ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Χουάν Χοσέ Περέα: Ένα… ατέλειωτο ταξίδι με “εισιτήριο” μια μπάλα (pics & vid)

Μπογκοτά, Σάλτσμπουργκ, Οπόρτο, ενδιάμεση στάση στις όχθες του Βόλγα και τελικά... Αθήνα. Στα 19 του, ο Χουάν Χοσέ Περέα έχει καταγράψει πολλά χιλιόμετρα στο "κοντέρ" και ψάχνει το μέρος όπου θα αναδείξει το ταλέντο του. Αφιέρωμα του panathinaikos24.gr.

Χουάν Χοσέ Περέα: Ένα... ατέλειωτο ταξίδι με

Η ανακοίνωση της απόκτησης του Ούφε Μπεκ ήρθε στα… ξαφνικά. Λίγες ημέρες αργότερα “έσκασε” και η επόμενη προσθήκη, τα χαρακτηριστικά της οποίας ήταν μεν γνωστά (ο Παναθηναϊκός αναζητούσε ένα φορ – στήριγμα του Κίκο Μακέντα), αλλά όχι η ταυτότητά της. Το απόγευμα της Τρίτης, οι “πράσινοι” γνωστοποίησαν τη συμφωνία με τον 19χρονο Κολομβιανό επιθετικό, Χουάν Χοσέ Περέα, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει… ταξιδέψει αρκετά, έχει θητεύσει στο φημισμένο ποδοσφαιρικό σχολείο της Πόρτο και ψάχνει το μέρος όπου θα ξεδιπλώσει το δεδομένο ταλέντο του. Το οποίο φανέρωσε για πρώτη φορά στην ακαδημία που ίδρυσε ο παππούς του.

Ο Τουσιδίδες (η ισπανική εκδοχή του “Θουκιδίδη”) Περέα Ροσέρο έφυγε από τη ζωή το 2012, αφήνοντας πίσω του ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, σε ακαδημαϊκό αλλά και πρακτικό επίπεδο στον τομέα του αθλητισμού. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, έδωσε εκατοντάδες διαλέξεις, έγραψε πάνω από 50 βιβλία και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στον αθλητισμό, αναζητώντας τρόπους ώστε να βελτιώσει το επίπεδο και τις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα του. Πλην του θεωρητικού, ο Περέα Ροσέρο άφησε πίσω του, μεταξύ άλλων και την Escofutuper, μία ποδοσφαιρική ακαδημία στην οποία διετέλεσε διευθυντής και που απασχολούσε όλη την οικογένεια Περέα.

Εκεί, σε ηλικία 5 ετών (το 2005), ο Χουάν Χοσέ Περέα κλώτσησε για πρώτη φορά τη μπάλα και όπως συμβαίνει συνήθως, “κόλλησε” μαζί της. Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές της εφηβικής του ζωής κατέγραψε συμμετοχές στα τσικό τοπικών ομάδων της Μπογκοτά, μπαίνοντας στο “μάτι” του κλιμακίου της κολομβιανής Κ-15. Ο Περέα μπήκε στην προεπιλογή και πήρε το αεροπλάνο για τη Βολιβία, συμμετέχοντας σε ένα φιλικό τουρνουά. Μια διοργάνωση από εκείνες που περιλαμβάνουν εκατοντάδες πιτσιρικάδες, έτοιμους να διακριθούν, την ώρα που στις εξέδρες παρακολουθούν δεκάδες ζευγάρια μάτια από ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Για αυτό διήρκησε… 25 λεπτά η ανάπαυλα στο Άρης-ΑΕΚ
Για αυτό διήρκησε… 25 λεπτά η ανάπαυλα στο Άρης-ΑΕΚ 3.317 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στον Περέα στράφηκαν τα “μάτια” της Σάλτσμπουργκ. Ο σκάουτερ της αυστριακής ομάδας τον ξεχώρισε μεταξύ των συμπαικτών του και του πρότεινε να δοκιμαστεί στις ακαδημίες του συλλόγου. Και ο μικρός δεν έχασε την ευκαιρία. Πήρε το αεροπλάνο από τη Βολιβία και έκανε το μακρύ ταξίδι για την Αυστρία, μένοντας εκεί για δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να καταγράψει έστω μια συμμετοχή, “πέφτοντας” πάνω στους κανονισμούς της FIFA. “Όταν ήμουν στην Αυστρία δεν μπορούσα να αγωνιστώ στα επίσημα, διότι οι παίκτες από τη Λατινική Αμερική μπορούν να παίξουν μόνο εάν έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, ή είναι άνω των 18”, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

