ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Υπάρχει – επιθετική – ζωή χωρίς τον Μακέντα;

Ο Ιταλός πονάει στη μέση και ο Παναθηναϊκός «πονάει» στην επίθεση κάθε φορά που εκείνος απουσιάζει.

Υπάρχει – επιθετική – ζωή χωρίς τον Μακέντα;

Τέσσερα γκολ συνολικά. Τα τρία με πέναλτι. Μονάχα μία από τις φορές που ο Παναθηναϊκός σκόραρε ήρθε σε κανονική ροή αγώνα. Ηταν στο ματς με τον Πανιώνιο, όταν ο Ζαχίντ με υπέροχο πλασέ από θέση μέσα αριστερά έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία. Την έστειλε να αναπαυθεί εκεί που δεν μπορεί κανείς τερματοφύλακας να τη βγάλει. Πλαϊνό δίχτυ.

Τα άλλα τρία γκολ του Παναθηναϊκού, δύο από τον Μακέντα και ένα από τον Μολό, ήρθαν από την άσπρη βούλα. Με Λαμία, που χάρισε βαθμό, με Ολυμπιακό, που χάρισε επίσης βαθμό, με ΟΦΗ που δεν είχε καμία ουσία. Το «τριφύλλι» έχει πέσει και «θύμα» του VAR δύο φορές σε γκολ που σημείωσε. Μία με τον Περέα στο «Βικελίδης», με το γκολ σωστά να ακυρώνεται λόγω φάουλ του Μακέντα δευτερόλεπτα νωρίτερα. Και μία με την Ξάνθη, όταν ο Ζαχίντ σημείωσε το γκολ, αλλά ακυρώθηκε λόγω οφσάιντ του Κολοβού.

Είναι προφανές πως ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει σοβαρό επιθετικό πρόβλημα. Μια ομάδα που σκοράρει δύσκολα. Και που δημιουργεί δύσκολα και τις προϋποθέσεις για να σκοράρει. Και ιδιαίτερα όταν της λείπει το βασικό της «εννιάρι», ο Φεντερίκο Μακέντα, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Φάνηκε από την περσινή σεζόν, συνεχίζεται και φέτος, μιας και ο Παναθηναϊκός δεν έχει μια εναλλακτική επιλογή που αν μπορεί να «σηκώσει» το βάρος του βασικού φορ της ομάδας.

Το απωθημένο των 5,5 δις: Οι 2 αστεράτοι παικταράδες που ο ΠΑΟ έχασε στις λεπτομέρειες το τρελό καλοκαίρι του 1999
Το απωθημένο των 5,5 δις: Οι 2 αστεράτοι παικταράδες που ο ΠΑΟ έχασε στις λεπτομέρειες το τρελό καλοκαίρι του 1999 62.158 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Περέα και Κολοβός

Στο ματς της Νέας Σμύρνης, από το οποίο απουσίασε ο Ιταλός επιθετικός, ο αντικαταστάτης του ήταν ο Χουάν Χοσέ Περέα. Ο Κολομβιανός ναι μεν δίνει ενέργεια στην ομάδα σε κάθε του παρουσία, μπορεί με την ταχύτητά του να δημιουργήσει προβλήματα, βγάζει ένταση και πάθος στο παιχνίδι του, αλλά χρειάζεται ακόμα χρόνο για να γίνει ο επιθετικός που θα εμπιστευτεί για τη θέση του βασικού ο Δώνης. Εχει προοπτική, είναι ένα πρότζεκτ που αν ο Παναθηναϊκός το προσέξει μπορεί να κερδίσει πολλά, όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ως ο παίκτης που θα μπορέσει να μπει στα… παπούτσια του Μακέντα.

Γι’ αυτό και η επιλογή του Δώνη στο ματς με την Ξάνθη ήταν διαφορετική και δεν επέμεινε στον νεαρό Κολομβιανό. Χρησιμοποίησε τον Κολοβό σε θέση σέντερ φορ, χωρίς παίκτη δίπλα του αυτή τη φορά όπως είχε κάνει κόντρα στον Ολυμπιακό που έπαιξε με Μακέντα – Κολοβό. Ωστόσο ούτε ο Ελληνας διεθνής έδειξε να μπορεί να ανταπεξέλθει στον συγκεκριμένο ρόλο. Κυρίως όταν αγωνίζεται μόνος το στην κορυφή.

Ακίνδυνος, χωρίς τελική, με πολλά λάθη και με μια παρουσία που διευκόλυνε την άμυνα της Ξάνθης, η οποία απειλήθηκε περισσότερο από τους μέσους και τους ακραίους του Παναθηναϊκού, παρά από τον επιθετικό του «τριφυλλιού». Αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο για να μπει ο Μακέντα, που δεν ήταν έτοιμος για 45 λεπτά, αλλά ο Δώνης αναγκάστηκε να τον χρησιμοποιήσει λόγω του 0-0 του ημιχρόνου.

Τι άλλο υπάρχει για την κορυφή της επίθεσης; Ο Αργύρης Καμπετσής, των 15 λεπτών συμμετοχής έως τώρα στη φετινή σεζόν και ο Νίκος Βέργος που δεν έχει αγωνιστεί ούτε δευτερόλεπτο. Δύο παιδιά που πήραν ευκαιρίες την περσινή σεζόν, αλλά φέτος δείχνουν να βρίσκονται πολύ πίσω στις επιλογές του προπονητή τους. Και επί της ουσίας, ο Παναθηναϊκός των πέντε επιθετικών για τους οποίους μίλησε ο Δώνης μετά το ματς με την Ξάνθη, βλέπει πως δύσκολα μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς τον Μακέντα. Οταν εκείνος λείπει, λείπει μαζί του και το σημείο αναφοράς στην αντίπαλη περιοχή. Ο παίκτης που μπορεί να ακουμπήσει η μπάλα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις.

Ελπίδες για Ατρόμητο

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Φεντερίκο Μακέντα δεν είναι ανησυχητικές, αλλά ακόμη παραμένει άγνωστο το αν θα παίξει με τον Ατρόμητο. Ο Μακέντα δε γυμνάστηκε ούτε χθες, αλλά οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη δεν έδειξαν επιβάρυνση.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν ο παίκτης θα είναι διαθέσιμος για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Αν προπονηθεί σε φουλ ρυθμούς το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, θα έχει ελπίδες για να αγωνιστεί.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.