ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ PANATHINAIKOS24.GR

Φάκελος Βοτανικός: Τι ισχύει τώρα με τη διπλή ανάπλαση

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποκάλυψε συζητήσεις με την κυβέρνηση για τον Βοτανικό και το panathinaikos24.gr ρίχνει φως σε μια από τις πιο μπλεγμένες ιστορίες που πλήγωσαν ανεπανόρθωτα τον Παναθηναϊκό.

Φάκελος Βοτανικός: Τι ισχύει τώρα με τη διπλή ανάπλαση

Όταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης παρουσίασε το πλάνο για γήπεδο στον Βοτανικό, το σύνθημα ήταν ένα. «Μπαίνουμε σπίτι μας το 2008». Οι πρώτες μακέτες είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το 2005. Με βάση το πλάνο των ανθρώπων της ομάδας τότε, αλλά και της ΓΗΠΕΛ, σε μια τριετία οι «πράσινοι» θα είχαν το δικό τους υπερσύγχρονο γήπεδο, δίνοντας τη Λεωφόρο, όπως προέβλεπε η διπλή ανάπλαση. Δυστυχώς, όμως, για το «τριφύλλι» η ανάπλαση δεν περιελάμβανε μόνο αυτά…

Η εταιρεία του Βωβού είχε κάνει δική της την έκταση στον Βοτανικό. Πάνω σε αυτό το οικόπεδο πατούσε το γήπεδο. Σε ένα άλλο μεγάλο κομμάτι, ο Βωβός θα έχτιζε ένα πελώριο εμπορικό κέντρο, εκμεταλλευόμενος τον υψηλό συντελεστή δόμησης από τη διπλή ανάπλαση. Αμ δε…

Έπειτα από συνεχείς προσφυγές, το ΣτΕ δικαίωσε τους πολίτες και έμπλεξε για τα καλά τον Παναθηναϊκό. Στην πρώτη απόφαση του συμβουλίου, γήπεδο και εμπορικό κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Στη δεύτερη, το γήπεδο κρίθηκε συνταγματικό, άρα μπορούσαν να γίνουν τα έργα. Δεν κρίθηκε το εμπορικό. Αυτό θα γινόταν μόνο αν ο Βωβός έπαιρνε την απόφαση να ρίξει τον συντελεστή δόμησης. Δεν το έκανε ποτέ και οι «πράσινοι» μπήκαν σε ένα καθεστώς ομηρίας των συμφερόντων Βωβού. Είχαν το δικαίωμα να χτίσουν. Δεν είχαν, όμως, το οικόπεδο. Αν ήθελαν να κάνουν γήπεδο δίχως εμπορικό, θα έπρεπε να αποζημιώσουν τον Βωβό, ο οποίος ζητούσε τον ουρανό με τ’ άστρα. Ο Βοτανικός δεν προχώρησε ποτέ. Μείναμε μόνο στις μακέτες, τις μπουλντόζες και κάποιες οικοδομές να θυμίζουν στην περιοχή ότι εκεί γίνονταν κάποτε έργα…

Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου
Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου 97.681 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το ερώτημα είναι «που βρισκόμαστε τώρα»…

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθήνας μπορεί κάποιος να εντοπίσει, ακόμη, την πλήρη περιγραφή του έργου της Διπλής Ανάπλασης. “Με την πολεοδομική ρύθμιση του Ν.3481/2006 στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων χωροθετούνται δύο νέοι Υπερτοπικοί – Μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών”, αναφέρεται.

Πλέον, το εμπορικό κέντρο-τμήμα της Διπλής Ανάπλασης  που σχεδίαζε ο Μπάμπης Βωβός έχει μεταβιβαστεί στην Alpha. Για την αξιοποίηση του ημιτελούς ακινήτου, η Alpha Bank είχε συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού από κοινού με την αμερικανικών συμφερόντων Hines, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί οι μελέτες  για την εμπορική εκμετάλλευσή του.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το εμπορικό κέντρο συνδέεται άρρηκτα με το εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας-Βοτανικού, θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση άδειας κατεδάφισης για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Για να ξεκινήσει η κατεδάφιση, θα πρέπει πρώτα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να εγκαινιάσει το νέο γήπεδό της, όπως και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.