ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ένας μοναδικός «κατάσκοπος»!

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για τον σπουδαίο Γιάννη Καλογερά και ξεδιπλώνει μέσω του panathinaikos24.gr άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν.

Ένας μοναδικός «κατάσκοπος»!

Πάει και ο Γιάννης Καλογεράς. Ταξίδεψε, για την γειτονιά των αγγέλων και έκανε την Παναθηναϊκή οικογένεια ακόμα πιο φτωχή. Είχα την τύχη να ζήσω από κοντά τον «κατάσκοπο», όπως όλοι τον φωνάζαμε.

Ήταν μοναδικός σε αυτό που έκανε δεν είχε αντίπαλο. Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους, που γνώρισα στο ρεπορτάζ στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και φυσικά έμαθα πολλά από τον Γιάννη, αλλά είδα από κοντά, ότι πραγματικά βοήθησε πολύ την ομάδα και τους προπονητές, για να υπάρχουν οι ευρωπαϊκές επιτυχίες, που καθιέρωσαν τον Παναθηναϊκό την κορυφαία ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Η σχέση του με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ήταν άριστη. Μίλαγαν για ώρες για τον Παναθηναϊκό και η γνώμη του Καλογερά μέτραγε πολλές φορές και πιο πολύ από τις γνώμες των προπονητών. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι κάθε Τρίτη ο Καλογεράς έδινε το παρόν στη σύσκεψη, που γινόταν στα γραφεία της Μότορ-Οιλ με την συμμετοχή του Βαρδή, του Γιώργου Βαρδινογιάννη και του προπονητή. Συνήθως πριν από αυτή την σύσκεψη γινόταν στο ξενοδοχείο απέναντι από τα γραφεία στο Σύνταγμα, η εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του προπονητή του Παναθηναϊκού.

Μην τον τσαντίζετε. Δεν συμφέρει κανέναν σας…
Μην τον τσαντίζετε. Δεν συμφέρει κανέναν σας… 1.295 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Θυμάμαι ένα σκηνικό με τον Καλογερά, που πήγε να μου στοιχίσει την δουλειά μου. Τότε ήμουνα ρεπόρτερ Παναθηναϊκού στον «ΦΙΛΑΘΛΟ» -στις πρώτες ημέρες μου-και είχα πάει αποστολή στην Ρόδο για το παιχνίδι με τον Διαγόρα. Είχα μιλήσει με τον Γιάννη πριν το παιχνίδι και μου είχε πει, ότι θα πάει να δει στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα, τον οποίο η ομάδα αντιμετώπιζε λίγες ημέρες μετά για το κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο Παναθηναϊκός του Ιβιτς τότε δεν τα κατάφερε και έχασε με 2-1 από τον Διαγόρα στην Ρόδο. Την επόμενη ημέρα του αγώνα είχα γυρίσει στην Αθήνα και δέχθηκα ένα τηλέφωνο από τον Νίκο Καραγιαννίδη διευθυντή της εφημερίδας που δούλευα.

Ήμουνα πρώτες ημέρες στο ρεπορτάζ, λίγο ψαρωμένος, αλλά και με μεγάλη όρεξη, για να βγάλω θέματα. «Αγόρι μου τι σε έστειλα στην Ρόδο;» μου είπε αρχικά. «Γιατί κύριε Νίκο τι έγινε;» τον ρώτησα. «Τι να έγινε; Πήγες στην Ρόδο και έχεις χάσει το θέμα της χρονιάς; Πλακώθηκε ο Καλογεράς με τον Ιβιτς στα αποδυτήρια, διότι ο Ίβιτς του χρέωσε, ότι δεν του είπε σωστές πληροφορίες για την τακτική του Διαγόρα. Χαμός έγινε, δεν διάβασες την εφημερίδα;» μου απάντησε. Εγώ είχα διαβάσει το ρεπορτάζ πολιτικής εφημερίδας, που είχε και εκείνη απεσταλμένο και του απάντησα: «Κύριε Νίκο δεν ισχύει, είμαι σίγουρος, ο Καλογεράς δεν ήταν στο γήπεδο, ήταν στο Βελιγράδι. Αν ήταν εκεί θα το μάθαινα και θα τον έβλεπα». Επέμενε ο Καραγιαννίδης και μου είπε: «Αγόρι μου μην μου λες μ….ιες, δεν μπορεί να το έγραψαν έτσι. Είναι σοβαρή εφημερίδα. Χαμπάρι δεν πήρες. Ψάξε να μάθεις και πες μου τι ακριβώς ισχύει. Αν έχεις χάσει τέτοιο θέμα, από αύριο τέλος το ρεπορτάζ Παναθηναϊκού, έφυγες».

