ΔΕΗ: Η νέα τιμολογιακή πολιτική – Τι θα ισχύσει από πρώτη Σεπτεμβρίου.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου, με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ να αποτελεί αντίβαρο στην τσέπη του καταναλωτή για τις αυξήσεις που θα έρθουν. Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με πρωτοβουλία του Κωστή Χατζηδάκη.  Αυτό που προβλέπεται για το νέο «πακέτο» είναι η προσπάθεια για αύξηση των εσόδων της ΔΕΗ, το να υπάρξει στήριξη στους συνεπείς καταναλωτές και τέλος, να διατηρηθεί ένα ικανό ποσό στο ταμείο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πληρωμές στους παραγωγούς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η αύξηση στο τιμολόγιο του ρεύματος θα υπερβαίνει το 15%, ενώ παράλληλα θα εισαχθεί ρήτρα ρύπων CO2, η οποία θα προκαλεί μελλοντικά αυξήσεις ή μειώσεις. Κάτι που θα καθορίζεται από την πορεία της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στις διεθνείς αγορές. Συν τοις άλλοις, θα μειωθεί στο μισό η έκπτωση συνέπειας 10% για τους «καλοπληρωτές» της ΔΕΗ.

Η νέα προσωρινή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ («πιάνει» περίπου το 15% ενός τυπικού λογαριασμού και η αξία του ρεύματος αποτελεί περίπου το 50%) θα ισοσκελίσει περίπου το μισό από την αύξηση στο τιμολόγιο ρεύματος. Το άλλο μισό της αύξησης στο τιμολόγιο ρεύματος, όπως έχει πεί ο κ. Χατζηδάκης, θα ισοσκελιστεί με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

➡️ Γράψε το σχόλιο σου

HIGHLIGHTS