ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160»

Ύμνοι για τον Παναθηναϊκό και την ιστορία του (pics)

«Σύλλογος Μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος»: πέντε λέξεις, ικανές να λυγίσουν ακόμα και την πιο δυναμική προσωπικότητα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

Ύμνοι για τον Παναθηναϊκό και την ιστορία του (pics)

«Σύλλογος Μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος»: πέντε λέξεις, ικανές να λυγίσουν ακόμα και την πιο δυναμική προσωπικότητα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Με τις λέξεις αυτές, ο Μιχάλης Γεωργαντής, εκ των κορυφαίων βολλεϋμπολιστών της ιστορίας του Τριφυλλιού και διοικητικό στέλεχος της Κ.Α.Ε., έντυσε την ομιλία του και, κατά την εκφώνησή τους, ξέσπασε σε λυγμούς. Ήταν μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στην παρουσίαση της Εκδοτικής Belle Époque.

Η εκδήλωση διεξήχθη τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2019 στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το νέο εκδοτικό εγχείρημα, το οποίο θα καταπιάνεται με την ιστορία του Μεγάλου Συλλόγου, τίμησε ο Παναθηναϊκός Α.Ο. τόσο σε επίπεδο διοίκησης, με την παρουσία του αντιπροέδρου του Ομίλου κ. Στέφανου Αυγουλέα, όσο και σε επίπεδο αθλητών από όλα τα τμήματα. Το ίδιο ισχύει και για την Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός, που εκπροσωπήθηκε τόσο από τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά (εκ των ομιλητών της εκδήλωσης), όσο και από το τιμώμενο πρόσωπο, τον Μιχάλη Γεωργαντή.

Η εκδότρια της Belle Époque Μαρία Τσιουράκη έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό και έδωσε «πάσα» στον… προτζέκτορα, όπου προβλήθηκε ένα πολύ όμορφο βίντεο του γνωστού δημιουργού Sopist. Στο βίντεο αυτό προαναγγέλθηκε και η κυκλοφορία της βιογραφίας του Απόστολου Νικολαΐδη το προσεχές διάστημα.

Ολικό rebuilding: Αλλάζουν και 4 ξένοι του Παναθηναϊκού
Ολικό rebuilding: Αλλάζουν και 4 ξένοι του Παναθηναϊκού 1.840 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η συνέχεια εκτυλίχθηκε σε άκρως συγκινησιακό και φορτισμένο κλίμα και το κοντράστ συναισθημάτων ήταν έντονο. Οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Ορισμένες εξ αυτών ήταν οι εξής:

– Ο γιος του αείμνηστου προπονητή των δεκαετιών ’50 και ’60 Χάρι Γκέιμ, ο Χάρι Γκέιμ Τζ., ταξίδεψε από το εξωτερικό για να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Για να τιμήσει τον πατέρα του που «ήταν φιλέλληνας και πάνω απ’ όλα, φιλοπαναθηναϊκός», μίλησε στα ελληνικά, με τη βοήθεια του μεγαλύτερου εν ζωή ποδοσφαιριστή Νίκου Φαράντου, ο οποίος τον βράβευσε.

– Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος μίλησε για τη μεγάλη αγάπη που τρέφει για τον Παναθηναϊκό, ενώ παράλληλα στον προτζέκτορα έπαιξε ένα βίντεο με το τραγούδι «Ξενύχτησα στην πόρτα σου» που τραγουδούσε η Βίκυ Μοσχολιού, το οποίο έχει συνδεθεί ποικιλοτρόπως με το Τριφύλλι.

– Η κα. Ρένα Βγενοπούλου, αδερφή του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου, μίλησε για τη συνολική προσφορά της οικογένειάς της στον Παναθηναϊκό. Εμφανώς συγκινημένη, δέχθηκε αναμνηστική πλακέτα από την σπουδαία κολυμβήτρια της δεκαετίας του 1960 Μαίρη Λομβάρδου.

– Ο εγγονός και συνονόματος του Λεωνίδα Καλογερόπουλου, ενός από τους πρώτους τερματοφύλακες του Παναθηναϊκού, μίλησε για τον παππού του και έδειξε στο κοινό κάποιες εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες του Συλλόγου από το 1922.

– Ο πιανίστας Δημήτρης Μαρίνος παρουσίασε στο πιάνο τους στίχους του «άγνωστου» ύμνου του Παναθηναϊκού, που συνέθεσε ο Μίμης Κατριβάνος το 1931. Ο κόσμος υποδέχθηκε με μεγάλη θέρμη αυτό το ακουστικό ντοκουμέντο, όσο παράλληλα ο κος. Μαρίνος επεξηγούσε πότε ξεκινά η μελωδία των στίχων, οι οποίοι εμφανίζονταν στον προτζέκτορα.

– Τιμήθηκε ο αρχηγός της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού Χρήστος Μαρτσάκης, ο οποίος έβγαλε μία συγκινητική ομιλία για τη δύναμη ψυχής που καταθέτει ο ίδιος και οι συμπαίκτες του.

– Ορισμένα τεράστιας σημασίας εκθέματα, όπως αυθεντική ποδοσφαιρική εμφάνιση του 1930, φωτογραφίες από την περίοδο του 1919-1922, αθλητικά δελτία του Απόστολου Νικολαΐδη και το ξίφος του Γεώργιου Καλαφάτη από τον πόλεμο, εκτέθηκαν σε ειδικές προθήκες.

Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν η ολυμπιονίκης και προπονήτρια ρυθμικής γυμναστικής Κλέλια Πανταζή και ο συντονιστής της σχολής του ΑΝΤ1 και φιλόλογος Γιάννης Κοκοβιάδης. Ομιλητές ήταν, εκτός από τον Νίκο Παππά, ο καθηγητής ιστορίας στο Haverford College κ. Αλέξανδρος Κιτροέφ, οι συγγραφείς του βιβλίου «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160» Αριστοτέλης Μπενόγλου και Ανδρέας Οικονόμου, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Παναθηναϊκού Α.Ο. Άγγελος Σκλαβουνάκης και ο εικονογράφος Πέτρος Μπάλτας. Οι ομιλίες τους κινήθηκαν πάνω στην επιτακτική ανάγκη διάδοσης της ιστορίας, ενώ αποκαλύφθηκαν αρκετές ιστορίες από το βιβλίο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και είναι διαθέσιμο από το vivliapao.gr.

Η βραδιά έκλεισε με μία ανέλπιστη έκπληξη: ο Γιώργος Χατζηνάσιος ζήτησε να παίξει τον ύμνο του Παναθηναϊκού, όσο οι αθλητές, οι παράγοντες και οι φίλαθλοι τον συνόδευαν στα φωνητικά.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.