ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PANATHINAIKOS24.GR

Κολιτσιδάκης: “Επενδυτής και σύγχρονο γήπεδο, αλλιώς δε θα δούμε ποτέ ξανά τον Παναθηναϊκό που ξέραμε”

Ο Θανάσης Κολιτσιδάκης εκφράζει, μέσω του Panathinaikos24.gr, την άποψή του για τη φετινή ομάδα του Δώνη, αλλά και για το τι θα πρέπει να γίνει ώστε το τριφύλλι να μεγαλώσει ξανά. Ποια η γνώμη του για τα διοικητικά, το γηπεδικό και τη διαιτησία.

Κολιτσιδάκης:

Ένας από τους πιο σκληρούς αμυντικούς στην ιστορία του Παναθηναϊκού και βασικό στέλεχος της ομάδας από το 1994 μέχρι το 1998 μιλάει στο Panathinaikos24.gr για όλα όσα αφορούν τον σύλλογο.

Ο Κολιτσιδάκης δε διστάζει να μιλήσει για το πως ο ίδιος ονειρεύεται τον Παναθηναϊκό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό που βλέπουμε δεν έχει καμία σχέση με τον σύλλογο που έχουμε συνηθίσει.

Δηλώσεις από καρδιάς από έναν άνθρωπο, ο οποίος αποτέλεσε μέλος της ομάδας που έκανε μια από τις πιο επιτυχημένες πορείες στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, το 1996.

Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα
Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα 29.877 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θανάση Κολιτσιδάκη στο Panathinaikos24.gr:

Ποια η γνώμη σας για τον Παναθηναϊκό;

“Δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτόν που έχουμε μάθει και έχουμε γνωρίσει. Ο Παναθηναϊκός σαν Σύλλογος είναι συνυφασμένος με τίτλους και με ευρωπαϊκές διακρίσεις. Φυσικά, η προσπάθεια που κάνουν ο Γιώργος Δώνης και τα παιδιά είναι αξιόλογη και αξιέπαινη. Στο πρώτο μισό παρουσίασαν μία νεανική ομάδα, η οποία παίζει καλό ποδόσφαιρο.

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά το παιχνίδι με τον Απόλλωνα στο ΟΑΚΑ και μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που είδα. Στα τελευταία παιχνίδια έχει πέσει η απόδοση των παιδιών, κάτι  το οποίο είναι φυσιολογικό, μιας και παίζουν οι ίδιοι και ίδιοι παίκτες συνέχεια και δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές. Το τριφύλλι έχει καλούς παίκτες με ταλέντο αλλά σίγουρα χρειάζεται βοήθεια.

Μία βοήθεια που δεν την έχει από την διοίκηση, η οποία δεν μπορεί να τη δώσει όταν η ομάδα είναι τιμωρήμενη, όταν η ομάδα δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές υψηλού επιπέδου. Άρα, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι κάτι το φυσιολογικό”.

Έχουν ευθύνη οι διοικήσεις των τελευταίων ετών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Παναθηναϊκός;

“Κοιτάξτε,  εγώ δεν θα ήθελα να πω ποιος φταίει. Η ευθύνη βαραίνει αρκετούς. Αυτό που θα ήθελα, είναι να δοθεί επιτέλους μία λύση, αν είναι δυνατόν από το καλοκαίρι κιόλας. Να υπάρξει κάποιος επενδυτής τύπου Βαρδινογιάννη ή Γιαννακόπουλου, δηλαδή από κάποιον που έχει ήδη στηρίξει. Πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, ώστε ο Παναθηναϊκός να γίνει μεγάλος όπως ήταν.

Το να αναλωνόμαστε στο τι και ποιος φταίει είναι ανούσιο. Δεν θα βγάλουμε άκρη. Αυτό που θέλει ο Παναθηναϊκός είναι ένα σύγχρονο γήπεδο και ένα δυνατό επενδυτή. Δεν νοείται η μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδος να μην έχει ένα σύγχρονο γήπεδο. Εμένα μου φαίνεται αδιανόητο ομάδα με ιστορία, τίτλους και βάση οπαδών, σύλλογος τέτοιου βεληνεκούς, ομάδα της πρωτεύουσας της χώρας,  να μην έχει δικό της σύγχρονο γήπεδο. Εκεί ξεκινούν και σταματάνε όλα”.

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Γιώργου Δώνη στον πάγκο του Παναθηναϊκού;

“Ο Γιώργος έχει παίξει σε μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Διαθέτει τεράστια προσωπικότητα, έχει μία μεγάλη καριέρα σαν προπονητής. Μπορεί να εμπνέει τα παιδιά για να δώσουν τα πάντα. Έχει τη δυνατότητα να τους πει και να τους μεταδώσει το τι εστί Παναθηναϊκός, βγάζοντάς τους τον καλύτερο τους εαυτό”.

