ΚΛΕΙΣΙΜΟ
EDITORIAL

Παναθηναϊκός: Από γίγαντας, νάνος

Η χθεσινή ήττα από τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο βγάζει στην επιφάνεια τα πολύ μεγάλα προβλήματα του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει μετατραπεί, δυστυχώς, σε νάνο.

Παναθηναϊκός: Από γίγαντας, νάνος

Η χθεσινή ήττα από τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο βγάζει στην επιφάνεια τα πολύ μεγάλα προβλήματα του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει μετατραπεί, δυστυχώς, σε νάνο.

Δεν περιμέναμε την ήττα από τον ΠΑΟΚ για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Είναι, όμως, η εικόνα και κυρίως η ευκολία με την οποία πήρε ο δικέφαλος του βορρά το αποτέλεσμα, που σε κάνει να θες να τα ξαναπείς. Δίχως οι Θεσσαλονικείς να πραγματοποιήσουν κάποια σπουδαία εμφάνιση, έφυγαν με ένα άνετο διπλό από το Ολυμπιακό Στάδιο και προχωρούν ακάθεκτοι στο να ισοφαρίσουν το αήττητο ρεκόρ του «τριφυλλιού». Ας μην κάνουμε πολλή κουβέντα για τα αγωνιστικά. Όταν δέχεσαι γκολ στις αρχές των δυο ημιχρόνων από το φαβορί, τότε δεν έχεις καμία ελπίδα να σταθείς στα πόδια σου και να ζητήσεις κάτι. Μπορεί οι «πράσινοι» να πάλεψαν, να προσπάθησαν, αλλά προδόθηκαν από τα λάθη τους.

Η διαφορά ποιότητας ήταν αυτή που έκρινε και τον αγώνα. Δυστυχώς για το «τριφύλλι», ο ΠΑΟΚ είναι η ποιοτικότερη ομάδα του πρωταθλήματος και οι «πράσινοι» έχουν χάσει μπόλικη απ’ αυτή. Στις παρακάτω γραμμές, αφήνουμε απ’ έξω τους ποδοσφαιριστές και τον Γιώργο Δώνη. Το ποδοσφαιρικό τμήμα κάνει καλή και μεγάλη προσπάθεια και παλεύει με τις δυσκολίες για να δημιουργήσει πολλές φορές συνθήκες υπέρβασης. Υπάρχουν παίκτες που τα δίνουν όλα και κάποιοι νεότεροι που έχουν πραγματικά σπουδαία περιθώρια εξέλιξης. Θαύματα, όμως, δε γίνονται. Καλή και χρυσή η δουλειά στο Κορωπί, όπως και η εξέλιξη που μπορούν να έχουν αρκετοί νεαροί ποδοσφαιριστές. Όμως, τα παραπάνω δεν αρκούν όταν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, αυτό το τεράστιο σωματείο που περνάει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του.

Για αυτό διήρκησε… 25 λεπτά η ανάπαυλα στο Άρης-ΑΕΚ
Για αυτό διήρκησε… 25 λεπτά η ανάπαυλα στο Άρης-ΑΕΚ 3.420 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Παναθηναϊκός από γίγαντας, έχει γίνει νάνος. Με στόχο την πεντάδα, με μάχη για να πάρει άδεια, με χρέη, με προσπάθεια των διοικούντων να διορθώσουν τις αστοχίες, με επενδυτές – σωτήρες άφαντους και με ένα μέλλον αβέβαιο. Ακόμη κι αν επιτευχθεί, με μεγάλη καθυστέρηση λόγω των λαθών του παρελθόντος, η οικονομική εξυγίανση, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι το άμεσο μέλλον θα είναι καλύτερο ή, για να το θέσουμε διαφορετικά και ευθέως, θα είναι Παναθηναϊκό; Με βάση τα όσα έχουμε δει ή καλύτερα δεν έχουμε δει, κανείς… Ζητείται ελπίδα για το «αύριο». Κι αυτή η ελπίδα θα έρθει μόνο αν βρεθεί ο άνθρωπος ή η ομάδα των ανθρώπων που θα πάρουν στα χέρια τους την ομάδα, θα τη βγάλουν από την κρίση και τα πέτρινα χρόνια και θα έχουν όραμα για την ανάσταση και τη δημιουργία ξανά ενός μεγάλου Παναθηναϊκού. Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να λειτουργούμε με ευχές ούτε να κάνουμε εμπόριο ελπίδας. Δυστυχώς, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει τίποτα για ένα διαφορετικό μέλλον, πλην του πλάνου τριετίας για οικονομική εξυγίανση και χτίσιμο.  Κι αυτό είναι και το χειρότερο για το «τριφύλλι». Ο κόσμος έχει κουραστεί. Εχει μπουχτίσει. Χρόνια τώρα παλεύει, ψάχνει να βρει απαντήσεις, έχει γίνει κουρέλι από τη στεναχώρια και την απογοήτευση και βλέπει την αγαπημένη του ομάδα να μικραίνει. Βλέπει τον Παναθηναϊκό να μην έχει στόχους, να μην παίζει στην Ευρώπη, να μη διεκδικεί, να μην πρωταγωνιστεί, να μην έχει γήπεδο. Και κάνει συγκρίσεις με τους άλλους μεγάλους. Τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ…

Θα το ξαναγράψουμε: Καλή και χρυσή η δουλειά από τον Δώνη και τους ποδοσφαιριστές του. Και πρέπει να συνεχιστεί, εδώ που έχουμε φτάσει. Ας μην αιθεροβατούμε, όμως, και ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτά δεν αρκούν. Με αυτή την κατάσταση θα υπάρξει μόνο βελτίωση με τα χρόνια και μια εξέλιξη κάποιων ποδοσφαιριστών μέχρι η ΠΑΕ να μηδενίσει από χρέη. Κάτι παραπάνω δεν μπορεί να συμβεί. Χρειάζονται  χρήματα στην ομάδα και όπως αναφέραμε παραπάνω και κατ’ εμέ είναι και πολύ σημαντικό,  όραμα προκειμένου ο Παναθηναϊκός να γίνει ξανά γίγαντας. Με τα όλα του. Με μεταγραφές, με ελπίδα για επιστροφή στην κορυφή και στις ευρωπαϊκές δόξες, με δικό του «σπίτι», με εξέλιξη των ακαδημιών του (κάτι που φυσικά γίνεται τώρα) και με ένα πλάνο για δική του αυτάρκεια. Όλα τα υπόλοιπα θα είναι απλώς «καλές και ελπιδοφόρες προσπάθειες», που θα έχουν όμως χαμηλό ταβάνι, μέχρι να περάσουν τα τρια πρώτα χρόνια.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.