Θα πει κάποιος ποιος ασχολείται με αυτά αυτό το διάστημα. Τη στιγμή που δεν ξέρεις ακόμα τι σου ξημερώνει, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός… μικραίνει επικίνδυνα και δεν υπάρχει φως στο διοικητικό τούνελ, τη στιγμή που δεν είναι σίγουρη ούτε καν η φετινή αδειοδότηση, εσύ σκέφτεσαι το… 1964.

Η αλήθεια είναι πως το θυμίζει η αήττητη πορεία του ΠΑΟΚ. Το είχε κάνει και ο Ολυμπιακός. Να «απειλήσει» το ρεκόρ που κρατάει ακόμα ο Παναθηναϊκός. Το ιστορικό ρεκόρ ενός αήττητου πρωταθλήματος, που μονάχα εκείνος έχει καταφέρει να κατακτήσει.

Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του δέκα παιχνίδια για να το κάνει. Ένα από τα πιο δύσκολα για την ομάδα του Λουτσέσκου, είναι αυτό στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Κι εκεί οι «πράσινοι», εκτός από τη μάχη της βαθμολογίας, με την 5η θέση να… απομακρύνεται, θα δίνουν ραντεβού και με την ίδια την ιστορία τους. Να μην επιτρέψουν ούτε στον ΠΑΟΚ να σπάσει το συγκεκριμένο ρεκόρ, το οποίο εδώ και 55 ολόκληρα χρόνια δεν το έχει αγγίξει κανένας άλλος.

Παρηγοριά στον άρρωστο; Πιθανόν. Όμως κανείς δεν μπορεί ούτε και να ξεχάσει, ούτε και να διαγράψει την ιστορία. Και η ιστορία του Παναθηναϊκού έχει πολλές τέτοιες στιγμές. Έχει τίτλους, έχει ευρωπαϊκές επιτυχίες που καμιά άλλη ομάδα δεν μπορεί να φανταστεί, έχει μεγάλες νίκες. Και έχει και ένα αήττητο πρωτάθλημα.

Δεν είμαι από εκείνους που θεωρούν πως ένας σύλλογος μπορεί να πάρει νίκες μόνο με τη… φανέλα ή με την ιστορία ή επειδή «κουβαλά» κόσμο πίσω της. Και η Λίβερπουλ έχει βαριά φανέλα και ίσως τον περισσότερο κόσμο στην Αγγλία, αλλά έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 1990. 29 χρόνια. Κάτι λιγότερο απ’ όσα έχει να πάρει ο ΠΑΟΚ. Αν έπαιζε η φανέλα και ο κόσμος, θα είχε πάρει καμιά 10αριά σε αυτά τα 29 χρόνια.

Ιδιαίτερα στις εποχές που ζούμε, ο ρομαντισμός πάει περίπατο. Αν δεν έχεις λεφτά, δε θα μπορείς να αγοράσεις του ποδοσφαιριστές που θα σε οδηγήσουν στις επιτυχίες. Τόσο απλό! Όμως η ιστορία πάντα θα υπάρχει. Για να σου θυμίζει το παρελθόν σου. Γιατί με τέτοιο παρόν και με τόσο αβέβαιο μέλλον, αν σβήσουμε και το παρελθόν δε θα μας μένει τίποτα που να θυμίζει Παναθηναϊκό.

➡️ Γράψε το σχόλιο σου