ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Νταμπίζας: “Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω σε κάθε σκεπτόμενο φίλαθλο του Παναθηναϊκού”

Όσα είπε ο Νίκος Νταμπίζας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπο στο ΟΑΚΑ, μία ημέρα μετά τη βαριά ήττα από τον ΟΦΗ.

Νταμπίζας:

Λίγο μετά τις 17:00, ο Νίκος Νταμπίζας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ, παρουσία αρκετών εκπροσώπων των ΜΜΕ, με αφορμή τη βαριά ήττα από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ.

Ο Νίκος Νταμπίζας δήλωσε τα εξής στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου:

Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ έχει να κάνει με ένα πολύ ευαίσθητο και ειδικό ζήτημα που είτε έχει πάρει μεγάλη έκταση είτε μικρή είναι αδιαπραγμάτευτο και προσβλητικό. Δεν μπορεί κανείς να το αφήσει να αιωρείται. Είναι ένα ζήτημα που δεν είναι υποκειμενικό και λέγεται ηθική.

Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που στερήθηκαν οι όποιες πιθανότητες για ευρωπαϊκή έξοδο, αποφασίστηκε μαζί με τον προπονητή να υπάρξει ένα πλάνο για αξιοποίηση των τελευταίων παιχνιδιών. Πάντα με σκοπό να βγει κερδισμένη η ομάδα. Θα γίνω λίγο πιο αναλυτικός και θα αναφερθώ και σε ονόματα για να εξηγήσουμε και να καταλάβει ο πιο απλός φίλαθλος του Παναθηναϊκού.

EKTAKTO: Ανατροπή με Πογέτ στην Εθνική ομάδα!
EKTAKTO: Ανατροπή με Πογέτ στην Εθνική ομάδα! 81.871 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η σκόνη έχει σηκωθεί για το πως διαχειριστήκαμε το κομμάτι της αξιολόγησης της ομάδας.

Το πλάνο ξεκίνησε κόντρα στον Απόλλωνα. Στο ματς λοιπόν αυτό δηλώθηκε ο Γιόχανσον που ήταν ο μόνος που είχε πάρει κίτρινη κόντρα στον Ολυμπιακό και στο ματς με τον ΟΦΗ. Τα ματς λοιπόν που είχαμε δικαίωμα να τον δηλώσουμε ήταν με τον Απόλλωνα, τον Άρη, τον ΟΦΗ και τον Ατρόμητο

Οι ποδοσφαιριστές που θα έπαιζαν αν ήταν να επιλέξουμε να μην παίξουν εκτός έδρας στον Ατρόμητο ήταν απόφαση δική μας. Το ίδιο συνέβη και με τον Ινσούα, όπως και με τον Κουρμπέλη που δέχθηκε κίτρινη κάρτα με τον Απόλλωνα. Οι ποδοσφαιριστές που απουσίασαν από το ματς με τον ΟΦΗ ήταν καλύτερο να παίξουν εκτός έδρας με τον Ατρόμητο. Αυτά όσον αφορά την επιλογή των ποδοσφαιριστών.

Στο ματς με τον Απόλλωνα αγωνίστηκε ο Κότσαρης, ο Αποστολάκης, ο Στάικος, ο Χατζηθεοδωρίδης. Η συμμετοχή του Κότσαρη ήταν αυτή που είχε το ειδικό βάρος. Φτάνοντας στο ματς με τον ΟΦΗ, επειδή υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που σας δηλώνω ξεκάθαρα είχαμε στο μυαλό μας να είναι ματς με τον χαρακτήρα αυτού κόντρα στον Απόλλωνα.

Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε τον βασικό τερματοφύλακα της ομάδας κόντρα στον ΟΦΗ. Στην Ελλάδα όταν κάνουμε κάτι συνηθισμένο και πετυχαίνει περνά απαρατήρητο, όταν δεν πετυχαίνει υπάρχουν σκιές. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε κάθε μορφής ευθύνη για την εμφάνιση της ομάδας που ήταν η χειρότερη από την ημέρα που άρχισε αυτή η προσπάθεια. Υπάρχει μία τεράστια διαφορά από το να αναλύσουμε εμφανίσεις με συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Αυτό δεν είναι αντικειμενικό. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι να υπάρχει οποιαδήποτε μορφής σκοπιμότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω στον κάθε σκεπτόμενο φίλαθλο του Παναθηναϊκού.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Για το αν είχε φροντίσει να μιλήσει στους παίκτες πριν από το ματς με τον ΟΦΗ: “Όλος ο κόσμος ερμηνεύει με βάση το τι μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του. Το πως κινούμαστε όλη την εβδομάδα δεν μπορείτε να το γνωρίζετε και δεν θέλω να το αναλύσω. Δεν διαφέρει για το ματς με τον ΟΦΗ και σε σχέση με τα άλλα ματς. Αυτό που είναι ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά είναι ότι δεν μπορούμε να διαφημίζουμε τη διαδικασία που ακολουθούμε. Αναφέρθηκα συγκεκριμένα και αναλυτικά στην διαδικασία επειδή είναι πολύ ειδικό το ζήτημα”.

