ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ PANATHINAIKOS24.GR

Ανάλυση: Εκεί χρειάζεται μεταγραφές ο Παναθηναϊκός!

Το Panathinaikos24.gr σας παρουσιάζει τα σημεία στα οποία υπολείπεται ο φετινός Παναθηναϊκός στην Euroleague και με... καθρέπτη τις στατιστικές αναφορές, επιχειρείται να βγει ένα συμπέρασμα σχετικά με το... τι ψάχνουν να βρουν οι «πράσινοι» στο μεταγραφικό παζάρι.

Ανάλυση: Εκεί χρειάζεται μεταγραφές ο Παναθηναϊκός!

Το σερί των κακών εμφανίσεων και των ευρωπαϊκών ηττών «βύθισε» τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ σε προβληματισμό. Η αντίδραση της διοίκησης έφερε το τέλος της συνεργασίας με τον Τσάβι Πασκουάλ, έπειτα από δύο χρόνια και δύο μήνες κοινής πορείας, με την ομάδα να βρίσκεται εκτός της πρώτης οκτάδας και το κυριότερο, να μην πείθει ότι μπορεί να βελτιωθεί στο παρκέ και να ισχυροποιήσει τη θέση της.

Πλέον, οι «πράσινοι» αναμένουν τον διάδοχο του Καταλανού κόουτς, ο οποίος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Ρικ Πιτίνο. Τη διαφαινόμενη έλευση του πολύπειρου Αμερικανού κόουτς, πιθανότατα θα ακολουθήσει η διαδικασία ενίσχυσης του ρόστερ, ώστε να βγει στο παρκέ μια διαφορετική, σαφώς βελτιωμένη εικόνα, σε σχέση με όσα φανερώθηκαν στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ο υπηρεσιακός τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδος, Γιώργος Βόβορας, «φωτογράφισε» τις πιθανότητες ενίσχυσης της ομάδας στις δηλώσεις του μετά το ματς με την Αρμάνι αλλά και την ΑΕΚ, ωστόσο τα πάντα αναμένεται να δρομολογηθούν από τη στιγμή που θα αναλάβει δράση ο νέος κόουτς της ομάδας. Εφόσον κλείσει και τυπικά το θέμα του νέου προπονητή, ο Παναθηναϊκός θα έχει χρόνο ώστε να αξιολογήσει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν, βάσει αυτών που (δεν) έδειξε η ομάδα στο παρκέ, το τελευταίο διάστημα και να κινηθεί αναλόγως.

Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!»
Ισπανικά ΜΜΕ: «Στον Παναθηναϊκό ο Χεζόνια!» 46.766 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το πρόβλημα πίσω από τον Καλάθη

Ο Νικ Καλάθης αποτελεί τον παίκτη-βαρόμετρο του τριφυλλιού. Δεν είναι κοινό μυστικό ότι εάν ο Καλάθης είναι καλά, τότε η υπόλοιπη ομάδα ανεβαίνει επίπεδο στην απόδοσή της. Το θέμα εντοπίζεται κυρίως όταν ο 29χρονος γκαρντ δεν πιάνει υψηλά στάνταρ απόδοσης, κάτι που συμβαίνει ανά περιόδους σε κάθε παίκτη. Όταν δεν βγαίνει το εκάστοτε ματς στον Καλάθη, τότε ο Παναθηναϊκός χάνει αυτόματα μεγάλο μέρος της δύναμής του, κυρίως σε δημιουργικό επίπεδο.

Ο Καλάθης είναι ο Mr Assist του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ αλλά και της Euroleague σε συνολικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής, μοιράζει κατά μ.ο 8 ασίστ ανά παιχνίδι στη Euroleague, δηλαδή σχεδόν τις μισές τελικές πάσες όλης της ομάδας (15.57 ανά ματς, 14η θέση στη σχετική λίστα). Πίσω από τον Καλάθη δεν έχει βρεθεί ακόμη ο παίκτης που θα επιτρέψει στον Νικ να παίρνει με περισσότερη άνεση «ανάσες» στον πάγκο, καθώς ο Λεκαβίτσιους δεν έχει καταφέρει να πείσει ως άσος, φανερώνοντας ότι είναι περισσότερο σουτέρ, παρά δημιουργός.

Παίρνοντας ως βάση τα αγωνιστικά δείγματα της ομάδας στα 14 ματς που έχει δώσει ως τώρα στη Euroleague, θα ήταν ευχής έργον για τον Παναθηναϊκό εάν πίσω από τον Καλάθη υπήρχε ένας παίκτης ο οποίος θα είχε ξεκάθαρα οργανωτικά καθήκοντα και θα μπορούσε να κάνει το κενό του ομογενή γκαρντ λιγότερο εμφανές, όταν εκείνος είναι στον πάγκο, ή δεν διανύει περίοδο φόρμας.

