ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Άμστερνταμ: Κλείνουν τα coffeeshops, στην «παρανομία» οι βιτρίνες

Ξεχάστε το Άμστερνταμ που ξέρατε.

Άμστερνταμ: Κλείνουν τα coffeeshops, στην «παρανομία» οι βιτρίνες

Κατά 50% έχει μειωθεί ο αριθμός των coffeeshops που υπάρχουν στην Ολλανδία και το Άμστερνταμ, καθώς από τα 350 μαγαζιά που υπήρχαν αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόλις 167.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, το πιο παλιό coffeeshop στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, το Mellow Yellow, αναγκάστηκε να κατεβάσει τα κίτρινα ρολά του μια για πάντα. Τον τελευταίο μισό αιώνα, εκατομμύρια τουρίστες κάπνισαν σε αυτό το εμβληματικό καφέ, που βρισκόταν μεταξύ της ζυθοποιίας Heineken και την πλατεία Ρέμπραντ.

Πριν από το Mellow Yellow είχαν κλείσει δεκάδες άλλα coffeeshops – μια εξέλιξη που ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές και νομικές αρχές της χώρας, καθώς μπορεί να εκτινάξη τη διακίνηση και τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών στους δρόμους.

Δημοσκοπικές εκπλήξεις: Το χειρότερο σενάριο για τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές
Δημοσκοπικές εκπλήξεις: Το χειρότερο σενάριο για τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές 7.921 ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Μάλιστα, ο αριθμός των coffeshops έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50%: από 350 έχουν μείνει μόλις 167. Και όλοι αναρωτιούνται: σε τι οφείλεται η εξάπλωση του «ιού των coffeeshops», που τα ωθεί στο «λουκέτο»;

Για τους περισσότερους, η Ολλανδία, ως χώρα, αποτελεί συνώνυμο της ελευθερίας και της ανεκτικότητας. Ωστόσο, μόλις ένας στους τέσσερις τουρίστες έχει στο πρόγραμμά του να επισκεφθεί κάποιο coffeeshop.

Kαι για αυτό οφείλεται η ιδιαίτερα ελαστική πολιτική και αντιμετώπιση των αρχών απέναντι στα ναρκωτικά.

Επίσης, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που ορίζει ότι αυτά τα καταστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε ακτίνα 250 μέτρων από σχολικά κτίρια, συνέβαλε στην αύξηση των «λουκέτων». Άλλωστε, το παλαιότερο coffeshop στο Άμστερνταμ για αυτό τον λόγο έκλεισε: λόγω της εγγύτητάς του με ένα κολέγιο κομμωτικής.

Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική εξουσία επιθυμεί να περιορίσει τα coffeeshops, καθώς τα ενοχοποιεί για την αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και για μια σειρά από εγκλήματα. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει σταδιακά τον ναρκοτουρισμό στο Αμστερνταμ τουλάχιστον από το 2009.

Ως εκ τούτου, έχει γίνει πλέον ασύμφορη η λειτουργία coffeeshops στο Αμστερνταμ, λόγω του αυστηρού κανονιστικού πλαισιού το οποίο έχουν θέσει σε εφαρμογή οι αρχές.

Μάλιστα, αρκετές τέτοιου είδους επιχειρήσεις έχουν αλλάξει δραστηριότητα, ώστε να μην αναγκαστούν να κλείσουν.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τα όσα είπε στον Guardian, ο αντιδήμαρχος της πόλης, Victor Everhardt, οι γνωστές «βιτρίνες» των οίκων ανοχής πέρασαν στην… παρανομία, καθώς το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι είναι προσβλητικό να αντιμετωπίζονται οι ιερόδουλες ως τουριστικό θέαμα.

Μέχρι τώρα περισσότερες από 115 οργανωμένες περιηγήσεις περνούσαν από τα Κόκκινα Φανάρια, κάτι το οποίο αναμένεται να σταματήσει.

Πηγή: ethnos.gr 

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.