ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Τσάβι Ρόκα: Η έξυπνη λύση και το άνοιγμα στην ισπανική αγορά

Ο Τσάβι Ρόκα αποτελεί τον νέο τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού και το panathinaikos24.gr σας μεταφέρει... σημειώσεις για τον 45χρονο Καταλανό που καλείται να ανεβάσει ποδοσφαιρικά το τριφύλλι.

Τσάβι Ρόκα: Η έξυπνη λύση και το άνοιγμα στην ισπανική αγορά

Ο Τσάβι Ρόκα αποτελεί τον νέο τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού και το panathinaikos24.gr σας μεταφέρει… σημειώσεις για τον 45χρονο Καταλανό που καλείται να ανεβάσει ποδοσφαιρικά το τριφύλλι.

*Μπορεί στην Ελλάδα να μη γνωρίζουν πολλοί τι εστί Τσάβι Ρόκα, αλλά στην Κύπρο είναι γνώστες για τη δουλειά του Καταλανού, μετά τα 4 χρόνια που έζησε εκεί. Έπειτα από το πέρασμά του στη Σαμπαντέλ, ο 45χρονος πήγε στην ΑΕΚ Λάρνακας, με την οποία έκανε σπουδαία πράγματα από το 2014 μέχρι το 2018.

*Ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε τον Τσάβι Ρόκα για λογαριασμό της ΑΕΚ Λάρνακας ήταν ο Άντρος Καραπατάκης. Ο πρόεδρος της ομάδας έβλεπε ότι το κλαμπ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και τον Φεβρουάριο του 2014 αποφάσισε να αλλάξει σελίδα. Είχε στη λίστα του τρεις τεχνικούς διευθυντές, από τους οποίους ήθελε το restart με ένα πολύ μικρό μπάτζετ. Ο Ζόρντι Κρόιφ που γνώριζε τον κ. Καραπατάκη επέμενε: “Πάρε τον Ρόκα, θα σου κάνει τη δουλειά που θέλεις, αρκεί να τον εμπιστευτείς”. Ετσι κι έγινε. Ο Ρόκα έδωσε τα χέρια με τη διοίκηση της ΑΕΚ Λάρνακας και άρχιζε δουλειά με σκοπό τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας με λίγα χρήματα από την επόμενη σεζόν.

Το μαρς – πέναλτι που δεν έδωσε ο Γάλλος διαιτητής υπέρ του Παναθηναϊκού (vid)
Το μαρς – πέναλτι που δεν έδωσε ο Γάλλος διαιτητής υπέρ του Παναθηναϊκού (vid) 4.867 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

*Πρώτα έδιωξε ποδοσφαριστές και στη συνέχεια προχώρησε στον σχεδιασμό. Κυρίως, ψώνισε από την αγορά της Ισπανίας την οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Με ένα μπάτζετ μικρότερο από 2 εκατ. ευρώ, ο Ρόκα άλλαξε τελείως τη φιλοσοφία της ΑΕΚ Λάρνακας και την έκανε μια ομάδα που… πετούσε!

*Έφερε για προπονητή τον Τόμας Κρίστιανσεν (μετά πήγε στον ΑΠΟΕΛ) και η ΑΕΚ Λάρνακας έφτιαξε ένα σύνολο εξαιρετικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη σεζόν 2014-15 διεκδίκησε το πρωτάθλημα και αν δεν ερχόταν ισοπαλία (1-1) με τον ΑΠΟΕΛ την προτελευταία αγωνιστική, θα κατακτούσε τον τίτλο!

*Ο Ρόκα οδήγησε την ΑΕΚ Λάρνακας σε σπουδαίες πορείες. Μπήκε σφήνα στους μεγάλους, έπαιξε προκριματικά και πλέι οφ του Europa League και έκανε το κλαμπ να… αναστηθεί. Κατέκτησε, επίσης, το Κύπελλο το 2017.

*Κατά τη θητεία του στην Κύπρο έφερε πολλούς ποδοσφαιριστές από την Ισπανία. Ο Καταλανός εμπιστεύεται πολύ την ισπανική αγορά και είναι δεδομένο ότι θα το κάνει και τώρα. Του αρέσει να εργάζεται σε ομάδες που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο κυριαρχίας και να συνεργάζεται με τέτοιου τύπου προπονητές.

*Αν κατηγορήθηκε για κάτι από τους Κύπριους είναι ότι δεν εμπιστεύτηκε ποδοσφαιριστές από τη χώρα. Επίσης, δεν προχώρησε σε μεταγραφών νεαρών παικτών. Οι περισσότεροι ήταν από 30 και πάνω, αλλά η απάντηση που έδινε είναι ότι πολύ δύσκολα θα έρχονταν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές νεαροί στην ΑΕΚ Λάρνακας και μάλιστα με λίγα λεφτά. Η ΑΕΚ Λάρνακας, επίσης, δεν είχε ακαδημία σε ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να μη γίνει δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το ήθελε και προσπάθησε να το αλλάξει αυτό στην ομάδα.

*Οσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν τεχνικό διευθυντή με ιδέες και σκληρό στις διαπραγματεύσεις. Εχει την ικανότητα να παίρνει αυτό που θέλει, κερδίζοντας πολύ στους όρους που θέτει. Αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, τις διαρροές. Δε θέλει σε καμία περίπτωση να “βγαίνουν” προς τα έξω ονόματα παικτών, προτού ανακοινωθούν τα πάντα και γενικώς προτιμάει την πολλή δουλειά και τα λίγα λόγια. Αυτό σκοπεύει να κάνει στον Παναθηναϊκό.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.