ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φύσσας: «Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει για το γήπεδο»

Ο διευθυντής ακαδημιών του Παναθηναϊκού και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Ανατολικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής, Τάκης Φύσσας, μιλώντας Sport24 Radio 103,3, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στην ομάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του.

Για το πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο:

«Ο πατέρας μου ήταν από την Καλλιθέα, υποστήριζε τον Πανιώνιο και με πήγε 10 χρονών στην ομάδα. Επειδή ήμουν πολύ αδύνατος ο προπονητής είπε στον πατέρα μου να με ταΐσει και να με φέρει του χρόνου. Αυτό έγινε και έτσι την επόμενη σεζόν πήγα στον Πανιώνιο. Ήταν άλλες εποχές τότε. Τώρα πρέπει να προσέχουμε πως θα μιλάμε στους γονείς και τα παιδιά. Προσέχουμε κάθε λέξη.

Τα δοκιμαστικά στον Πανιώνιο ήταν ελεύθερα. Στο δικό μου το γκρουπ ήταν ο Μπουρουτζίκας που με ξεχώρισε και με επέλεξε στους 20 καλύτερους. Τότε φτιάξαμε την ομάδα κάτω των 10 ετών. Έκτοτε δεν έχω συνεργαστεί ποτέ μαζί του σε καμία ομάδα. Υπήρξε κάποια στιγμή πρόταση από την ΑΕΚ, αλλά ο κ. Βαρδινογιάννης πλήρωσε 250 εκατομμύρια δραχμές και πήγα στον Παναθηναϊκό».

Για τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού:

«Είμαι διευθυντής τα τελευταία τρία χρόνια. Υπάρχουν φέτος κάποιες αλλαγές και ελπίζω να είναι προς το καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι προπονητές των μικρών ομάδων έχουν στερηθεί πολλά πράγματα –από το μισθό τους, μέχρι οτιδήποτε άλλο- για να είναι σωστοί εκπαιδευτές και να μην φαίνονται τα προβλήματα τους στα παιδιά».

Για το αν υπάρχουν ταλέντα στις μικρές ηλικίες της ομάδας:

«Υπάρχουν πέντε έξι παιδιά που είναι εξαιρετικά και όσον αφορά το ταλέντο και τη νοοτροπία. Στο τελευταίο έχουμε δώσει βάση οι συνεργάτες μου κι εγώ. Στη δημιουργία προσωπικοτήτων. Πολλές φορές έχουμε συζητήσει με τους Legends ότι αυτό που λείπει από τη νεολαία είναι το μέταλλο. Ταλέντο υπάρχει, αλλά απουσιάζει η αυτοθυσία. Για αυτό ίσως φταίει η ζωή, τα social media, όλη η πραγματικότητα, καθώς για τα παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο να τα παρατήσουν, παρά να πεισμώσουν, να μοχθήσουν και να πετύχουν».

Για το αν ασχολούνται κάποια παιδιά με το ποδόσφαιρο για να ξεφύγουν από τις συνθήκες φτώχειας:«Ισχύει αυτό, τότε, όμως, έρχονται δίπλα τους πολλοί καλοθελητές και τα παιδιά δεν ακολουθούν το σωστό δρόμο. Δεν είναι απόλυτο αυτό, καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν σωστή βάση από την οικογένειά τους και είναι μυαλωμένα. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει το δίλημμα αν θα είσαι αθλητής ή επιστήμονας. Δυστυχώς στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική έχουν καταφέρει και τα συνδυάζουν.

Αυτό είναι ένα κίνητρο για εμένα να ασχοληθώ με την πολιτική. Οι γονείς μου λένε να επισημαίνω στα παιδιά τους να διαβάζουν. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους το επιτρέπει. Εγώ τα αναγκάζω να διαβάζουν, λέγοντάς τους ότι θέλουμε ποδοσφαιριστές έξυπνους, με αντίληψη και περιφερειακή όραση».