“Ο σύλλογος μου ανακοίνωσε το ότι θα έπρεπε να με αποδεσμεύσει, γιατί αν με έβαζαν να παίξω θα είχαν πρόβλημα με τη FIFA λόγω της ηλικίας μου (σ.σ ήταν 17 ετών τότε). Έφυγα και ευχαρίστησα το κλαμπ για όλα όσα μου προσέφερε”. Κι έτσι αναγκάστηκε να πάρει την πτήση της επιστροφής για την Κολομβία, προτού… επιστρέψει στην Ευρώπη. Έλαβε προσκλητήριο από την Άντερλεχτ και μετέβη στο Βέλγιο για να συμμετάσχει σε ένα φιλικό τουρνουά. Άφησε πολύ καλές εντυπώσεις κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αντί να γίνει κάτοικος Βελγίου, να μαζέψει τις βαλίτσες του για το Οπόρτο!

Το περασμένο καλοκαίρι έβαλε την υπογραφή του στο προσφερόμενο συμβόλαιο των “δράκων” και εντάχθηκε στην ομάδα Νέων. Οι προοπτικές για την εξέλιξή του ήταν εξαιρετικές, κρίνοντας από το γεγονός πως στο Οπόρτο λειτουργεί ένα από τα καλύτερα “φυτώρια”. Μπορεί να στάθηκε λίγο “άτυχος”, καθώς βρήκε μπροστά του τον εξαιρετικό Φάμπιο Σίλβα (πλέον μέλος της α’ ομάδας), άλλα άφησε το σημάδι του σκοράροντας οκτώ φορές. Παρόλα αυτά, η Πόρτο έκρινε πως δεν ήταν έτοιμος τη δεδομένη στιγμή για το κάτι παραπάνω, κι εφόσον ήταν ο μεγαλύτερος ηλικιακά από το γκρουπ της ομάδας Νέων, το “διαζύγιο” φάνταζε ως η ενδεδειγμένη λύση.

Ο Περέα έφυγε από την Πορτογαλία ως κάτοχος του UEFA Youth League και παραλίγο να καταλήξει… μόνιμος κάτοικος Σαμάρας. Πριν από έναν μήνα, τα είχε βρει σε όλα με την Κρίλια Σοβέτοβ και μάλιστα ο ποδοσφαιριστής είχε κάνει τις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης της ομάδας που εδρεύει στις όχθες του ποταμού Βόλγα. Εν τέλει, ο Περέα δεν έμελλε να δοκιμαστεί στο “κρύο” της Ρωσίας (ο “γάμος” έληξε για άγνωστους λόγους), ούτε να επαναπατριστεί (είχε φτάσει κοντά στην υπογραφή με τη Μιγιονάριος), αλλά να πάρει ξανά το αεροπλάνο, αυτή τη φορά για την Αθήνα.

Κάπως έτσι, ο Χουάν Χοσέ Περέα κατέληξε στον Παναθηναϊκό. Οι “πράσινοι” προσθέτουν στο δυναμικό τους έναν ποδοσφαιριστή με αρκετά καλές περγαμηνές, θητεία από την ποδοσφαιρική ακαδημία της Πόρτο, με χαρακτηριστικό τη δύναμη και με στόχο την καθιέρωση. Στο τριφύλλι, ο Περέα θα βρει αρκετούς συνομιλήκους του αλλά και έναν “δυνατό” μέντορα, όπως είναι ο Φεντερίκο Μακέντα.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.