Λογικό ήταν να αυξηθούν οι απαιτήσεις όλων και να επικρατήσουν μέσα στη σεζόν υπερβολικά λόγια για τον Παναθηναϊκό, από τη στιγμή που η ίδια η ομάδα σου έδινε αυτό δικαίωμα με το ποδόσφαιρο που έπαιξε και με τις νίκες που έκανε μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Ο κόσμος διψάει για λίγη ελπίδα, τα media είχαν την ανάγκη να πιαστούν από κάπου ώστε να… πουλήσουν, όχι ελπίδα, αλλά λίγη παραπάνω αισιοδοξία. Μετά την περσινή χρονιά, που τίποτα σωστό και θετικό δεν συνέβαινε στον Παναθηναϊκό, το φετινό ξεκίνημα έδινε την ευκαιρία για να… σκάσει λίγο το χειλάκι σου.

Θα είναι ψεύτης, όμως, όποιος πει πως δεν περίμενε ότι θα έρθουν και οι δύσκολες μέρες. Οι μέρες που θα δοκιμαστεί η σχέση ομάδας – κόσμου, οι μέρες που θα επανέλθουμε στη γκρίνια και τη μιζέρια, οι μέρες που η χαρά θα έδινε και πάλι τη θέση της στον προβληματισμό. Το κακό για όλους είναι πως αυτές οι μέρες ήρθαν απότομα.

Με τρόπο βάναυσο. Το καλό πρόσωπο του Παναθηναϊκού έμεινε στον Δεκέμβριο και μετά τις γιορτές εμφανίστηκε η ομάδα που – κακά τα ψέματα – με το ρόστερ που διαθέτει δεν έχει πολλά περιθώρια για κάτι παραπάνω.

Αν η πορεία ήταν αντίστροφη, αν δηλαδή το σημερινό πρόσωπο του Παναθηναϊκού εμφανιζόταν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη και το τότε πρόσωπο εμφανιζόταν σήμερα, δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλο… ξενέρωμα. Πάντοτε η προσγείωση στην πραγματικότητα πονάει περισσότερο απ’ όταν περιμένεις το… κακό να συμβεί.

Για όλα αυτά, ωστόσο, δε φταίνε οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Για τις αυξημένες απαιτήσεις, για τις υπερβολές, για τον “παλιό Παναθηναϊκό που δεν υπάρχει πια”, δε φταίνε σε τίποτα όλα αυτά τα παιδιά. Και δε θα φταίνε ούτε αν δεν καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο της πεντάδας. Όσο πιο γρήγορα εμπεδώσουμε πως με αυτές τις συνθήκες, με αυτή τη λογική, με αυτό το πρότζεκτ αν θέλετε, θα αργήσει να εμφανιστεί ένας… κανονικός Παναθηναϊκός, τόσο πιο ομαλά θα έρχονται όλα.

Ο μόνος τρόπος για να δούμε πιο σύντομα έναν κανονικό Παναθηναϊκό, έναν Παναθηναϊκό που θα διεκδικεί τίτλους, είναι να βρεθεί κάποιος με πολλά λεφτά και ακόμα περισσότερη τρέλα. Όσο δεν υπάρχει, χρειάζεται υπομονή απ’ όλους μέχρι να έρθει η οικονομική εξυγίανση και να μπορέσει σιγά σιγά να επανέλθει.

➡️ Γράψε το σχόλιο σου