Τι συνέβαλε ώστε να αλλάξει το κλίμα και από τις απαισιόδοξες προβλέψεις του καλοκαιριού να φτάσουμε στην αποθέωση;

“Οι Δώνης και Νταμπίζας με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, βάση του μεγέθους του Παναθηναϊκού, έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα πολύ καλό σύνολο. Ο Νταμπίζας «νοικοκύρευσε» την ομάδα κάνοντας κάποιες εύστοχες κινήσεις, όπως η απόκτηση του Μακέντα. Ο Φεντερίκο είναι ένα ταλαντούχο παιδί.

Κυρίως, αυτό που άλλαξε τον Παναθηναϊκό ήταν η καθοδήγηση και η ενασχόληση του Γιώργου Δώνη με την ομάδα. Ο Γιώργος ήταν η καλύτερη επιλογή για τον πάγκο της ομάδας. Από κοντά και ο Νίκος Νταμπίζας, που από την πλευρά του οργάνωσε τον Παναθηναϊκό. Μην ξεχνάμε ότι ένα αντίστοιχο «πείραμα» είχε γίνει και με τον Γιάννη Αναστασίου παλαιότερα και είχε δώσει θετικά δείγματα.

Εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη του κόσμου, ο οποίος έχει κάνει υπομονή όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, το ΟΑΚΑ βοήθησε με τον τρόπο του την ομάδα. Πρόκειται για ένα ανοιχτό γήπεδο που προσφέρεται για τις ομάδες που θέλουν να παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο. Στο γήπεδο αυτό, τα νέα παιδιά δεν νιώθουν τόσο έντονα την πίεση του κόσμου. Επίσης μην ξεχνάμε το πόσος κόσμος πήγε στο γήπεδο, στον πρώτο γύρο, αφού είδε μάλιστα ότι ομάδα πηγαίνει καλά”.

Πως θα κρίνατε μια πιθανή επιστροφή στη Λεωφόρο;

«Κατ’ εμέ, αυτή η κίνηση θα είναι λανθασμένη, εάν γίνει. Έχω παίξει πέντε χρόνια στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Είναι ένα αρκετά σύγχρονο γήπεδο για να παίζει μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό. Νομίζω ότι η Λεωφόρος θα αποτελέσει πισωγύρισμα. Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν είναι όπως παλιά. Οι οπαδοί δεν δημιουργούν πίεση στους φιλοξενούμενους, απλά βοηθούν την ομάδα που υποστηρίζουν. Βλέπεις ότι δεν υπάρχουν έδρες πλέον. Οι ποδοσφαιριστές είναι τόσο επαγγελματίες πλέον που δεν… νιώθουν από αυτά.

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται δικό του γήπεδο και από την στιγμή που δεν έχει, το ΟΑΚΑ είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να κερδίσει τις μικρομεσαίες ομάδες στην Λεωφόρο. Στο ΟΑΚΑ φέτος βλέπουμε ότι παίρνει τις νίκες”.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει κάτι παραπάνω του χρόνου, αν γίνουν οι κατάλληλες προσθήκες;

«Με το «εάν» δεν μπορούμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Είναι νωρίς ακόμη ώστε να πούμε κάτι για του χρόνου. Αυτό που θέλω και ελπίζω είναι πρώτον, ο Παναθηναϊκός να πάρει μια θέση στην πεντάδα, ώστε να σβηστεί η ευρωπαϊκή τιμωρία και δεύτερον, το καλοκαίρι να γίνουν κινήσεις ώστε να βρεθεί ένας δυνατός επενδυτής και η ομάδα να βάλει… μπροστά για να φτιάξει το δικό της γήπεδο. Αλλιώς ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να γίνει αυτό που ξέρουμε και γνωρίζουμε όλοι. Μ’ αυτή τη κατάσταση είναι δύσκολο ο Παναθηναϊκός να ξαναγίνει μεγάλος».

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία των νεαρών Ελλήνων παικτών στην ενδεκάδα;

«Αν υπάρχει κάτι σπουδαίο στον φετινό Παναθηναϊκό είναι το ότι πρωταγωνιστούν νεαρά παιδιά από τις ακαδημίες. Είναι παιδιά που έχουν ταλέντο και θέληση για να πετύχουν πράγματα. Για να καταφέρουν όμως να πιάσουν μεγαλύτερα στάνταρ απόδοσης, χρειάζονται δίπλα τους έμπειρους παίκτες με προσωπικότητα. Αυτοί οι παίκτες θα βοηθήσουν τους «μικρούς», ώστε ο Παναθηναϊκός να ανεβεί επίπεδο. Το αν αυτοί οι έμπειροι θα είναι ξένοι ή Έλληνες δεν έχει σημασία. Η ομάδα χρειάζεται προσθήκες και συγκεκριμένα παίκτες μεγαλύτερου επιπέδου».

Σε τι οφείλονται οι «γκέλες» του Παναθηναϊκού το τελευταίο διάστημα;

«Όταν είσαι απ’ έξω δεν μπορείς να ξέρεις τι ακριβώς γίνεται. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι η ομάδα δεν έχει φρεσκάδα. Σαν να υπάρχει κούραση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για τα νέα αυτά παιδιά, τα οποία παίζουν συνέχεια και οφείλουν να «σηκώσουν» και το βάρος της φανέλας που λέγεται Παναθηναϊκός. Ίσως υπάρχει και η ατυχία. Επίσης, κατά τη γνώμη μου ο Παναθηναϊκός έχει σοβαρά προβλήματα με την αντιμετώπιση των διαιτητών. Παραδείγματος χάρη στην αναμέτρηση με την Λάρισα, άσχετα αν ήταν κακός, θα μπορούσε να είχε κερδίσει το ματς και τα πράγματα να ήταν πολύ καλύτερα.