Για τον αν θα απαντήσει στους ισχυρισμούς του Αλέξη Κούγια: “Ειμαι 46 χρονών και αισθάνομαι την υποχρέωση να δώσω απάντηση μόνο στον απλό φίλαθλο του Παναθηναϊκού. Οποιοδήποτε άλλος είναι έξω από την οικογένεια αυτή, επιτρέψτε μου να του απαντήσω όταν και όποτε θέλω εγώ”.\

Για το αν τον ενόχλησε περισσότερο η αντίδραση του κόσμου ή του Κούγια:  “Είμαι εδώ για να αναλύσω πως κινηθήκαμε σε μια ειδική συνθήκη απέναντι στον κόσμο του Παναθηναϊκού”.

Για το αν οι παίκτες είχαν στο μυαλό τους τις πιθανότητες εισόδου στην πεντάδα κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου: “Το είχαν στο μυαλό τους και πριν το ματς”.

Για το πως θα προστατευτούν οι παίκτες σχετικά με όσα ακούγονται: “Αν κάποιος θέλει να λειτουργήσει με ένδικα μέσα, είναι δικαίωμα του. Εμείς σαν Σύλλογος θα προστατεύσουμε τους παίκτες μας με τον τρόπο που κρίνουμε σωστό. Δεν μπορώ να σας το αναλύσω περισσότερο. Εμείς έχουμε μία διαδικασία αξιολόγησης και πάνω σε αυτή θα βασιστούμε. Το πλάνο τρέχει και κάθε κομμάτι και κάθε σταθμός, θετικός ή αρνητικός, είναι κριτήριο για να αξιολογήσουμε στο τέλος τους πάντες. Όλων όσοι είμαστε στο ποδοσφαιρικό τμήμα”.

Για το τι άλλαξε και ήρθε η καθίζηση στο δεύτερο ημίχρονο: “Δεν θέλω να κάνω ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης. Είναι ειδικός ο λόγος που μιλάω για το πως χειριστήκαμε τα εσωτερικά της ομάδας. Θα μείνω σε ότι είπε ο προπονητής. Υπνωτισμένοι είπε. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι διαφορετικό. Ήταν ξεκάθαρη η εικόνα, δεν μπορούμε να την ελαφρύνουμε ή να την βαρύνουμε. Δεν θέλω να βρω ένα άλλοθι, η εμφάνιση ήταν πάρα πολύ κακή”.

Για τον λόγο που έγινε η συνέντευξη Τύπου: “Σας ξαναλέω. Δεν είναι επί προσωπικού. Είναι λεπτό το ζήτημα. Δεν έχει να κάνει με την οργή κάποιου. Έχει να κάνει με το πως εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα σημαντικό ζήτημα για εμένα. Αισθάνομαι μειονεκτικά αναγκάστηκα μαζί με τον προπονητή να κάνουμε αυτή την συνέντευξη Τύπου, ώστε να ξεκαθαρίσουμε τον τρόπο.

Δεν έχει μορφή αθλητικής κατεύθυνσης αυτό το θέμα. Ο καθένας από εσάς μπορεί να γράψει και να λέει ότι θέλει. Για ανικανότητα, για έλλειψη επαγγελματισμού… Στην ηθική δεν μπορεί ούτε ένα χιλιοστό να πει κανείς το οτιδήποτε. Είναι ξεκάθαρα τα κριτήρια επιλογής. Στην Ιταλία λοιπόν η Γιουβέντους έπαιξε με την Σπαλ με τα δεύτερα. Εκ του αποτελέσματος την βοήθησε να πάρει μια διαφορα ασφάλειας. Αν με βάση τα αποτελέσματα αυτά που κάνουμε είναι ηθικά ή ανήθικα, κάτι δεν καταλαβαίνω καλά εγώ. Και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας το συζήτησα και με τον καθ ύλην αρμόδιο τον υπεύθυνο επικοινωνίας”.

Για το αν το κλαμπ θα έπρεπε να προετοιμαστεί διαφορετικά για το χθεσινό ματς: “Το κάθε ματς έχει την ίδια βαρύτητα. Δεν καταλαβαίνω τι διαφορετικο έχει ο καθένας στο μυαλό του ότι μπορούσε να γίνει. Δεν μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι κόντρα στον ΟΦΗ επειδή υπάρχουν ζητήματα ειδικής φύσης. Σίγουρα η προετοιμασία είναι συγκεκριμένη και αφορά όλα τα παιχνίδια”.

Για το αν υπάρχει κέρδος ή κόστος από τη χρησιμοποίηση νεαρών: “Η διαφορετικότητα που προσεγγίσαμε το ματς αυτό ήταν η επιλογή σε μία πολύ ειδική θέση για να προασπίσουμε τον σύλλογο, πιθανώς και το άτομο. Μιλώ για τον τερματοφύλακα. Υπήρχε η σκέψη να παίξει το ματς με τον ΟΦΗ και τα επόμενα ματς ο Κότσαρης, προστατεύσαμε όμως την ομάδα με αυτό τον τρόπο.

Η διαδικασία ήταν η ίδια, η διαφοροποίηση στο πλάνο ήταν ως προς τις τιμωρίες. Το κόστος λοιπόν μπορεί να είναι μεγαλύτερο στο μυαλό του καθενός. Εγώ θεωρώ και μιλάω και εξ ονόματος του προπονητή ότι όταν σχεδιάζεις κάτι και έχεις αγνά κίνητρα για να το κάνεις αυτό η άλλη όψη του νομίσματος είναι να μην παίξουν σε άλλο ματς. Τότε θα κινδύνευαν να καούν και να λέγαμε μετά ότι επιλέξατε να τους βάλετε σε ένα τόσο δύσκολο ματς.

Ο καθένας μπορεί να δει τα πράγματα από όποια άποψη το επιθυμεί. Σας εξήγησα και πριν πως πάρθηκαν οι αποφάσεις και πως προστατεύσαμε την ομάδα από τους ψιθύρους. Η εμφάνιση όμως ήταν τόσο άσχημη που διογκώθηκε το πρόβλημα. Δεν περιμέναμε αυτή την τόσο άσχημη απόδοση”.

Για το εάν αισθάνεται ότι απολογείται: “Δεν αισθάνομαι ότι απολογούμαι. Περνάω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε έναν φίλο του Παναθηναϊκού που μπορεί να το ακούσει. Ήταν μία επιλογή που κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει. Το θέμα της ηθικής είναι για εμάς πάνω απ’ όλα. Έχω παραστάσεις από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι συγκεκριμένη και χαμηλώνω συνειδητά το επίπεδο της κουβέντας, για να είναι ξεκάθαρο αυτό που θέλω να περάσω”.

Για το εάν όλο το κλίμα που δημιουργήθηκε θα τον κάνει να πάρει την ίδια απόφαση και αν υπήρξε εν τέλει δόλος στο ματς: “Το πρώτο σκέλος κρίνεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αν κρίνουμε ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε στο μέλλον, ναι θα το ξανακάνουμε. Από τα 21 χρόνια που έτρεχα στο γήπεδο, αντιλαμβάνομαι πολλά περισσότερα τώρα. Τώρα, όταν ζεις κάθε μέρα σε έναν οργανισμό και περνάς περισσότερο χρόνο σε μία ομάδα με συγκεκριμένους χαρακτήρες, να είστε σίγουροι ότι θα το καταλάβαινα. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία συνωμοσία εν αγνοία μας”.

Για το παράδειγμα της Γιουβέντους και εάν τον πικραίνει η δήλωση Κούγια: “Αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό δεν θα καθόμασταν εδώ τώρα. Η λογική του δοκάρι και μέσα επιτυχημένος, δοκάρι και έξω αποτυχημένος. Η Γιουβέντους δεν έκανε συνέντευξη Τύπου γιατί πρόκειται για διαφορετική κουλτούρα. Δεν ήταν κάτι γενικό και αόριστο. Αν ήταν επαγγελματικό ή όχι ας το κρίνει όποιος θέλει”.

Για την απόφαση να προστατευθεί ο Κότσαρης και για την πιθανότητα να μην δόθηκε στην ομάδα να καταλάβει τι σήμαινε το ματς με τον ΟΦΗ: “Επειδή ξέρω ότι οι περισσότεροι μιλάτε με τους παίκτες και υπάρχει μια μεγάλη πληγή που εμένα με εξοργίζει κάποιες στιγμές. Δεν θέλω να διαφημίσουμε τους τρόπους που λειτουργούμε μέσα στην εβδομάδα. Όλα τα παιχνίδια κρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Ξέρω ότι σας μεταφέρονται περιστατικά. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ξέρουν που κινούνται και αφουγκράζονται το κλίμα. Είναι στους δρόμους, είναι μέσα στα σόσιαλ μίντια. Αν κάναμε κάτι χτυπητά διαφορετικό, τότε ο καθένας μπορεί να το βλέπει διαφορετικά”.

Για το που οφείλεται η αγωνιστική πτώση της ομάδας μέσα στο 2019: “Γιατί δεν κάνετε υπομονή; Στην αρχή, στη μέση και στο τέλος υπάρχει τοποθέτηση. Εδώ είμαστε για να κρίνουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού αυτό θέλει να ακούσει. Αν θα το ακούσει στις 15 Απριλίου ή στις 15 του Μάη δεν θα αλλάξει κάτι”.

Για το εάν έχει αντιληφθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί στη σχέση μεταξύ φιλάθλων και ομάδας μετά το χθεσινό ματς: “Η συντριπτική πλειοψηφία πως μετράται; Εννοείται να δούμε αριθμητικά πόσο κόσμο έχει ο Παναθηναϊκός; Είναι οι εκτονταδες ή οι χιλιάδες που γράφουν σχόλια; Γιατί ίσως να είναι άτομα που ανακυκλώνονται. Τα αποτελέσματα και οι κρίσεις πρέπει να είναι συνολικά. Το μετρήσιμο μέγεθος της απογοήτευσης είναι αποσπασμένο σε όσους εκφράζονται. Ο καθένας μπορεί να έχει μία σκέψη αλλά να μην εκφραστεί. Στο τέλος, όταν ακούσει συνολικά τι έχει επιτευχθεί, θα βγάλει τα συμπεράσματα του ο κόσμος. Αυτοί που γράφουν σχόλια, δεν είναι όλος ο κόσμος, είναι μία μερίδα. Έχω την άποψη ότι είναι μειοψηφία”.

Για το εάν ο Δώνης έπρεπε να κάνει το κάτι παραπάνω: “Είναι μία πολύ χρήσιμη ερώτηση αυτή αλλά πάει σε ειδικό πλαίσιο. Το κάθε μάθημα και κάθε ειδική κατάσταση είναι ζήτημα ζωής. Είναι μία συνεχής διαδικασία αυτό. Όλοι μας πρέπει να μπαίνουμε σε μία διαδικασία να τα διαχειριζόμαστε. Κάθε μέρα που περνάει πρέπει να πηγαίνουμε προς τα πάνω. Είναι μια φιλοσοφική απάντηση αυτή το ξέρω. Να είστε σίγουροι ότι όλοι μας θα κριθούμε με τα κατάλληλα κριτήρια”.

Για το εάν ο Παναθηναϊκός πληρώνει την έλλειψη ειδικού βάρους στις παρεμβάσεις της ιδιοκτησίας: “Όχι. Ως επικεφαλής τους ποδοσφαιρικού τμήματος έχω την ευθύνη. Είναι θέμα ηθικής, όχι διοίκησης. Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένη διοικητική λειτουργία. Εμείς από την αρχή δουλεύουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Μην βρίσκοντας άλλοθι ή δικαιολογίες γνωρίζουμε από την αρχή της χρονιάς που έχουμε έρθει. και ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Τα άλλα μπορεί να τα κρίνει ο καθένας, αν είναι ελλιπής ή πλήρης”.

Για το εάν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί το τριετές πλάνο χωρίς αυτόν: “Με τη διοίκηση είπαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Αν υπάρξει άλλη προσέγγιση στο τέλος της σεζόν, θα το αξιολογήσουμε. Εμείς λειτουργούμε με γνώμονα τον αρχικό πλάνο και αυτό δεν έχει αλλάξει”.

Για το εάν πήγε στη συνέντευξη Τύπου θυμωμένος ή στεναχωρημένος: “Δεν ήρθα με θυμό. Όχι. Ούτε με απογοήτευση. Είναι η ανάγκη μου να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ήθελα να μεταδώσω το σκεπτικό μας για να είναι ξεκάθαρο το τοπίο. Η ανάγκη η δική μας ήταν να είναι ξεκάθαρο αυτό που κάναμε και ποιο ήταν το κίνητρό μας. Αν την επόμενη χρονιά γίνει κάτι παρόμοιο, πιθανότατα να βρεθούμε ξανά εδω πέρα”.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...