Αυτά τα τελευταία λόγια του Καραγιαννίδη λίγο με αναστάτωσαν. Ήμουνα σίγουρος, ότι ο Καλογεράς ήταν στο Βελιγράδι, αλλά διαβάζοντας και εγώ το ρεπορτάζ της πολιτικής εφημερίδας είχα μία μικρή αμφιβολία μέσα μου, μήπως τελικά δεν πήγε Βελιγράδι. Τότε δεν υπήρχαν κινητά και πήρα στο σπίτι του Καλογερά, για να μου δώσουν ένα τηλέφωνο να επικοινωνήσω μαζί του στο Βελιγράδι. Μου το έδωσαν, πήρα τηλέφωνο, δεν το σήκωνε αρχικά.

Άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια. Τελικά τον πέτυχα και ο Καλογεράς το σήκωσε. Του είπα αμέσως: «Κύριε Γιάννη μια εφημερίδα έχει γράψει σήμερα, ότι χθες ήσασταν στην Ρόδο και τσακωθήκατε με τον Ιβιτς, επειδή σας κατηγόρησε, ότι του δώσατε λάθος πληροφορίες και με πήρε τηλέφωνο ο Καραγιαννίδης και μου έβαλε τις φωνές. Εγώ δεν σας είδα στην Ρόδο, στο Βελιγράδι δεν είστε;». Ο Καλογεράς ξέσπασε σε γέλια και μου είπε: «Τάσο πώς να με δεις στην Ρόδο, αφού δεν ήμουνα. Πες τους, ότι είμαι στην… Ρόδο Βελιγραδίου και πες στον διευθυντή σου, ότι είμαι εδώ και λίγες ημέρες στο Βελιγράδι».

Εκεί κάπου ηρέμησα οριστικά, στη συνέχεια αποδείχθηκε, ότι ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα και δεν ήταν στην Ρόδο ο Καλογεράς και ότι γράφτηκε δεν ίσχυε. Η σχέση, που είχα με τον Καλογερά, ήταν σχέση εμπιστοσύνης, αλλά το μόνο σίγουρο, που μπορώ να πω είναι, ότι βοήθησε πολλούς προπονητές με τις γνώσεις του και με την κατασκοπία των αντιπάλων. Έκανε τα πάντα, για να μάθει σωστές πληροφορίες . Όπως την παραμονή του αγώνα με την Γιουβέντους το 1987 στο Τορίνο, σκαρφάλωσε και πήδηξε μέσα στο γήπεδο, όπου έκανε προπόνηση ο Τραπατόνι και είδε την τακτική, που ετοίμαζε για την επόμενη ημέρα, όπου τελικά ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε αν και έχασε με 3-2. Δεν ήταν μόνο κατάσκοπος, αλλά και καλός σκάουτερ.

Έζησα μπροστά μου την… κλοπή του Καλατζή μέσα από τα χέρια της Λόλας Νταιφά, που είχε έρθει στο αεροδρόμιο, για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Ο Καλογεράς πήρε τον Κρις Καλατζή από την πίσω πόρτα, τον πήγε στον Γιώργο Βαρδινογιάννη και υπέγραψε, την στιγμή, που ο παίκτης είχε έρθει από την Αυστραλία, για να υπογράψει με τον Ολυμπιακό. Τον ήξερε ο Καλογεράς, επέμενε στην απόκτησή του και αυτό έγινε.

Το 2000 αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό μαζί με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και όπως έλεγε ο ίδιος τα τελευταία χρόνια δεν πήγαινε στο γήπεδο, διότι δεν άντεχε να βλέπει τον Παναθηναϊκό σε τέτοιο χάλι. Γιάννη, θα είσαι πάντα εδώ, σε ευχαριστώ, διότι μου έμαθες πολλά για το ποδόσφαιρο, τις τακτικές, τους αντιπάλους.

Συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα, που θα τον σκεπάσει…

Τάσος Νικολογιάννης
Τάσος Νικολογιάννης Eχει περάσει σχεδόν όλη του την ζωή στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Από μικρός ήθελε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και όταν αποφοίτησε από το εργαστήρι επαγγελματικής δημοσιογραφίας ξεκίνησε την καριέρα του στον «ΦΙΛΑΘΛΟ» το 1984. Αφού πέρασε από το ρεπορτάζ Πειραϊκών, Β΄Εθνικής και διαιτησίας, το καλοκαίρι του 1986, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα! Ανέλαβε το ρεπορτάζ του «τριφυλλιού», το οποίο ακολουθεί μέχρι και σήμερα, σε μια πορεία γεμάτη ειδήσεις, πολλά γραπτά, πολλές χαρές, αλλά και λύπες και αμέτρητα ταξίδια! Το 2003 έφυγε από τον «ΦΙΛΑΘΛΟ» και πήγε στο «SPORTIME». Δυο χρόνια αργότερα πήρε…μεταγραφή για τη «SPORTDAY», και το 2015 πήγε στην «ΠΡΑΣΙΝΗ», ενώ από το 2021 συνεργάζεται με το SDNA.GR. Από το 2000 και μετά πήγε στον ΣΠΟΡ FM 94.6 με διάλλειμα τριών ετών όπου μεταπήδησε στο SPORT24 Radio. Στο PANATHINAIKOS24.gr γράφει με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.