ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PANATHINAIKOS24.GR

Βάντσικ στο Panathinaikos24.gr: «Τα παιδιά αυτά παίζουν για τη φανέλα – Να πάρουν παίκτες που… διψάνε για τίτλους»

Ο Γιόζεφ Βάντσικ μίλησε στο Panathinaikos24.gr, για την νέα προσπάθεια του «τριφυλλιού» υπό τις οδηγίες του Δώνη, για το μέλλον της ομάδας, αλλά και τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν επί Στραματσόνι.

Βάντσικ στο Panathinaikos24.gr: «Τα παιδιά αυτά παίζουν για τη φανέλα - Να πάρουν παίκτες που... διψάνε για τίτλους»

Ένας μύθος των γκολπόστ, ένας από τους μεγαλύτερους (αν όχι ο μεγαλύτερος) τερματοφύλακες, που έχουν περάσει από τη χώρα μας, μίλησε στο Panathinaikos24.gr. 

To «βουνό», όπως ήταν το προσωνύμιό του, μίλησε για τον Παναθηναϊκό φέτος, για τον Δώνη, για το πρότζεκτ που «τρέχει» τη φετινή σεζόν, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει τα… καρφιά του για όσα έγιναν επί εποχής Στραματσόνι.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιόζεφ Βάντσικ στο Panathinaikos24.gr:

Πως βλέπετε τον Παναθηναϊκό φέτος;

«Η ομάδα είναι μία χαρά. Ο Παναθηναϊκός παίζει πολύ καλά φέτος, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι είχε περιορισμούς στις μεταγραφές. Αυτοί που έμειναν, αυτοί που ανέβηκαν από τις ακαδημίες και οι λίγες μεταγραφές  που έγιναν, δημιούργησαν ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο. Οι νίκες έρχονται μαζί με ωραίο ποδόσφαιρο. Οι οικονομικές διαφορές στα συμβόλαια είναι μικρές και σίγουρα δεν είναι αυτές που ήταν παλιά. Είναι πολύ σημαντικό το «δέσιμο» που φαίνεται ότι υπάρχει. Οι σχέσεις των παικτών είναι πολύ καλές και αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Όταν τα αποδυτήρια είναι «καλά», τότε έχεις και αποτέλεσμα.  Για παράδειγμα, στη δική μας πορεία ως στους «4» της Champions League, είχαμε πολύ καλά αποδυτήρια».

«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα
«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα 68.105 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Γιώργου Δώνη στον πάγκο της ομάδας και πόσο έχει βοηθήσει;

«Φαίνεται ότι ο Γιώργος Δώνης μαζί με το προπονητικό τιμ έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά. Αυτό που εισπράττουμε βλέποντας τα παιδιά, είναι το ότι παίζουν για την ομάδα και όχι για τον εαυτό τους. Επίσης διαβάζω ότι οι παίκτες πληρώνονται στην ώρα τους πλέον, γεγονός που συμβάλει τα μέγιστα, ώστε το κλίμα να είναι καλό».

Ποιο είναι το μυστικό που έχει κάνει τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει τόσο καλά φέτος;

«Θεωρώ ότι η ομάδα έκανε πολύ καλή προετοιμασία και έγινε καλή δουλειά, η οποία άρχισε να φαίνεται από την αρχή. Ο Δώνης έχει φτιάξει πολύ καλό κλίμα. Στα φιλικά του καλοκαιριού μπορεί να μην υπήρχε τόσο καλή αγωνιστική εικόνα, αλλά παιχνίδι με παιχνίδι, η ομάδα βελτιωνόταν, βρίσκοντας ρυθμό. Τα θετικά αποτελέσματα που ήρθαν στην αρχή του πρωταθλήματος βοήθησαν αρκετά τους παίκτες. Τα παιδιά πήραν τα… πάνω τους. Ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες τόσο έμπειρους όσο και νεαρούς. Είναι σημαντικό το ότι όσοι επιλέγονται από τον Δώνη σε κάθε ματς βοηθούν την ομάδα».

Πολλοί έλεγαν στην αρχή της χρονιάς ότι ομάδα θα κινδυνεύσει. Πως πιστεύετε ότι κατάφερε να έρθει η αλλαγή του κλίματος;

«Και εμείς οι Παναθηναϊκοί στην αρχή της σεζόν φοβόμασταν, ότι θα ερχόταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Πάντως, φάνηκε ότι η απαγόρευση των μεταγραφών μας έκανε καλό. Τον πρώτο χρόνο, που εφαρμόστηκε αυτό τελικά μας έκανε καλό, διότι είδαμε να βγαίνουν μπροστά αρκετά νέα παιδιά. 

