ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα θαύμα, που δεν ΞΑΝΑΓΙΝΕΤΑΙ!

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για το έπος της Πορτογαλίας, τις πράσινες βάσεις εκείνης της Εθνικής και τα εγκλήματα που ακολούθησαν.

Ένα θαύμα, που δεν ΞΑΝΑΓΙΝΕΤΑΙ!

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για το έπος της Πορτογαλίας, τις πράσινες βάσεις εκείνης της Εθνικής και τα εγκλήματα που ακολούθησαν.

15 χρόνια πέρασαν από την μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού αθλητισμού. Την κατάκτηση του Euro  στο ποδόσφαιρο από την Εθνική Ελλάδας.  Ένα θαύμα, που είμαστε ευλογημένοι, όσοι το ζήσαμε και δεν πρόκειται να ξαναγίνει, όσα χρόνια και αν περάσουν. Χρωστάμε πολλά ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά της Εθνικής, που μας έκαναν περήφανους, μας έβγαλαν στους δρόμους και έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό, που έκανε η Εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο το 2004 δεν συγκρίνεται με καμία άλλη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό επίπεδο. Είναι κάτι, που έγινε και δεν θα ξαναγίνει. Είναι κάτι, που τώρα το θυμόμαστε και μοιάζει με όνειρο. Ότι και να πεις, για το θαύμα του 2004 είναι λίγο. Αυτή η ομάδα προχώρησε, διότι είχε παίκτες με προσωπικότητα και έναν προπονητή-νικητή, που έβαλε τον πήχη ψηλά, έκανε τους παίκτες να το πιστέψουν και όσο ….έτρωγαν τους άνοιγε η όρεξη.

Κομβικό παιχνίδι δεν ήταν η νίκη επί της Πορτογαλίας στην πρεμιέρα, αλλά η ήττα με 2-1 από την Ρωσία και το γκολ του Βρύζα, που μας πέρασε στην επόμενη φάση.

Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ότι έχτιζαν όλο τον χρόνο!
Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ότι έχτιζαν όλο τον χρόνο! 301 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ηταν το μοναδικό παιχνίδι στο τουρνουά, που η Εθνική μας δεν μπήκε καλά, αλλά το γκολ του Βρύζα και η διαφορά τερμάτων της έδωσε την πρόκριση για την επόμενη φάση και από εκεί και πέρα την ξέρουμε την κατάληξη. Προκρίσεις με την Γαλλία και την Τσεχία ,  τελικός με την Πορτογαλία, νέα νίκη με 1-0 με το γκολ του Χαριστέα και όλοι στον έβδομο ουρανό.

Αυτό, που έγινε το 2004 γίνεται, μόνο μία φορά. Και αυτή η Εθνική, ήταν η κορυφαία Εθνική όλων των εποχών, όχι διότι πήρε το τρόπαιο, αλλά διότι μετά από αυτή την επιτυχία, για μία 10ετία, έμεινε σε υψηλό επίπεδο με συμμετοχές σε τελικές διοργανώσεις Euro, Μουντιάλ με προκρίσεις στους «8» και «16» αντίστοιχα. Τώρα, που βλέπουμε και ζούμε την σημερινή Εθνική καταλαβαίνουμε, πόσο σπουδαία πράγματα πέτυχε η τότε Εθνική  και με τον Ρεχάγκελ και με τον Σάντος.

Ευλογημένοι, όσοι ζήσαμε αυτή την Εθνική και την μαγική βραδιά της 4ης Ιουλίου 2004, ευλογημένοι και σαν Έλληνες, που είχαμε στον πάγκο της Εθνικής τον Ρεχάγκελ και τον Σάντος, προπονητές που ήταν πολυτέλεια να είναι στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

*Εγκλημάτισε η ΕΠΟ του Σαρρή, που έδιωξε τότε τον Φερνάντο Σάντος και χάσαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να έχουμε μία Εθνική, που θα έχει παρουσία σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Οι opinion makers του Σαρρή τότε προσπάθησαν να κάνουν το… άσπρο-μαύρο και να δικαιολογήσουν το «έγκλημα», αλλά η ιστορία απέδειξε πόσο κακό έκαναν και εκείνοι τότε με την …κάλυψη στον Σαρρή, αλλά συνεχίζουν τώρα να κάνουν την ίδια δουλειά για άλλους…

*Η βάση της Εθνικής του 2004 ήταν από τον Παναθηναϊκό, που έκανε πορείες στην Ευρώπη, αλλά πρωτάθλημα στην… Ελλάδα του… απαγόρευαν να πάρει.

Τάσος Νικολογιάννης
Τάσος Νικολογιάννης Eχει περάσει σχεδόν όλη του την ζωή στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Από μικρός ήθελε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και όταν αποφοίτησε από το εργαστήρι επαγγελματικής δημοσιογραφίας ξεκίνησε την καριέρα του στον «ΦΙΛΑΘΛΟ» το 1984. Αφού πέρασε από το ρεπορτάζ Πειραϊκών, Β΄Εθνικής και διαιτησίας, το καλοκαίρι του 1986, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα! Ανέλαβε το ρεπορτάζ του «τριφυλλιού», το οποίο ακολουθεί μέχρι και σήμερα, σε μια πορεία γεμάτη ειδήσεις, πολλά γραπτά, πολλές χαρές, αλλά και λύπες και αμέτρητα ταξίδια! Το 2003 έφυγε από τον «ΦΙΛΑΘΛΟ» και πήγε στο «SPORTIME». Δυο χρόνια αργότερα πήρε…μεταγραφή για τη «SPORTDAY», και το 2015 πήγε στην «ΠΡΑΣΙΝΗ», ενώ από το 2021 συνεργάζεται με το SDNA.GR. Από το 2000 και μετά πήγε στον ΣΠΟΡ FM 94.6 με διάλλειμα τριών ετών όπου μεταπήδησε στο SPORT24 Radio. Στο PANATHINAIKOS24.gr γράφει με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.