ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

“Παραλίγο να είχαμε νέα Ίμια”

Λίγους μήνες έμεινε στο υπουργείο Άμυνας αλλά... έχασε τον ύπνο του ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Αποκάλυψε ότι υπήρξαν πολλές φορές που θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί σε νέα Ίμια. Είχε αρκετές φορές τηλεφωνήσει τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να του πει πως "έχουμε πρόβλημα". "Αν χρειαστεί μπορούμε να τους κάνουμε μεγάλη ζημιά", επέμεινε.

“Παραλίγο να είχαμε νέα Ίμια”

Τους λίγους μήνες που ο Ευάγγελος Αποστολάκης έμεινε στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, χρειάστηκε αρκετές φορές να τηλεφωνήσει στον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει τα όσα γίνονταν στο Αιγαίο. Αποκάλυψε δε ότι υπήρξαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί σε «νέα Ίμια».

Η θητεία του στο υπουργείο Άμυνας δεν είχε μόνο μια δύσκολη στιγμή αλλά πολλές και κάποιες αρκετά επικίνδυνες. «Υπήρχαν πολλές στιγμές που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε Ίμια», είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας την Πέμπτη (19.09.2019) στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «δεν εξαρτιόταν μόνο από το γιατί ξεκινούσαν. Αν εμείς αντιδρούμε στις προκλήσεις και δημιουργούμε κλιμάκωση, το σημείο φτάνει στα όρια και μετά ίσως είναι χειρότερο να κάνεις πίσω».

«Τρέλανε» τους τηλεθεατές ο Ευαγγελάτος: Το αποκαλυπτικό πλάνο παραλίας στον αέρα του Live News που δεν κόπηκε στο μοντάζ (Pic)+
«Τρέλανε» τους τηλεθεατές ο Ευαγγελάτος: Το αποκαλυπτικό πλάνο παραλίας στον αέρα του Live News που δεν κόπηκε στο μοντάζ (Pic)+ 20.114 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποκάλυψε επίσης ότι είχε χρειαστεί, αρκετές φορές, να τηλεφωνήσει στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στο Αιγαίο. «Χρειάστηκε να επικοινωνήσω με τον Τσίπρα για να του πω ότι έχουμε πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσες φορές κοιμήθηκα», τόνισε.

Επανέλαβε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις «είναι έτοιμες για ο,τιδήποτε συμβεί». «Η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά χρήματα στον εξοπλισμό. Εμείς δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε. Είμαστε ισχυροί και στη θάλασσα και στην αεροπορία και ο στρατός είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αν χρειαστεί μπορούμε να τους κάνουμε μεγάλη ζημιά» είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο πρώην υπουργός Άμυνας έκρινε ότι «δεν είναι σοφό από μεριάς τους να ξεκινήσει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα και ένα θερμό επεισόδιο. Βέβαια, όλα αυτά που συζητάμε είναι υποθέσεις. Αν εμείς δεν κάνουμε λάθη και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με σύνεση και ψυχραιμία δεν θα γίνει τίποτα».

Ερωτηθείς για τη δήλωσή του που είχε προκαλέσει αίσθηση πριν από καιρό (σ.σ. «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα μας θα την ισοπεδώσουμε»), ο Ευάγγελος Αποστολάκης εξήγησε τι εννοούσε: «Με ρώτησε δημοσιογράφος αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Ήταν μια υποθετική ερώτηση, υπήρχε τότε μια ένταση και μια ανησυχία. Δεν φτάνει να έχεις ένοπλες δυνάμεις, πρέπει να δηλώνεις και την πρόθεση σου ότι αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσεις. Στην κρίσιμη στιγμή να ξέρετε ότι θα είμαστε μόνοι μας. Αν χρειαστεί να γίνει κάτι, οι πρώτες κινήσεις θα είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Το μεγάλο κομμάτι όλης της δουλειάς γίνεται στον διπλωματικό χώρο. Η προετοιμασία και η αποτροπή γίνεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εκεί. Εκεί έχουμε πολλά όπλα που πρέπει να τα εξασκούμε». Εκτίμησε, σε ό,τι αφορά στην ανατολική Μεσόγειο πως «η Τουρκία θέλει να σταματήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, γιατί θα μείνει απ’ έξω. Προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι τους και τους Τουρκοκύπριους. Σε εμάς δεν έχει φτάσει ακόμα αλλά είναι επιδίωξή της», ενώ αναφερόμενος στη «Γαλάζια Πατρίδα» και τους χάρτες που… «κατασκευάζει» η Άγκυρα, είπε: «Οι Τούρκοι δεν κρύβονται, δεν ζωγράφισαν έναν χάρτη τυχαία. Τα μηνύματα που περνάνε είναι και για το εσωτερικό τους, αλλά και για την κοινή γνώμη. Όταν συζητούσαμε με τον Ακάρ, είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λύσουμε εμείς πολιτειακά θέματα. Είπα ότι εγώ έχω αναλάβει να προασπίσω έναν χώρο που κατά το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτός. Οποιαδήποτε παραβίαση θα πρέπει να την προασπίσω».

Ενόψει της συνάντησης που πρόκειται να έχουν, την επόμενη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι εκείνος είναι πάντα υπέρ του διαλόγου.

«Ξέρετε καλά ότι είμαι της άποψης ότι πρέπει να μιλάμε, όσες αντιθέσεις και χαμηλές προσδοκίες και να έχουμε. Είναι καλύτερο από τα να έχουν σφραγίσει τις επικοινωνίες. (…) Οι Τούρκοι είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Το δείχνουν από τον τρόπο που κινούνται και από τις θέσεις που παίρνουν. Θέλουν να έχουν λόγο στα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Θεωρούν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από αυτά που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Θεωρώ ότι για να τους αντιμετωπίσουμε θέλει συνεχή πίεση, όχι μόνο προς τους Τούρκους, αλλά να εξασκούμε όλα τα διπλωματικά μας εργαλεία. Η πίεση δεν πρέπει να σταματάει».

πηγή: newsit.gr

loading...
ΣΧΟΛΙΑ