Για το που στεγάζονται οι ακαδημίες:

Κυρίως στην Παιανία, αλλά έχουμε κι ένα πλαστικό γήπεδο στο Κορωπί. Μένουν μέσα 15 παιδιά μόνο από την επαρχία. Τα παιδιά που μένουν στους ξενώνες ζουν μία τρομερή εμπειρία. Δεν είναι εύκολο αυτό ψυχολογικά, καθώς φεύγουν από το σπίτι τους. Σίγουρα υπάρχει στις εγκαταστάσεις αθλητικός ψυχολόγος και είμαστε κοντά τους, ενώ και οι γονείς έχουν το ελεύθερο να τα βλέπουν όποτε το θέλουν».

Για το πόσο δύσκολο είναι να αναδειχθεί ένας παίκτης:

«Το πιο δύσκολο για εμάς, βλέποντας όλα αυτά που γίνονται, είναι να τους πείσουμε να συνεχίσουν. Να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να έχουν όνειρα. Διότι τα παιδιά αυτά θέλουν να παίξουν στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Είναι καλό να ονειρεύεσαι. Βέβαια, πρέπει να πατάς και στα πόδια σου, αλλά να πηγαίνεις βήμα βήμα. Εμείς προσπαθούμε να τα πείσουμε ότι θα βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι όλα θα φτιάξουν.

Ο Παναθηναϊκός είναι ξανά ένας πόλος έλξης για τα παιδιά. Δεν ήταν πριν από δύο με τρία χρόνια. Τότε, οι γονείς όταν τους προσεγγίζαμε μας έλεγαν ότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να έρθουν στον Παναθηναϊκό, αφού πίστευαν ότι σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει το κλαμπ».

Για τον Παναθηναϊκό της περσινής περιόδου:

«Όποιος γνωρίζει τι ισχύει στο ποδόσφαιρο, μπορεί να καταλάβει ότι παιδιά της ομάδας κάτω των 19 ετών δεν μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό στη Super League. Είναι λογικό αυτό, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος. Πήγαν εξαιρετικά στον πρώτο γύρο. Το θέμα είναι ότι δεν ήταν μόνοι τους και υπήρχαν και άλλοι παίκτες στην ομάδα.

Αυτό που έκανε ο Παναθηναϊκός αρέσει σε όλους τους φιλάθλους αρκεί να μην το κάνει η ομάδα τους. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, πάντως, έχει αποδείξει ότι του αρέσει να βλέπει νέα παιδιά από τα φυτώρια, όπως έγινε με τον Γκούμα, τον Μπασινά και τον Καραγκούνη. Ωστόσο, θέλει και την επιβράβευση με τους τίτλους, καθώς η ομάδα είναι γεννημένη για αυτό. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να προχωρήσει στο άλλο βήμα. Πρέπει να υπάρχει ένα όραμα και οι κανόνες που θα οδηγήσουν σύντομα την ομάδα στις επιτυχίες».

Για τον Παναθηναϊκό της νέας περιόδου:

«Θα είναι καλύτερος από πέρσι, αλλά δεν θα είναι πολύ διαφορετικός, αφού οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει».

Για το αν θα αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό αν εκλεγεί:

«Αν εκλεγώ δε θα είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου στον Παναθηναϊκό, οπότε δε θα συνεχίσω. Αν δεν εκλεγώ, φυσικά θα είμαι εδώ».

Για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού:

«Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει για το γήπεδο. Το θέμα έχει κουράσει. Δε θέλω να μιλήσω καθόλου για το γήπεδο, καθώς έχει αποδειχθεί ένα όνειρο απατηλό μέχρι στιγμής, ειδικά για εμάς που έχουμε πονέσει την ομάδα κι έχουμε βιώσει δύσκολες καταστάσεις στον οργανισμό. Μέχρι να γίνει πράξη και να αποφασίσουν οι αρμόδιοι το τι πρέπει να γίνει, δε θα πω κουβέντα».

Exit mobile version