ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Ανάλυση: Οι 6 που θέλει να… δέσει ο Παναθηναϊκός

Πέντε Έλληνες και ένας Αργεντινός, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν του χρόνου και ο Παναθηναϊκός αναμένεται να κάνει την κίνησή του ώστε να τους κρατήσει... για χρόνια. Θέμα του Panathinaikos24.gr.

Ανάλυση: Οι 6 που θέλει να... δέσει ο Παναθηναϊκός

Η σεζόν 2018/19 ολοκληρώθηκε και στον Παναθηναϊκό ήδη βάζουν πλώρη για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Οι δύο άνθρωποι που «τρέχουν» το «πράσινο» πρότζεκτ, Νίκος Νταμπίζας και Γιώργος Δώνης τα είπαν στο Κορωπί, αναλύοντας το τι συνέβη (σε αγωνιστικό πλαίσιο) στη χρονιά που πέρασε, αλλά και το ποια βήματα πρέπει να γίνουν για τη σεζόν που θα έρθει, αλλά και για τις επόμενες.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό εδώ και καιρό, ο Παναθηναϊκός θα κοιτάξει πρώτα τα του «οίκου» του. Θα μπει σε διαδικασία να αποχωριστεί όσους κρίθηκαν ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα «θέλω» του Δώνη, είτε δεν κατάφεραν να βοηθήσουν λόγω τραυματισμών. Παράλληλα, αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το «χτίσιμο» μιας βάσης που θα συγκροτήσει τον κορμό του ρόστερ των επόμενων χρόνων. Μια βάση η οποία θα αποτελείται από παίκτες οι οποίοι έχουν ήδη δείξει την αξία τους στο χορτάρι, αλλά και από μονάδες που έχουν όλα τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσουν στο άμεσο μέλλον.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν παίκτες όπως ο Δημήτρης Κουρμπέλης, ο Τάσος Χατζηγιοβάνης, ο Γιάννης Μπουζούκης, ο Εμάνουελ Ινσούα, ο Φάνης Μαυρομμάτης και ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Έξι παίκτες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν το 2020 και ο Παναθηναϊκός θέλει να διατηρήσει στις τάξεις του για τα επόμενα χρόνια, έχοντας έμπρακτες αποδείξεις ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συλλόγου.

Το μαρς – πέναλτι που δεν έδωσε ο Γάλλος διαιτητής υπέρ του Παναθηναϊκού (vid)
Το μαρς – πέναλτι που δεν έδωσε ο Γάλλος διαιτητής υπέρ του Παναθηναϊκού (vid) 4.648 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η «διαλογή» αρχίζει από τον κάπτεν της ομάδας, Δημήτρη Κουρμπέλη. Τον παίκτη που ανέδειξε ως απαραίτητη μεταγραφή ο Μαρίνος Ουζουνίδης, λίγο μετά την έλευση του στον πάγκο της ομάδας, τον Δεκέμβρη του 2016.

Ο μέσος από την Αρκαδία πήρε φανέλα βασικού στη μεσαία γραμμή του τριφυλλιού και παρά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε κατά καιρούς, αποτέλεσε ένα από τα δυνατά χαρτιά της ομάδας. Κάτι που συνεχίστηκε και φέτος, στην πρώτη σεζόν του Δώνη στον πάγκο της ομάδας. Δεν είναι κρυφό το ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να κρατήσει τον «Κούρμπε» στις τάξεις του, αν και, σύμφωνα με τα όσα γράφονται και ακούγονται από την περασμένη χρονιά, υπάρχει στον ορίζοντα και η προοπτική του εξωτερικού, με αρκετούς συλλόγους να τον έχουν εντάξει στις λίστες του.

Ο Κουρμπέλης έχει συμβόλαιο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020, αλλά στον Παναθηναϊκό θέλουν να το επεκτείνουν, προσφέροντας καλύτερες οικονομικές απολαβές στον παίκτη. Ο 25χρονος μέσος έχει καταγράψει 78 συμμετοχές με το τριφύλλι σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας 4 φορές.

Έπειτα, στη λίστα των «προς ανανέωση», υπάρχει και το δίδυμο ΧατζηγιοβάνηΜπουζούκη. Πρόκειται για δύο παίκτες σχεδόν της ίδιας «φουρνιάς» των «πράσινων» ακαδημιών, οι οποίοι μπορεί να μην πήραν την ίδια περίοδο το βάπτισμα του πυρός στην ενδεκάδα, αλλά φέτος κατάφεραν να λάμψουν μαζί. Ιδίως στο πρώτο μισό της σεζόν, προτού επέλθει η κάμψη, η οποία επηρέασε φυσιολογικά και εκείνους.

