ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ

Οι διαφορετικές αιτίες για το «φάντασμα» του Παναθηναϊκού, η ψυχραιμία και ο λαϊκισμός

Ο Διονύσης Δεσύλλας καταγράφει τα διαφορετικά αίτια της άθλιας εικόνας που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός και εξηγεί με ποιον τρόπο μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί.

Οι διαφορετικές αιτίες για το «φάντασμα» του Παναθηναϊκού, η ψυχραιμία και ο λαϊκισμός

Ο Διονύσης Δεσύλλας καταγράφει τα διαφορετικά αίτια της άθλιας εικόνας που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός και εξηγεί γιατί μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί.

*Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά τις τελευταίες μέρες μετά την κάκιστη εμφάνιση του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΟΦΗ και την ταπεινωτική ήττα μέσα στο ΟΑΚΑ. Από ψύχραιμες και σοβαρές τοποθετήσεις μέχρι υπερβολές, με σκοπό κάποιοι να πουλήσουν πάνω στο «πτώμα» του Παναθηναϊκού και να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο λαϊκισμός και το φτηνό οπαδιλίκι είναι ό, τι χειρότερο. Και, αν θέλετε, είναι και ξεπερασμένο. Παλιομοδίτικο.

*Να συμφωνήσουμε ότι αυτό που είδαμε από το «τριφύλλι» στην αναμέτρηση του Σαββάτου ήταν σοκαριστικά κακό. Ποιος περίμενε, μετά την γκέλα στη Λαμία, ότι η ομάδα θα παρουσίαζε ένα τόσο χλωμό πρόσωπο μέσα στο γήπεδό της και οι προσδοκίες για κάτι καλό, που προήλθαν από τις εμφανίσεις στα φιλικά του καλοκαιριού, θα εξαφανίζονταν μόλις σε δυο εβδομάδες; Όποιος πει «εγώ το περίμενα», είναι ή ψεύτης ή… μάντης. Αυτά τα τονίζουμε για τις λογικές τύπου «ναι, αλλά πετούσε στα φιλικά» ή «ναι, αλλά νίκησε τον Άγιαξ»…

*Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μια αιτία. Αντιθέτως, οι αιτίες είναι αρκετές και διαφορετικές. Δε γίνεται μια ομάδα να παρουσιάζει ένα τέτοιο πρόσωπο επειδή λείπει ένας χαφ ή επειδή οι στόπερ του κάνουν λάθη. Δεν είναι ΜΟΝΟ αυτές οι αιτίες. Κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι, αν θέλουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έρθουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες.

*Σε τακτικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς καθαρό κόφτη, το πράγμα δεν τσουλάει. Στο 4-3-3 που θέλει να παίξει η ομάδα, απαιτείται τρέξιμο απ’ όλη τη μεσαία γραμμή και φυσικά ένα «εξάρι» με διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ αυτά του Κουρμπέλη. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Το ατού του, όμως, δεν είναι το τρέξιμο, ούτε η ταχυδύναμη. Όταν, λοιπόν, αυτός είναι ο μοναδικός κόφτης και έχει δίπλα του παίκτες όπως ο Δώνης και ο Ζαχίντ, τους οποίους δε λες και… μηχανάκια, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο. Κάτι που το είδαμε στο ματς με τον ΟΦΗ. Κακή μετάβαση, μεγάλο κενό όταν ο ΟΦΗ έκλεβε την μπάλα, άθλια ανασταλτική λειτουργία, αλλά και σοβαρό πρόβλημα στη δημιουργία.

*Πλην του χαφ, που πρέπει να αποκτηθεί ΧΘΕΣ (όπως και ο επιθετικός), υπάρχει και συνολικό πρόβλημα. Βρείτε έναν παίκτη του Παναθηναϊκού που να ήταν καλός στις δυο πρώτες αγωνιστικές. Πρέπει να σκεφτείτε πάρα πολύ για να κάνετε αναφορά σε κάποιον που έστω να διακρίθηκε. Πέρα από το γεγονός ότι τακτικά όλα πάνε κατά διαόλου για το «τριφύλλι», παρατηρείται και μια πνευματική μη ετοιμότητα στην ομάδα, κάτι το οποίο εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί απορίες (αρχές της σεζόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο…), προβληματίζει κιόλας.

*Την περσινή σεζόν, με το επίπεδο του ρόστερ να είναι χαμηλότερο, έβλεπες ποδοσφαιριστές που είχαν κίνητρο και δίψα. Είχαν μάτι που γυάλιζε. Φέτος, παρατηρείς μια ομάδα που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και έχει μια απίστευτη χαλαρότητα, θαρρείς και οι νίκες θα έρθουν επειδή υπάρχουν από μόνες τους οι πράσινες φανέλες. Τι στο καλό συμβαίνει και γιατί παρατηρείται μια τέτοια εικόνα; Είναι ευθύνη του Δώνη να μιλήσει με τους ποδοσφαιριστές του και να βρει την άκρη σε αυτό. Διότι, οι τακτικές ανορθογραφίες και τα κενά στο ρόστερ μπορούν να διορθωθούν με την απόκτηση παικτών. Το πνευματικό κομμάτι είναι κάτι διαφορετικό και πιο ιδιαίτερο. Και αναμφίβολα πιο δύσκολο.

*Προφανώς και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να λυθεί από τους υπεύθυνους, είτε αυτό έχει να κάνει με τον σχεδιασμό, είτε με την τακτική και πνευματική προετοιμασία. Νταμπίζας και Δώνης έχουν υποχρέωση να βρουν άμεσα τις λύσεις σε όλα αυτά. Μήπως, όμως, και η διοίκηση, η οποία επιλέγει να είναι απούσα, θα πρέπει κάπως να ενεργοποιηθεί; Μήπως θα είναι καλύτερο για τους ποδοσφαιριστές να δουν τον μεγαλομέτοχο να εμφανίζεται, έστω και με μια ομιλία στο Κορωπί; Η τακτική της συνεχιζόμενης εξαφάνισης, πάντως, σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις και σε μίνι κρίσεις, δε βοηθάει.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