Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για την ευρωπαϊκή κατρακύλα της Ελλάδας, λόγω απουσίας του Παναθηναϊκού και τις ερυθρόλευκες «κωλοτούμπες».
Βλέπουμε, ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο η βαθμολογία της Ελλάδας στην UEFA πέφτει. Η Ελλάδα κατρακυλάει με τον Παναθηναϊκό να μην κάνει τις πορείες, που έκανε παλαιότερα και τον καθιέρωσαν δικαιότατα την ελληνική ομάδα με την πιο βαριά φανέλα στην Ευρώπη και τις περισσότερες διακρίσεις. Και μην αρχίσετε να μου στέλνετε βαθμολογίες ομάδων. Είναι λογικό ο Παναθηναϊκός να έχει κατρακυλήσει στην βαθμολογία με τα «εγκλήματα», που έχουν γίνει στην ομάδα ειδικά τα τελευταία χρόνια. Η μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας παραμένει η κορυφαία σε ευρωπαϊκές διακρίσεις, διότι πολύ απλά ΚΑΜΙΑ άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει πάει σε έναν τελικό, σε δύο ημιτελικούς και σε δύο προημιτελικούς Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Από το 1970 και μετά κάθε δεκαετία ο Παναθηναϊκός τρέλαινε την Ευρώπη.
Αρχικά με τον τελικό κόντρα στον Αγιαξ στο Ουέμπλει, το 1971, στη συνέχεια με τον ημιτελικό το 1985 με την Λίβερπουλ, τον ημιτελικό το 1996 με τον Αγιαξ, και τους δύο προημιτελικούς το 2002 και το 2003 με την Μπαρτσελόνα και την Πόρτο αντίστοιχα. Από όλες αυτές τις πορείες του Παναθηναϊκού μόνο η τελευταία και το ματς κόντρα στην Πόρτο ήταν για το ΟΥΕΦΑ. Οι άλλες είναι για το Πρωταθλητριών και μετέπειτα Τσάμπιονς λιγκ. Την δεκαετία του 2010 με εξαίρεση μία πρόκριση σε βάρος της Ρόμα εκείνη την χρονιά για τους 16 του Europa League, ο Παναθηναϊκός απουσιάζει από την Ευρώπη και μαζί του βυθίζεται και η χώρα μας. Και δεν είναι συμπτωματικό. Αποδεικνύεται και στην πράξη, ότι οι άλλες Ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να κρατήσουν την χώρα ψηλά από την στιγμή, που απουσιάζει η πιο πετυχημένη ελληνική ομάδα. Και όσο ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρείται είναι δεδομένο, ότι η Ελλάδα θα βυθίζεται και άλλο στην βαθμολογία της UEFA.
Eίναι χαρακτηριστικό, ότι μετά τις δύο προκρίσεις του Παναθηναϊκού στα προημιτελικά του Τσάμπιονς λιγκ και του UEFA, η Ελλάδα έφθασε στο σημείο να βγάζει και τρεις ομάδες (η πρωταθλήτρια απευθείας στους ομίλους)στο τσάμπιονς λιγκ για δύο περιόδους. Το 2003-04 και το 2004-05. Και τώρα βγαίνουν δύο, αλλά και οι δύο δίνουν προκριματικά και ο δεύτερος της βαθμολογίας είναι απίθανο να μπει σε όμιλο. Είναι φανερό, ότι η απουσία του Παναθηναϊκού επηρεάζει την χώρα, που πληρώνει βέβαια εκτός από τα διοικητικά λάθη του Παναθηναϊκού και τα λάθη διοικήσεων άλλων ομάδων. Η ΑΕΚ πήρε πρωτάθλημα μετά από τόσα χρόνια την περασμένη περίοδο, αποδυναμώθηκε η ομάδα της, παρόλα αυτά μπήκε σε όμιλο του τσάμπιονς λιγκ, αλλά από τα 23 εκ. ευρώ δεν διέθεσε το παραμικρό ποσό, για να έχει μία καλή πορεία στους ομίλους με την απόκτηση ενός, δύο παικτών και έκανε μηδέν βαθμούς. Όπως ένα βαθμό στον όμιλο του έκανε πέρυσι ο Ολυμπιακός, που φέτος πέρασε στους 32 του Europa League κληρώθηκε με την Ντιναμό Κιέβου και πήρε έναν φορ τον Γενάρη, που ο προπονητής του δεν τον δήλωσε στη λίστα και ο αποκλεισμός ήρθε σαν σαν φυσική συνέπεια. Ο ΠΑΟΚ, έχει ρίξει χρήματα, αλλά η κάψα του για το φετινό πρωτάθλημα είναι τέτοια, που με συνοπτικές διαδικασίες, παράτησε την προσπάθεια να περάσει από ένα βατό όμιλο στους 32 του Europa League.
Για αυτό λέω, σαν τον Παναθηναϊκό κανείς. Και οι αριθμοί δείχνουν, ότι χωρίς την πιο πετυχημένη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη, η Ελλάδα όλο και θα χάνει θέσεις στην βαθμολογία της UEFA και θα φθάσουμε, όλοι, όσοι παίζουν στην Ευρώπη να αρχίζουν τα παιχνίδια τους από τον Ιούλιο…
*Πραγματικά απορώ και γελάω παράλληλα με αυτά, που λένε από τον Ολυμπιακό, ότι δεν τον βοήθησαν με το πρόγραμμα στην Ελλάδα, ενόψει των αγώνων με την Ντιναμό Κιέβου. Ποιοι το λένε; Αυτοί, που στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έκαναν τα πάντα, για να μην γίνει δεκτό το αίτημα του Παναθηναϊκού, τη μία φορά να αναβληθεί ο αγώνας του στην Ελλάδα και την άλλη να παίξει Δευτέρα αντί για Κυριακή, για να διευκολυνθεί η ομάδα για τους αγώνες, που έδινε στα προημιτελικά. Επειδή δεν ξεχνάμε, όσοι τα λένε αυτά να ξέρουν ότι η ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου έχει καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια…