Μπάσκετ

Πιτίνο: “Το νου σας, μη διώξετε κι εμένα”

Πιτίνο: “Το νου σας, μη διώξετε κι εμένα”

Ο Ρικ Πιτίνο μίλησε στα "Νέα" για τις πρώτες του ημέρες στην Ελλάδα, την πρώτη συνάντηση με τους παίκτες και για την προπονητική του κουλτούρα.

Ο Ρικ Πιτίνο παραχώρησε συνέντευξη στα “Νέα” και δεν δίστασε να μοιραστεί τις πρώτες του εντυπώσεις από το ρόστερ, όταν ανέλαβε, αλλά και τι τους είπε στην πρώτη του ομιλία: “Τους είπα, “το νου σας, μη με διώξετε κι εμένα…”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μίλησε για τον χαρακτήρα της ομάδας, την κόντρα με τον Ολυμπιακό, για το τι του έκανε εντύπωση, ενώ αναφέρθηκε και σε μία ιστορία με τον Παπαγιάννη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ρικ Πιτίνο στα “Νέα”:

Για το τι είπε στους παίκτες όταν ήρθε: «Τους είπα την αλήθεια. Ήμουν από την πρώτη στιγμή τίμιος και ειλικρινής μαζί τους. Βλέποντας τα βίντεο από τους αγώνες, αισθάνομαι ότι πιστεύατε πως θα νικούσατε χωρίς να παίζετε. Είδα πολλές φάσεις που στέκεστε τέσσερις και απλώς κοιτάτε τον Καλάθη να ταλαιπωρεί την μπάλα και να μην ξέρει πού να τη δώσει. Να σας πω και κάτι άλλο; Είχατε έναν πολύ καλό προπονητή και τον διώξατε. Το λάθος ήταν δικό σας και όχι δικό του, διότι το βίντεο δε λέει ποτέ ψέματα. Εσείς φταίτε που έφυγε, όχι αυτός. Τον νου σας, λοιπόν, μη διώξετε κι εμένα!».

Για το τι έκανε εντύπωση στους παίκτες που συνάντησε:«Δεν το λέω για να τους κολακεύσω, δεν είμαι τέτοιος τύπος, αλλά πραγματικά για πρώτη φορά στην καριέρα μου συνάντησα κανονικούς τύπους και όχι μυστήριους, εγωιστές και αλαζόνες. Το μόνο που ήθελαν ήταν να παίζουν περισσότερο και να ξέρουν τι ρόλο έχουν στην ομάδα. Για παράδειγμα εδώ έχω τον Καλάθη που είναι σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έχει παίξει στο ΝΒΑ, αλλά έχει εκπληκτική σεμνότητα και απίστευτη ταπεινότητα».

Για το ότι προπονούσε με ένα δυναμικό, που δεν ήταν της επιλογής του: «Και τι με αυτό; Ο προπονητής προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες όπου κι αν βρεθεί. Σε όλες τις ομάδες υπάρχουν κόκκινες γραμμές, αλλά στο τέλος της ημέρας το θέμα είναι η νίκη. Ίσως κανείς δεν περίμενε τη μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού, αλλά εγώ σε όλη μου την καριέρα πίστευα ότι το θέμα δεν είναι η τακτική που διδάσκεις, όσο η ψυχολογία, η ενθάρρυνση, η αυτοπεποίθηση και τα κίνητρα».

Για το τι εννοεί με το τελευταίο περί κινήτρου: «Εντρύφησα από την πρώτη στιγμή στο ξεχωριστό κίνητρο που μπορεί να χρειάζεται ο κάθε παίκτης. Δεν ήθελα να μου το πουν μόνοι τους, έπρεπε να το ανακαλύψω εγώ. Με τον Παπαγιάννη για παράδειγμα αυτό συνέβη τυχαία ένα βράδυ. Μου έστειλε ένα μήνυμα στο κινητό μου και μου ζήτησε να φάμε μαζί το βράδυ. Δεν κατάλαβα ποιος ήταν, νόμισα στην αρχή ότι το μήνυμα προερχόταν από κάποιον από τους συνεργάτες μου. Πήγα στο εστιατόριο και τον είδα φάτσα κάρτα μπροστά μου. Κανένα πρόβλημα, σκέφτηκα. Ακόμα καλύτερα, θα τα λέγαμε πιο χαλαρά, όπως και έγινε».

Για το αν άλλαξε κάτι στην κουλτούρα του: «Δεν άλλαξα τον τρόπο, με τον οποίο προπονώ και κοουτσάρω, αλλά σίγουρα διαφοροποιήθηκε ο τρόπος ζωής μου και μυήθηκα σε μια διαφορετική κουλτούρα κι ένα άλλο modus vivendi. Ευτυχώς έχω ιταλικές καταβολές και ξέρω τι είναι το πάθος και το μεσογειακό ταμπεραμέντο, ενώ μυήθηκα στη λογική της αντιπαλότητας με το Κεντάκι και το Λούιβιλ. Επιμένω όμως ότι μπροστά στην έχθρα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό το κολλεγιακό είναι σκέτη εκκλησία. Εδώ υπάρχει μια κόντρα με… στεροειδή και όλη αυτή η κατάσταση είναι αρρωστημένη και δε μου αρέσει. Είμαι επισκέπτης και σέβομαι τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας, αλλά εύχομαι και πολύ θα ήθελα να μπορέσω να αλλάξω κάτι σε αυτή την υπόθεση».

Για το soul searching: «Ένιωσα κάποιες φορές τη διατάραξη του ψυχισμού μου, αυτός άλλωστε υπήρξε ο λόγος που παράτησα στη μέση της σεζόν ένα συμβόλαιο 55.000.000 δολαρίων, ως προπονητής και συνάμα πρόεδρος στους Σέλτικς. Θεωρώ ότι οι ήττες και οι αποτυχίες είναι σαν το λίπασμα που βρωμάει, αλλά κάνει καλό και μέσα από αυτές έγινα πιο υπομονετικός και σκληρότερος. Έμαθα επίσης πόσο μεγάλη σημασία έχει το trust the process, δηλαδή να καταστρώσεις ένα σχέδιο, να το εμπιστευθείς και να επιμένεις στην υλοποίησή του, για αυτό αναρωτιέμαι πώς μπορείς να χτίσεις κάτι όταν αλλάζεις διαρκώς προπονητές. Για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός χρειάζεται οπωσδήποτε να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα πλάνο δύο έως τριών ετών, για να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρωλίγκας».

Exit mobile version