ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΙΡΩΤΣΟΣ

Ο Μακέντα πρέπει να μείνει λίγο στον πάγκο

Ο Μακέντα έχει τέσσερα γκολ σε 24 τελικές. Που γίνονται 2 στις 22 αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι. Ο Περέα έχει 2 στις 8. Ο Ιταλός ή πρέπει να συνέλθει ή να μείνει λίγο έξω για να αποφορτιστεί. Γράφει ο Βασίλης Μοιρώτσος.

Ο Μακέντα πρέπει να μείνει λίγο στον πάγκο

Ο Φεντερίκο Μακέντα δεν είναι επιθετικός των 15-20 γκολ. Είναι όμως των «10-12», όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Γιώργος Δώνης πέρσι. Και πράγματι, τόσα σημείωσε την περσινή χρονιά, ορισμένα απ’ αυτά κρίσιμα.

Ο Ιταλός όταν σκοράρει συνήθως το κάνει με εντυπωσιακό τρόπο. Για παράδειγμα, το φετινό του γκολ απέναντι στην ΑΕΚ ήταν καταπληκτικό, τόσο στη δημιουργία, που μόνος του την… προκάλεσε, όσο – πολύ περισσότερο – σε εκτέλεση. Ένα άψογο πλασέ με το «κακό» του πόδι, το αριστερό, από πλάγια θέση στην αντίπαλη γωνία.

Αυτό απέναντι στην ΑΕΚ ήταν μόλις το δεύτερο γκολ του Μακέντα σε ροή αγώνα τη φετινή σεζόν. Το πρώτο ήταν απέναντι στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Τα άλλα δύο που έχει σκοράρει είναι από το σημείο του πέναλτι, τα οποία πλέον έχει πάρει… εργολαβία – και δικαίως – ο Χατζηγιοβάνης, που έχει καταπληκτικά χτυπήματα.

Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ότι έχτιζαν όλο τον χρόνο!
Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ότι έχτιζαν όλο τον χρόνο! 761 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τα τέσσερα γκολ σε 14 παιχνίδια θα μπορούσε να μην ήταν μια άσχημη συγκομιδή για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού, που δεν ήταν δα και ποτέ ένας… killer στην αντίπαλη εστία. Η γενικότερη εικόνα του όμως είναι αυτή που προβληματίζει.

Ο Ιταλός τις τελευταίες εβδομάδες χάνει γκολ που δε χάνονται. Όπως αυτό στον Βόλο, που είχε τον χώρο και τον χρόνο να πλασάρει σωστά, με τον τερματοφύλακα εξουδετερωμένο, αλλά τελείωσε τη φάση με μία επαφή και έστειλε την μπάλα ψηλά.

Αντίθετα, απέναντι στη Λαμία μπορούσε να τελειώσει μια φάση που έκανε λάθος ο αντίπαλος τερματοφύλακας με μία επαφή, προτίμησε όμως να κάνει κοντρόλ, να προχωρήσει, να χάσει χρόνο και ισορροπία και τελικά να αστοχήσει. Ο Μακέντα δείχνει πως διανύει μια πολύ άσχημη περίοδο. Και δημιουργεί πρόβλημα σε όλη τη λειτουργία της ομάδας, η οποία δεν έχει ένα «9αρι» να ακουμπήσει πάνω του και να κρίνει παιχνίδια. Είναι σημαντικό.

Δείτε τι συμβαίνει στις άλλες ομάδες για παράδειγμα. Ο Ολυμπιακός έχει τον Ελ Αραμπί που κάνει γκολ τη μισή ευκαιρία. Ο ΠΑΟΚ τον Σφιντέρσκι, που επίσης κάνει γκολ τη μισή φάση. Τον Άκπομ που μπήκε στο Αγρίνιο και έκανε τη διαφορά. Η ΑΕΚ έχει τον Ολιβέιρα, που ήδη έχει 8 γκολ. Όσα ο Ελ Αραμπί και ένα περισσότερο από τον Σφιντέρσκι. Οι τρεις τους προπορεύονται στον πίνακα των σκόρερ.

Ακολουθούν ο Μανούσος του Ατρόμητου με 7 και ο Αραμπούλι του Πανιωνίου με έξι.

Τι θέλω να πω; Κάθε ομάδα έχει ένα «σήμα κατατεθέν» στην επίθεσή της. Κάπου να ακουμπήσει την μπάλα, κάπου να στηριχτεί μεσοεπιθετικά. Κι όταν η μπάλα θα φτάνει εκεί, να τελειώνει η φάση αποτελεσματικά.

Ο Μακέντα πρέπει να «ξυπνήσει», να βοηθήσει, να σκοράρει. Αυτή τη στιγμή μετρά 4 γκολ σε 24 τελικές προσπάθειες. Που γίνονται 2 σε 22 αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι. Ο Περέα έχει 2 σε 8 τελικές προσπάθειες. Σημαντική διαφορά. Ο Μακέντα πρέπει να συνέλθει αλλιώς να κάτσει στον πάγκο και να πάρει ο Περέα τα θέση του μέχρι ο Ιταλός να βρει τον εαυτό του.

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.