Το paopedia.gr και ο Παναγιώτης Αλαφάκης μάς μεταφέρουν στο 1983, τότε που ο Μάικλ Τζόρνταν, ταξίδεψε, ως κολεγιόπαιδο, στην Ελλάδα και αντιμετώπισε την «επίσημη αγαπημένη». Τότε που ο σπουδαίος (και υποτιμημένος) Λιβέρης Ανδρίτσος έκλεψε την παράσταση για λογαριασμό των «γαλανόλευκων».
Το ημερολόγιο γράφει 20 Οκτωβρίου 19831 και σε μία πανδαισία μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη, στα «Δημήτρια», η Ε.Ο.Κ. διοργανώνει ένα αξιόλογο τουρνουά. Συμμετέχουν η Εθνική Ελλάδας (με παίκτες όπως οι Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Λιβέρης Ανδρίτσος, Νίκος Φιλίππου, Μάνθος Κατσούλης, Δημήτρης Κοκολάκης στη σύνθεσή της), η ομάδα επιλέκτων (με τους Γιώργο Σκροπολίθα, Μηνά Γκέκο, Δημήτρη Δημακόπουλο, Νίκο Λινάρδο, Μέμο Ιωάννου κ.α), ο Ερυθρός Αστέρας, η Μπερλόνι Τορίνο και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Η ομάδα της Βόρειας Καρολίνας θα κερδίσει εύκολα την Εθνική μας με το εμφατικό 100-83, με τον Τζόρνταν να πετυχαίνει 34 πόντους. Oι Έλληνες θεατές, αν και δεν το γνώριζαν τότε, παρακολούθησαν μία μοναδική παράσταση του κορυφαίου αυτού αθλητή, μόλις στα 20 του!
Ελλάδα: Γκάλης 24, Ανδρίτσος 16, Σακελλαρίου 2, Κοκολάκης 20, Κατσούλης 10, Σταυρόπουλος 2, Ρωμανίδης 2, Καρατζουλίδης 4, Φιλίππου 1, Μάλλαχ 2, Σκροπολίθας, Αγιασωτέλης.
Νορθ Καρολάινα: Πέτερσον 4, Τζόρνταν 34, Χιλ 8, Τόμπσον 8, Πέρκινς 14, Μπραντ Ντόχερτι 14, Ματ Ντόχερτι 7, Εξουμ 4, Μάρτιν 4, Σμιθ.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τον αγώνα, ο Ντιν Σμιθ δεν αναφέρθηκε ούτε στον Γκάλη (24 πόντους) ούτε στον Κοκολάκη (20 πόντους) για την αγωνιστική παρουσία τους. Ξεχώρισε το «Νο. 12» (τον Λιβέρη Ανδρίτσο), λέγοντας ότι «έχει πολύ καλά στοιχεία και μπορεί να γίνει μεγάλος μπασκετμπολίστας».
Όντως ο Λιβέρης θα κατακτήσει ένα Πρωτάθλημα (1984) και δύο Κύπελλα (1983, 1986) με τον Παναθηναϊκό, ενώ οι δύο εύστοχες βολές του 36 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας (87-89) στον τελικό του Eurobasket 1987 θα στείλουν την Εθνική στην παράταση και εν τέλει στην κατάκτηση του τροπαίου, δικαιώνοντας απόλυτα τον Ντιν Σμιθ.
Για την ιστορία, το κολέγιο αγωνίστηκε με τον Ερυθρό Αστέρα αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα με την εθνική. Ο Τζόρνταν έβαλε άλλους 26 πόντους και οδήγησε την ομάδα του και πάλι στη νίκη (105-104). Την επόμενη ημέρα, οι ομάδες ταξίδεψαν στην Αθήνα και η εθνική Ελλάδας αντιμετώπισε ξανά τους Αμερικανούς στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, γνωρίζοντας εκ νέου την ήττα με 79-71. Δηλαδή τα 20χρονα κολεγιόπαιδα έδωσαν τρεις αγώνες σε τρεις ημέρες, αντιμετωπίζοντας ανδρικές ομάδες, και δεν έχασαν ούτε μία φορά.
Βλέποντας την κολεγιακή ομάδα και τον Τζόρνταν να κάνει θραύση ήδη από τα είκοσι χρόνια του, ο προπονητής Θανάσης Χριστοφόρου θα πει τη μυθική φράση: «Το σώμα του είναι θείο δώρο. Στην Ελλάδα ένας παίχτης έχει τέτοια κατασκευή με μακριά χέρια, αλλά πιο κοντός. Τυγχάνει να είναι και παίχτης μου στο Περιστέρι. Ο Αργύρης Πεδουλάκης».
ΠΗΓΕΣ / ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Τα παραθέματα και τα στοιχεία του άρθρου προέρχονται από ρεπορτάζ της «Αθλητικής Ηχούς», τον Οκτώβριο του 1983.
- Μεταγενέστερα αφιερώματα γράφουν, λανθασμένα, ότι ο αγώνας έγινε στις 20 Νοεμβρίου. Όμως σίγουρα έγινε τον μήνα Οκτώβριο. Τα ρεπορτάζ των τότε εφημερίδων είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Πηγή: paopedia.gr