ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τα 951 λεπτά που επιβεβαιώνουν μια ατάκα-κλειδί!

Ο Εμάνουελ Ινσούα θα μπορούσε κάλλιστα να παίζει μπάλα στη Segunda Division το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως τον είδαμε να φοράει τα πράσινα και να γίνεται... αφεντικό της αριστερής πλευράς στο Καραϊσκάκη.

Τα 951 λεπτά που επιβεβαιώνουν μια ατάκα-κλειδί!

Ο Εμάνουελ Ινσούα έκανε στο Φάληρο ίσως την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής εκτέλεσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντά του ως αριστερός μπακ-χαφ στο σύστημα του Γιώργου Δώνη, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε να αναχαιτιστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων του Ολυμπιακού στον τομέα ευθύνης του.

Ο Ινσούα ήταν… σκυλί του πολέμου, όπως αναφέρει η χαρακτηριστική έκφραση για τους «μαχητές» του αγωνιστικού χώρου, ιδίως στα ανασταλτικά του καθήκοντα, έχοντας μεγάλο μερίδιο συνεισφοράς στο γεγονός πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φύγει αήττητος για ακόμη μια φορά από το Φάληρο.

Κι όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά, εάν το περασμένο καλοκαίρι δεν είχαν ειπωθεί δύο ατάκες-κλειδί. Λόγια τα οποία έβαλαν «φρένο» στις επιδιώξεις της Λας Πάλμας, που επιθυμούσε διακαώς τη μετακόμιση του Αργεντινού μπακ από την Αθήνα στα Κανάρια Νησιά.

Το ποδοσφαιρικό bullying Μπακασέτα-Ιωαννίδη στα playoffs και το… 76% συμμετοχής στα γκολ του Παναθηναϊκού!
Το ποδοσφαιρικό bullying Μπακασέτα-Ιωαννίδη στα playoffs και το… 76% συμμετοχής στα γκολ του Παναθηναϊκού! 748 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στα τέλη της περασμένης σεζόν, ο Παναθηναϊκός έβγαινε από μία περίοδο… μαρτυρίου, έχοντας κατορθώσει να μείνει αγωνιστικά όρθιος, με αρκετές «πληγές» στο… πετσί του, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και των χειρισμών της διοίκησης. Ορισμένοι από εκείνους που «τράβηξαν» το «κουπί» δεν άντεξαν και αναζήτησαν την τύχη τους αλλού. Όπως θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση του Ινσούα.

Ο Μανόλο Χιμένεθ, άρτι αφιχθείς στη Λας Πάλμας, τον ήθελε στην ομάδα του. Οι Ισπανοί μάλιστα δεν δίστασαν να προσφέρουν 800.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό για να τον αποκτήσουν. Χρήματα που δεν αποτελούσαν αμελητέα ποσότητα για έναν σύλλογο της δεύτερης κατηγορίας της Ισπανίας. Παρά το γεγονός ότι στην Λας Πάλμας πόνταραν στην ανάγκη του τριφυλλιού για άμεση εισροή χρημάτων, εισέπραξαν αρνητική απάντηση.

«Δεν πωλείται ο Ινσούα, αν δεν καλυφθεί το ποσό της ρήτρας», τόνιζαν οι «πράσινοι» και οδήγησαν την Λας Πάλμας στο να πιέσει… αλλιώς τις καταστάσεις. Από τη στιγμή που δεν είχαν να διαθέσουν το 1.5 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία μεταξύ Παναθηναϊκού και Ουντινέζε για τη ρήτρα του Αργεντινού, «έριξαν» στο «τραπέζι» τα υπόλοιπα… χαρτιά τους. Το ισπανικό πρωτάθλημα, έστω κι αν πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορία, θα αποτελούσε έναν πιο ασφαλή προορισμό για τον 27χρονο μπακ, ο οποίος πέρασε -όπως και οι υπόλοιποι- μια ταραχώδη σεζόν στο Κορωπί.

Ο Ινσούα, όπως κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που σκέφτεται και το δικό του καλό, επεξεργάστηκε το θέμα. Το ζύγισε καλά στο μυαλό του, θέλοντας μεν να κάνει το βήμα, αλλά όχι να αφήσει στα… κρύα του λουτρού τον Παναθηναϊκό. Και εκεί, ήρθε η παρέμβαση των Δώνη και Νταμπίζα, οι οποίοι βλέποντας ότι είναι πολύ πιθανό να χάσουν έναν παίκτη που δύσκολα θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν (ελέω μπάτζετ και περιορισμών στις μεταγραφές), αποφάσισαν να του μιλήσουν. «Μείνε στην ομάδα, είσαι σημαντικός για εμάς», ήταν η χαρακτηριστική τους ατάκα.

Και έτσι, λίγους μήνες αργότερα, ο Ινσούα αναφέρεται από αρκετούς ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στη χθεσινή μάχη του Καραϊσκάκη, κι όχι μόνο. Το «είσαι σημαντικός» των Δώνη και Νταμπίζα έχει μεταφραστεί σε 951 λεπτά συμμετοχής, με τον Ινσούα να είναι ο πρώτος παίκτης του τριφυλλιού στη σχετική λίστα, μπροστά από τους Κουρμπέλη (945 στο πρωτάθλημα) και Διούδη (904), έχοντας 34 κλεψίματα και 17 καίριες επεμβάσεις στα ματς που αγωνίστηκε.

Ο παίκτης που αποκτήθηκε την περασμένη σεζόν ως δεύτερη επιλογή πίσω από τον Χουλτ, βγήκε στον «αφρό» από ανάγκη στα μέσα της περασμένης περιόδου, κέρδισε σταδιακά τη θέση του και φέτος δείχνει… άλλος άνθρωπος.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.