Εάν δεν είσαι καλός δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να κερδίσεις. Νομίζω ότι οι διαιτητές δεν τον αντιμετωπίζουν όπως παλιά. Πολύ εύκολα σφυρίζουν εναντίον του και πολύ εύκολα δεν του δίνουν το κάτι παραπάνω που δικαούται. Πιστεύω ότι όλα από λίγο παίζουν τον ρόλο τους και έχουν έρθει αυτά τα άτυχα αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα».

Όλα αυτά τα χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει στερηθεί πρωταθλήματα κατά τη γνώμη σας, λόγω λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων;

«Όλα αυτά είναι γνωστά, Τα έχουμε πει και… ξαναπεί. Σίγουρα κάποιες ομάδες που έχουν εξουσία και δύναμη επηρεάζουν τις καταστάσεις προς δικό τους όφελος. Όμως, τα τελευταία χρόνια δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Παλαιότερα φυσικά και ήταν.

Ακόμη και μετά τη δική μας φουρνιά, ο Παναθηναϊκός είχε καλά σύνολα, όπως αυτό του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα, αλλά και την ομάδα της Ριζούπολης. Σύνολα που δικαιούνταν να πάρουν πρωτάθλημα και δεν πήραν για κάποιους λόγους… ανωτέρας βίας. Δεν είναι δυνατόν να κάνεις πορείες στην Ευρώπη, να φτάνεις ψηλά και να μην μπορεί να πάρεις ένα πρωτάθλημα. Αυτά τα ξέρουν όλοι και τα αναγνωρίζουν όλοι».

Πως βλέπετε τον Φάνη Μαυρομμάτη. Τι χρειάζεται ένας αμυντικός του σήμερα για να καθιερωθεί σε μια ομάδα;

«Στο σήμερα, ένας παίκτης που θέλει να καθιερωθεί στην άμυνα, πρέπει να καταλάβει ότι είναι… αμυντικός. Η δουλειά του δηλαδή είναι να αμύνεται και τίποτα άλλο. Κάπου έχουμε παρασυρθεί, βλέποντας μεγάλους παίκτες όπως ο Πικέ και προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε και στις δικές μας ομάδες. Ναι μεν καλά είναι αυτά, αλλά αν δεν καταλάβεις ότι θα καθιερωθείς από το αμυντικό κομμάτι και όχι από την επιθετική σου ανάπτυξη, δεν θα γίνεις ποτέ καλός αμυντικός.

Πολλές φορές οι αμυντικοί ρισκάρουν εις βάρος της ομάδας μας. Παραδείγματος χάρη θυμήσου το λάθος του Μαυρομμάτη. Σε μια τέτοια φάση δεν κατεβάζεις τη μπάλα, απλά την διώχνεις πλαγιά και τελειώνει η φάση. Όσον αφορά τον Μαυρομματη δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία να τον κρίνω γιατί δεν τον έχουμε παρακολουθήσει πολύ. Είμαι σίγουρος όμως ότι αν ο ίδιος είχε δίπλα του έναν Χένρικσεν θα ήταν ένας άλλος παίκτης. Τα παιδιά αυτά θέλουν καθοδήγηση και από μέσα, δεν φτάνει μόνο αυτή που λαμβάνουν από τον πάγκο».

Τι σημαίνει για εσάς ο Παναθηναϊκός;

“Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που με έκανε γνωστό σ’ όλη την Ελλάδα. Έζησα μοναδικές στιγμές φορώντας αυτή τη φανέλα. Στιγμές που ούτε καν θα μπορούσα να ονειρευτώ. Θα τον έχω πάντα στην καρδιά μου”.

Θεωρείτε ότι μπορούσατε να φτάσατε στον τελικό του Champions League με την ομάδα του 1996;

“Λέω ξανά ότι με το… εάν δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Παίξαμε σπουδαία μπάλα τότε, πήραμε σπουδαία αποτελέσματα αλλά στο τελευταίο παιχνίδι λυγίσαμε, δεν αντέξαμε το βάρος. Έπαιξε ρόλο σίγουρα και η ομάδα που είχε ο Άγιαξ τότε. Αυτό έγραψε την ιστορία. Σίγουρα όμως πιστεύαμε ότι αν φτάναμε τελικό θα το παίρναμε. Μάλλον ήταν να φτάσουμε μέχρι εκεί και εκεί φτάσαμε. Νομίζω ότι και η πορεία μέχρι τα ημιτελικά δεν είναι μικρό πράγμα. Ήταν κάτι φανταστικό για ελληνική ομάδα και για τον Παναθηναϊκό αλλά και για μας που το ζήσαμε. Δυστυχώς όμως δεν τα καταφέραμε”.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.