Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος τιμά σήμερα τη μνήμη του τεράστιου πυγμάχου Αντώνη Χριστοφορίδη ο οποίος  έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 1985 και  στα πρώτα χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε στο «τριφύλλι» .

Γεννήθηκε το 1917 στη Μερσίνη της Μικράς Ασίας και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Σμύρνη. Το 1922  βρέθηκε πρόσφυγας στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα του και τις δύο αδελφές του  ενώ ο πατέρας του σκοτώθηκε.

Δούλευε από μικρή ηλικία ως υπάλληλος σε ξενοδοχείο  ενώ παράλληλα φοιτούσε σε νυχτερινή σχολή.

Έπειτα από έναν τυχαίο τσακωμό με «νταή»  συμμαθητή του που τον προκαλούσε και τον νίκησε, οι υπόλοιποι συμμαθητές του τον προέτρεψαν να γίνει μποξέρ

Μέσα σε ένα εξάμηνο ο 16χρονος τότε Χριστοφορίδης έγινε πρωτοπυγμάχος αφού είχε εξαιρετικά προσόντα και έδινε αγώνες στην Αθήνα.

Το 1934 παίρνει τη μεγάλη απόφαση και πάει στο Παρίσι για να προπονηθεί μαζί με τον διάσημο «δάσκαλο» Πιερ Γκαντόν .

Μέσα σε ένα χρόνο όλοι στη γαλλική πρωτεύουσα μιλούσαν για τον «Christo», όπως τον αποκαλούσαν.

Ο αγώνας του πάντως που έμεινε στην ιστορία έγινε στις 21 Νοεμβρίου 1937, όταν νίκησε τον Γερμανό Γκούσταβ Έντερ  στο Βερολίνο, μπροστά στον Χίτλερ, ο οποίος έφυγε εκνευρισμένος πριν τελειώσει ο αγώνας.

Το 1938 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης μέσων βαρών και το 1941 παγκόσμιος πρωταθλητής ελαφρών βαρών.

Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1947 ενώ σε ένα ταξίδι του στην Ελλάδα το 1950 ο Παναθηναϊκός τίμησε τον σπουδαίο άλλοτε μποξέρ του.

Κατόπιν άνοιξε ένα εστιατόριο στο Οχάιο  ενώ το 1971 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα, όπου εκτέλεσε και χρέη προπονητή .

➡️ Γράψε το σχόλιο σου