Σε ποιον δεν άρεσε η εικόνα του σκόρερ Χατζηγιοβάνη, τον οποίον έσπευδε να συγχαρεί πρώτος ο Μπουζούκης, ή το αντίστροφο. Στον Παναθηναϊκό θέλουν να βλέπουν αυτή την εικόνα για καιρό και αναμένεται να κάνουν την προσπάθειά τους να τους κρατήσουν για χρόνια στην ομάδα, αν και (όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό) η φετινή τους παρουσία, έχει δώσει… σήματα στους συλλόγους του εξωτερικού.

https://www.youtube.com/watch?v=97VkEUVLs9w

Ο Γιάννης Μπουζούκης κατέγραψε 27 συμμετοχές φέτος με την πράσινη φανέλα, σκοράροντας 4 φορές και μοιράζοντας μία ασίστ. Το συμβόλαιό του με το τριφύλλι εκπνέει το 2020. Ο δε Χατζηγιοβάνης έπαιξε 26 φορές, σκόραρε τέσσερις φορές και μοίρασε ισάριθμες ασίστ, με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι της επόμενης σεζόν.

Πάμε σε μια ιδιαίτερη περίπτωση, εκείνη του Εμάνουελ Ινσούα. Ήρθε στον Παναθηναϊκό τον Αύγουστο του 2017 ως εναλλακτική λύση στα αριστερά της άμυνας, πίσω από τον Χουλτ. Η φυγή του Σουηδού του έδωσε συμμετοχές, ωστόσο ο ίδιος πέρασε μια ιδιαίτερα ταραχώδη σεζόν, η οποία (όπως συνέβη σε όλους) δοκίμασε τις αντοχές του.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Λας Πάλμας του έκανε «στενό μαρκάρισμα», αλλά ο Δώνης τον έπεισε να παραμείνει. Η εμπιστοσύνη του κόουτς ξεπληρώθηκε στον αγωνιστικό χώρο, με τον 28χρονο Αργεντινό να πραγματοποιεί μια εξαιρετική σεζόν, αναδεικνύοντας το πάθος του, την αυταπάρνησή του, χαρίζοντας μάλιστα και ορισμένα highlights όπως το γκολ κόντρα στον Άρη.

Για τους λάτρεις της στατιστικής, ο Αργεντινός φόρεσε 27 φορές φέτος την πράσινη φανέλα (2.339 λεπτά αγωνιστικού χρόνου), σκοράροντας δύο φορές.

Έπειτα, στη λίστα υπάρχει και το όνομα του Φάνη Μαυρομμάτη. Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής πήρε φέτος φανέλα βασικού από τον Γιώργο Δώνη και έδειξε ότι έχει διάθεση να παλέψει για να καθιερωθεί, δίχως να αποφύγει τα λάθη, απόρροια της έλλειψης πρότερης εμπειρίας.

Οι “πράσινοι” πιστεύουν αρκετά σε εκείνον και στις σκέψεις τους υπάρχει η πρόταση επέκτασης του συμβολαίου του με τον σύλλογο, το οποίο λήγει την επόμενη σεζόν. Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο Μαυρομμάτης κατέγραψε 22 συμμετοχές (21 στο πρωτάθλημα και μία στο Κύπελλο Ελλάδος), πατώντας χορτάρι για 1.832 λεπτά. Η τελευταία του συμμετοχή έλαβε χώρα στις 3 Μαρτίου, στην εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (0-2), με τον Μαυρομμάτη να χάνει τα τελευταία επτά παιχνίδια της σεζόν λόγω τραυματισμού.

Last but not least… ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Ένας από τους νεαρότερους παίκτες του φετινού ρόστερ (γεννημένος το 2000) έκανε κι αυτός το «ξεπέταγμά» του. Πριν καν κλείσει επισήμως τα 18, σκόραρε το πρώτο του γκολ με την πράσινη φανέλα, στο παιχνίδι με τη Λαμία. Συνολικά, έπαιξε 15 φορές τη φετινή σεζόν, με αξιοπρόσεκτο απολογισμό τεσσάρων γκολ (δύο στο πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο) δείχνοντας στοιχεία πολύτιμα για το μέλλον.

Διεθνής με τα μικρά ηλικιακά κλιμάκια της Εθνικής, ένας εξτρέμ που δεν φοβάται να πατήσει περιοχή και να εκτελέσει, δεν γίνεται παρά να αποτελεί ένα άκρως ενδιαφέρον πρότζεκτ για τον Παναθηναϊκό του μέλλοντος. Γι’ αυτό και στο «τριφύλλι» θέλουν να επεκτείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία, η οποία λήγει την επόμενη σεζόν.

Ως… υστερόγραφο, αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση του Ματίας Γιόχανσον, το συμβόλαιο του οποίου λήγει το επόμενο καλοκαίρι. O Σουηδός μπακ ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού, αναδεικνύοντας μάλιστα και τις επιθετικές αρετές του, ιδίως στο πρώτο μισό της σεζόν. Οι “πράσινοι” θα ήθελαν να διατηρήσουν στις τάξεις τους τον 28χρονο μπακ, ιδίως μετά από μία χρονιά με τέσσερα γκολ σε 20 συμμετοχές και σταθερά καλή απόδοση. Δεν αποκλείεται να μπει και εκείνος στη λίστα, καθώς υπάρχει θετική διάθεση από πλευράς τριφυλλιού στο να κάνουν κίνηση νωρίτερα του αναμενομένου, ώστε να τον κρατήσουν…

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.