Καλάθης: 8 ασίστ ανά ματς κατά μ.ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 15.57 ασίστ κατά μ.ο

Το 29.55% που… πληγώνει

Ένα από τα πιο εμφανή, αρνητικά, σημεία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη φετινή ευρωπαϊκή του σεζόν, είναι η αναποτελεσματικότητα στην περιφέρεια. Είτε οι παίκτες του «τριφυλλιού» σούταραν ελεύθεροι, είτε υπήρχε στενό μαρκάρισμα από αντίπαλο, το αποτέλεσμα ήταν συνήθως απογοητευτικό.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και φανερώνουν ότι οι «πράσινοι» είναι στην τελευταία θέση της λίστας με τα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων. Το 29.55% του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ φαίνεται μίλια μακριά από τα αντίστοιχα ποσοστά της Φενέρ (45.8%) και της Εφές (45%), αλλά απέχει επίσης και από εκείνο των ομάδων που βρίσκονται στη μέση της λίστας, όπως για παράδειγμα η Μπάγερν (37.91%).

Από τη στιγμή που οι πρωταθλητές Ελλάδος δεν μπορούν να βρουν σταθερές λύσεις από την περιφέρεια, τότε αυτομάτως μειώνονται οι πιθανότητές τους για επιτυχημένα «κλεισίματα» ματς, ιδίως μακριά από το ΟΑΚΑ. Εκεί όπου η ομάδα δυσκολεύεται αρκετά στο να επιβάλλει τον ρυθμό της.

Η ομάδα «πονάει» και σε αυτόν τον τομέα και είναι φανερό ότι στη συνέχεια, οι προσπάθειες θα πρέπει να είναι περισσότερο αποτελεσματικές, προκειμένου να έρθουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 86/291 σουτ τριών πόντων (29.55%, 16η θέση)

Πρόβλημα στη ρακέτα

Λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε μια από τις πιο «γεμάτες» θέσεις ψηλών των τελευταίων ετών και συνάμα της Euroleague. Επί του πρακτέου, η συνεισφορά ιδίως των παικτών που καλύπτουν τη θέση «5» είναι πολύ μακριά από τα στάνταρ που όλοι περίμεναν να δουν. Οι Στεφάν Λάσμε και Τζέιμς Γκιστ ήταν… σκιά του εαυτού τους στα υπόλοιπα ματς, ενώ πίσω τους, οι Παπαγιάννης και Βουγιούκας λάμβαναν περιορισμένο χρόνο συμμετοχής.

Κάπως έτσι, δημιουργήθηκαν αρκετά ζητήματα που αφορούν την αποδοτικότητα των «πράσινων» σέντερ, καθώς πραγματοποιούσαν… χαμηλές πτήσεις στα παιχνίδια της Euroleague, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, δεχόμενοι αρκετούς πόντους στον τομέα ευθύνης τους και συνάμα αδυνατώντας να απαντήσουν στην απέναντι… όχθη του παρκέ. Ένας δείκτης που φανερώνει το πρόβλημα, είναι η συνολική συμπεριφορά των «πρασίνων» στα ριμπάουντ.

Συνολικά, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στη 12η θέση της λίστας των ριμπάουντ. Τομέας που ουσιαστικά αποτελεί κύρια αρμοδιότητα των ψηλών. Οι «πράσινοι» έχουν μαζέψει 434 ριμπάουντ (επιθετικά και αμυντικά), ήτοι 31 ανά ματς κατά μ.ο. Στην ειδική λίστα των αμυντικών ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός είναι 13ος (20.64 κατά μ.ο), ενώ στα επιθετικά είναι 8ος με 10.36 μ.ο.

Γίνεται αντιληπτό, ότι οι «πράσινοι» θέλουν τόνωση στη γραμμή των ψηλών και η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τη φημολογία, ο Παναθηναϊκός αναμένεται να αναζητήσει έναν ψηλό ο οποίος θα μπορέσει να δώσει το κάτι παραπάνω, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 434 ριμπάουντ σε 14 ματς (31 κατά μ.ο)

Συμπέρασμα

Αυτοί ήταν ορισμένοι από τους δείκτες οι οποίοι μπορούν, μέσω της στατιστικής ανάλυσης, να «μεταφράσουν» το γιατί ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 11η θέση της κατάταξης, έχοντας δύο ήττες παραπάνω από νίκες. Ο παίκτης που θα βάλει «πλάτη» στον Καλάθη, ο αντίστοιχος που θα έχει «κρύο αίμα» στην περιφέρεια, αλλά και εκείνος που θα δώσει «όγκο» στη ρακέτα, αποτελούν τον «Χ» των εξισώσεων που οφείλει να λύσει σχετικά… άμεσα ο Παναθηναϊκός.

Αυτό που μένει να φανεί και θα κριθεί από τις εισηγήσεις του νέου κόουτς, είναι εάν οι «Χ» της εξίσωσης είναι… ήδη γνωστοί και υπάρχουν λύσεις εντός του «πράσινου» ρόστερ, η είναι… άγνωστοι και θα πρέπει να τους βρει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μέσα από την αναζήτησή του στο μεταγραφικό παζάρι. Και μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις κλίνουν προς τη δεύτερη περίπτωση…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...