Όμως, πολλές φορές χρειάζεσαι και έμπειρους παίκτες, διότι οι νεαροί δεν μπορούν να κρατήσουν την ομάδα.  Ο Παναθηναϊκός διατήρησε στο ρόστερ του παίκτες από την περσινή σεζόν. Εκείνοι «έδεσαν» εξαιρετικά με τα νέα ταλέντα, τα οποία άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά και δικαίωσαν τον Δώνη. Επίσης, είναι αλήθεια ότι η μεταγραφή του Μακέντα, ο οποίος είναι πολύ καλός και ομαδικός φορ, αποδείχθηκε χρυσή».

Πως είδατε την ομάδα στα ντέρμπι;

«Μια χαρά, θα έλεγα. Μπορεί με τον ΠΑΟΚ τα παιδιά να ήταν λίγο αγχωμένα, ωστόσο κόντρα στον Ολυμπιακό η ομάδα ήταν πολύ καλή. Μετά το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη, ο Δώνης είπε ότι περιμένει να δει καλύτερη την ομάδα στα επόμενα ντέρμπι, κάτι που εύχομαι και ελπίζω και εγώ με τη σειρά μου να γίνει».

Ποιος έχει ξεχωρίσει από τον Παναθηναϊκό φέτος;

«Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα.  Μόνο παίκτες, όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο, μπορείς να πεις ότι είναι βαρόμετρα για μία ομάδα. Ο φετινός Παναθηναϊκός αποτελείται από ένα σύνολο, στο οποίο όλοι τρέχουν και παλεύουν μέχρι το τέλος. Γι΄αυτό έρχεται το αποτέλεσμα, διότι όλοι παίζουν για την ομάδα. Αν ο καθένας κοιτούσε τις ατομικές του επιδόσεις, δηλαδή το πως θα διακριθεί και πως θα βάλει γκολ, θα βλέπαμε διαφορετικά πράγματα.

Αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό. Όλοι παίζουν για την ομάδα. Φαίνεται από το πως πανηγυρίζουν μετά τα γκολ, ή από το δέσιμο που έχουν με την εξέδρα. Αυτό τα λέει όλα. Με αυτόν τον τρόπο επέστρεψε και ο κόσμος στο γήπεδο. Στο ΟΑΚΑ έρχεται πλέον αρκετό κόσμο σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Μπράβο και στον κόσμο του Παναθηναϊκού που στηρίζει την ομάδα».

Ποιος πρέπει να είναι ο φετινός στόχος του Παναθηναϊκού, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα;

«Αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε το -6, τότε θα ήταν σίγουρο ότι η ομάδα θα έκανε πορεία με περισσότερη άνεση, ώστε να ξεμπερδέψει με την τιμωρία στην Ευρώπη. Βέβαια, και με τις υπάρχουσες συνθήκες, θεωρώ ότι ομάδα άνετα θα τερματίσει στην πρώτη πεντάδα».

Πιστεύετε ότι ο Παναθηναϊκός, με κάποιες προσθήκες την επόμενη σεζόν, μπορεί να «κυνηγήσει» το πρωτάθλημα;

«Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει μια σειρά από απαραίτητες διαδικασίες . Πρώτα, ο Παναθηναϊκός οφείλει να φτιάξει τις βάσεις για μία καλή ομάδα, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει μέσω της δουλειάς του Δώνη. Έπειτα, οι όποιες προσθήκες γίνουν, θα πρέπει να είναι λίγες και καλές. Όχι όπως έγινε τότε με τον Στραματσόνι, που δεν ξέραμε ποιος είναι… ποιος και πότε πρέπει να παίζει. Γενικά, αν ο Παναθηναϊκός κάνει λογικές και στοχευμένες κινήσεις το καλοκαίρι, η ομάδα του χρόνου θα είναι σαφώς πιο ανταγωνιστική».

