Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την παράνοια που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη μάχη εντυπώσεων ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, που νομίζουν ότι παίζουν μόνοι τους…

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, δυστυχώς, ποτέ δεν ήταν καθαρό. Άλλωστε, σε μια κοινωνία βουτηγμένη στα… σκ@@α, πως θα μπορούσε το λαοφιλέστερο σπορ να είναι διαφορετικό; Ότι συμβαίνει στη χώρα μας, γίνεται και στο αγαπημένο άθλημα των περισσοτέρων. Με τη διαφορά ότι οι τραμπουκισμοί, τα παρασκήνια, η διαφθορά, η βλαχομαγκιά από διάφορους «δούλους» στις διάφορες ενώσεις και η υποκρισία, είναι στην ποδοσφαιρική κοινωνία στον μέγιστο, πιθανότατα, βαθμό. Συσσωρεύεται.

Δε χρειάζεται να στρογγυλεύουμε τα πράγματα, ούτε να κλείνουμε τα μάτια μας. Ολοι οι μεγάλοι κατά καιρούς είχαν ένα ισχυρό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τη διαφορά ότι τα όσα έκανε ο Σωκράτης Κόκκαλης στον Ολυμπιακό, με την περίφημη παράγκα του Θωμά και τα πολλά χρόνια διαιτητικής εύνοιας και παρασκηνίου, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Και πιθανότατα δε θα δούμε ποτέ ξανά στο μέλλον μια τόσο διαχρονική κατάσταση με ξεκάθαρο προσανατολισμό και υποταγή στον ισχυρό. Προσοχή, διότι πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια. Κανείς δε λέει ότι εκείνο τον καιρό ο Ολυμπιακός πήρε όλα τα πρωταθλήματα με… προεδρικό διάταγμα. Σπουδαία ομάδα είχε. Είχε, όμως, συνεχώς μια σκανδαλώδη εύνοια και πανηγύρισε αρκετούς τίτλους που δεν άξιζε. Ηταν μια εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο βίωνε μια σουρεαλιστική κατάσταση, με ομάδες να ανεβαίνουν για πλάκα από την τέταρτη εθνική στην πρώτη κατηγορία, με διαιτητές και παράγοντες να πλουτίζουν, με… όνειρα, κασέτες και άλλα πολλά τραγελαφικά. Οι παλαιότεροι συνάδελφοι που γνωρίζουν πολλά για εκείνη την περίοδο, γράφουν άνετα βιβλίο το οποίο θα ξεπουλήσει. Θα πρέπει, όμως, μετά να φύγουν γρήγορα – γρήγορα το… Ακαπούλκο ή κάποιο άλλο μακρινό εξωτικό μέρος.

Αργότερα, περάσαμε σε μια εποχή λίγο διαφορετική. Μια εποχή με μπόλικο ξανά παρασκήνιο, αλλά και πιο έντονη καφρίλα από τους παράγοντες. Με ύβρεις, με απειλές, με… Καλόπουλους, με την ένταση να είναι στα ύψη και τον Παναθηναϊκό να παλεύει για να αλλάξει αυτή την κατάσταση, αλλά στο τέλος της ημέρας να μη βγαίνει κερδισμένος για πολλούς λόγους. Πρώτον, διότι ο Γιάννης Αλαφούζος έπαψε τη χρηματοδότηση λόγω  οικονομικών προβλημάτων μετά τα λανθασμένα ανοίγματα που έκανε και δεύτερον διότι προδόθηκε από τους… συμμάχους του. Η… μέρα Κύζα είναι μια χαρακτηριστική για το τι θα ακολουθούσε.

Αυτό που ακολούθησε είναι ο ΠΑΟΚ να προσπαθεί να γίνει ο ισχυρός. Κατά κάποιον τρόπο τα κατάφερε. Φυσικά, σύγκριση με τα όσα συνέβησαν επί παντοκρατορίας Ολυμπιακού, δεν τίθεται. Άλλωστε, η χρονική διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Συνεπώς, ακόμα τέτοιο πράγμα δεν μπορούμε να πούμε.

Φτάσαμε, όμως, σε μια απόλυτη παράνοια. Ποια είναι αυτή; Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ να φωνάζουν, να προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με κάθε τρόπο, να κατηγορεί συνεχώς ο ένας τον άλλον με διαρροές, non paper και άλλα πολλάκαι στη μέση να υπάρχουν οι άλλοι. Από τη μια υπάρχει η ομάδα του Πειραιά που έχει σηκώσει τους τόνους σε βαθμό υπερβολής, φωνάζοντας για τα ΠΑΝΤΑ. Από την άλλη ο δικέφαλος που αρκετές φορές κάνει αυτά που κατηγορούσε, κυρίως στην επιχειρηματολογία του όταν συμβαίνουν διάφορα περίεργα.

Οι δυο τους νομίζουν ότι αγωνίζονται μόνοι τους στην Ελλάδα. Γι αυτούς δεν υπάρχει κανένας άλλος. Κανένας Παναθηναϊκός, καμία ΑΕΚ. Παρατηρείστε για παράδειγμα το εξής: Μετά το ματς του τριφυλλιού στην Τούμπα, οι πρώτοι που βγήκαν να υπερασπιστούν τον Παναθηναϊκό ήταν οι… προσκείμενοι στον Ολυμπιακό. Όταν οι «πράσινοι» αδικήθηκαν στο Καραϊσκάκη, οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι κοντινοί στον ΠΑΟΚ!  Καθόλου τυχαίο…

Ο Παναθηναϊκός, φυσικά, δεν μπορεί να… χορεύει σε τέτοιους ρυθμούς. Παρά τα δικά του εγκληματικά λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, οφείλει να υψώσει ανάστημα στο δίπολο που έχει διαμορφωθεί. Δε γίνεται, για παράδειγμα, η ομάδα του Δώνη να έχει αδικηθεί περισσότερο φέτος από τον Ολυμπιακό και οι ερυθρόλευκοι να φωνάζουν πιο πολύ! Αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική του Παναθηναϊκού να διατηρεί χαμηλό προφίλ. Εχει να κάνει με λογική τύπου «τα θέλω όλα δικά μου» του Ολυμπιακού κόντρα στην αλαζονεία του ΠΑΟΚ.  Ε, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, διότι μόνο κακό θα κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και οι μέρες θα που έρθουν θα είναι πολύ, πολύ χειρότερες. Για όλους…

➡️ Γράψε το σχόλιο σου