ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Ο Αντώνης Βρεττός υψώνει την ελληνική σημαία στη Λεωφόρο

Μία ιστορική στιγμή διαδραματίστηκε λίγες ημέρες πριν από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Ο Αντώνης Βρεττός υψώνει την ελληνική σημαία στη Λεωφόρο

Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας αποτέλεσε ένα στρατηγικό σημείο, τόσο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και στα χρόνια της Κατοχής. Όταν η γερμανική μπότα πάτησε στην Αθήνα, το γήπεδο του Παναθηναϊκού επιτάχθηκε από τους κατακτητές, αλλά στο παρασκήνιο, ο διευθυντής του γηπέδου, Αντώνης Βρεττός, είχε μετατρέψει τους χώρους σε “κοιτίδα αντίστασης”. Κάθε βράδυ, ο Βρεττός και δεκάδες Αθηναίοι συγκεντρώνονταν για να ακούσουν στο ραδιόφωνο τα νέα από το BBC.

Κάθε μυστική γωνία και δυσπρόσιτο πέρασμα εξυπηρέτησε την εγκατάσταση ραδιοφώνων, τα οποία μετέδιδαν υπό άκρα μυστικότητα τα προγράμματα και τις εκπομπές των συμμαχικών δυνάμεων. Επίσης στους ίδιους χώρους λειτουργούσε και ένας πολύγραφος στον οποίο τυπώνονταν και κυκλοφορούσαν σε όλη την πρωτεύουσα, πλήθος προκηρύξεων που έδιναν κουράγιο στους Έλληνες.

Τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου του 1944, ο Βρεττός, έχοντας αψηφήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας το προηγούμενο βράδυ, έφυγε κρυφά από το σπίτι του και δίχως να γίνει αντιληπτός έφτασε στο γήπεδο όπου και διανυκτέρευσε.

Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου
Τρελός, κακό παιδί, αλλά παικταράς: Ο killer- γκολτζής που ήταν ο μεγαλύτερος καημός του καπετάνιου 97.444 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Με το που ξημέρωσε, χωρίς χρονοτριβή, ύψωσε στο υψηλότερο σημείο του γηπέδου της Λεωφόρου την πρώτη ελληνική σημαία της ελεύθερης Ελλάδας, στις 8 Οκτωβρίου του 1944. Λίγο νωρίτερα, είχε φροντίσει να γράψει με κιμωλία σε έναν μαυροπίνακα την εξής ανακοίνωση: «την προσεχή Κυριακή, μέγας ποδοσφαιρικός αγών, Παναθηναϊκού – Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία!».

Όλοι οι Αθηναίοι είδαν την ελληνική σημαία να κυματίζει από το γήπεδο της Λεωφόρου, απέναντι από τις φυλακές Αβέρωφ, ένας τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Παναθηναϊκός Α.Ο στο αφιέρωμά του,  η τελετή επαναλήφθηκε και το απόγευμα ενώ χιλιάδες Αθηναίοι δάκρυζαν από συγκίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Βρεττός έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργαντά στην οποία ανέφερε «Κύριε δήμαρχε, λαμβάνω τη τιμή να σας γνωστοποιήσω ότι υπό την ιδιότητα μου ως διευθυντού του Γυμναστηρίου του Παναθηναϊκού Α.Ο. ύψωσα εν αυτώ σήμερον 8 Οκτωβρίου 1944 και ώραν 7ην π.μ. την ελληνικήν σημαίαν με βαθύτατη συγκίνηση. Σας αναφέρω τα ανωτέρω, με συγκίνησιν την οποίαν επαυξάνει το γεγονός ότι δια πρώτη φοράν υψούται η ελληνική σημαία εις τη περιοχήν της κυρίως πρωτευούσης».

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι στα αποδυτήρια του γηπέδου κατά την διάρκεια της κατοχής βρήκαν απάγκιο και απανέμι τα παιδιά του Εμπιρείκιου ασύλου και του αναμορφωτικού ιδρύματος Σύρου. Μάλιστα τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού χρησιμοποιήθηκαν και για την Παρασκευή παιδικών συσσιτίων.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.