Ποια είναι η γνώμη σας για τις κινήσεις που έγιναν επί Στραματσόνι;

«Οι μεταγραφές που έγιναν επί Στραματσόνι φανέρωσαν την κακή διαχείριση που έγινε, όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από την πλευρά της διοίκησης. Δεν ξέρω τι ακριβώς γινόταν, αλλά οι τόσες πολλές προσθήκες σε έναν χρόνο, είχαν ως αποτέλεσμα οι παίκτες να μην… γνωρίζονται καν μεταξύ τους. Δεν μπορούσε να υπάρξει ομοιογένεια. Οι παίκτες που έρχονταν, δεν προλάβαιναν καν να προσαρμοστούν.

Ακόμα και εγώ όταν είχα έρθει εδώ, δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ το πρώτο διάστημα. Παρόλα αυτά, προσαρμόστηκα, γιατί είχα ξεκάθαρο στόχο να φτάσω στην κορυφή και να πρωταγωνιστήσω με τον Παναθηναϊκό. Πιστεύω ότι σε τέτοιους παίκτες πρέπει να στοχεύει ο Παναθηναϊκός. Παίκτες με κίνητρο και…  δίψα για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα».

Πως βλέπετε το δίδυμο Διούδη – Κότσαρη;

«Και τα δύο παιδιά αποδίδουν πολύ καλά. Η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι πολύ βαριά. Όταν είσαι τερματοφύλακας σε ένα τέτοιο μέγεθος, μπορεί να είσαι πολύ καλός και να κάνεις ένα λάθος που θα στοιχίσει πολλά στην ομάδα σου. Μόνο απ’ αυτό καταλαβαίνει κανείς την πίεση που έχουν τα παιδιά αυτά. Γι΄αυτό λοιπόν τους αξίζουν πολλά μπράβο».

Ο Διούδης είχε έναν τραυματισμό, αλλά κατάφερε να επανέλθει γρήγορα. Πόσο δύσκολο είναι γι΄έναν τερματοφύλακα να το καταφέρει αυτό;

«Άμα είσαι σωστά γυμνασμένος και βλέπεις όλους τους συμπαίκτες σου να σε περιμένουν και να είναι δίπλα σου, παίρνεις δύναμη και επιστρέφεις ακόμα πιο γρήγορα. Από την άλλη αν δεν έχεις ανθρώπους δίπλα σου να σε στηρίζουν τότε μπορεί να αργήσεις να γυρίσεις. Ο οργανισμός σου και ο χαρακτήρας σου παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτές τις καταστάσεις. Οι δυνατοί επιστρέφουν πιο γρήγορα».

Τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εσάς;

«Με τον Παναθηναϊκό έχω πάρει και έχω δώσει πολλά πράγματα. Έχω πανηγυρίσει νίκες αλλά έχω στεναχωρηθεί με τις ήττες. Εγώ κρατάω μόνο τα καλά. Ο Παναθηναϊκός είναι η οικογένεια μου και το δεύτερο σπίτι μου. Έχω ακόμα φίλους στον Παναθηναϊκό».

Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα σας;

«Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ. Έχω κάποιες αποκρούσεις στο μυαλό μου και κάποιες καλές εμφανίσεις, όπως φυσικά και κάποια γκολ που θα μπορούσα να μην είχα δεχτεί. Όπως είπα όμως αυτό δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά ο κόσμος της ομάδας και οι δημοσιογράφοι. Ο κόσμος ένιωσε υπέροχα τότε που κάναμε τις πορείες και αυτό με έκανε πολύ χαρούμενο».

Θεωρείται ότι το σημαντικότερο για να φτάσει μία ομάδα στην καταξίωση είναι το καλό κλίμα στα αποδυτήρια;

«Πρώτα απ΄ όλα είναι η σωστή δουλειά. Άμα δεν γίνεται σωστή δουλειά όλα τα υπόλοιπα πάνε στράφο. Αν κάνεις σωστή δουλειά και υπάρχει καλό κλίμα και έχεις τακτοποιημένα όλα τα υπόλοιπα, θα έρθουν και οι επιτυχίες».

Ποια είναι η ευχή που θέλετε να κάνετε για τον Παναθηναϊκό για το 2019;

«Πρώτα απ’ όλα εύχομαι όλος ο κόσμος να έχει υγεία και ειρήνη. Για τον Παναθηναϊκό εύχομαι τα καλύτερα, να πάρει την καλύτερη δυνατή θέση στο πρωτάθλημα και εύχομαι σύντομα να τον δούμε στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Νομίζω ότι αν στηρίζουν όλοι την ομάδα και αν γίνουν καλές κινήσεις, ο Παναθηναϊκός θα τα πάει μία χαρά, κάνοντας χαρούμενους όλους εμάς».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...