Επικαιρότητα

Καταρρέει η Σένγκεν λόγω κορονοϊού – Ποιες χώρες σφραγίζουν τα σύνορά τους

Καταρρέει η Σένγκεν λόγω κορονοϊού – Ποιες χώρες σφραγίζουν τα σύνορά τους

Εννέα χώρες της Ευρώπης κατέθεσαν αιτήματα στην Κομισιόν για άμεση επιβολή ελέγχων στα σύνορα τους

Η Κομισιόν έχει αιτήματα για εσωτερικούς ελέγχους λόγω κορονοϊού, στα σύνορα εντός Ε.Ε. από τις εξής χώρες μέχρι στιγμής: Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, καθώς και η Νορβηγία και η Ελβετία, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι χώρες αυτές μπορούν άμεσα να επιβάλουν ελέγχους στα σύνορα. Παρά τις εκκλήσεις της Προέδρου της Κομισιόν για αναλογικά μέτρα και διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς, τα κράτη-μέλη φαίνεται ότι θυσιάζουν την Ζώνη Σένγκεν για να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού. Η αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών είναι προσωρινή και γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την Κομισιόν. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στο παρελθόν, κυρίως για το μεταναστευτικό.

«Αναλογικότητα» στην επαναφορά συνοριακών ελέγχων

«Αναλογικότητα» ζητά με δήλωσή του ο Πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Χουάν Φερνάντο Λόπεθ (Σοσιαλιστές, Ισπανία) για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν λόγω της πανδημίας.

«Ως πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και συμφωνώντας πλήρως ότι υπάρχει ανάγκη για δημόσια μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών συναναστροφών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, προτρέπω τα κράτη μέλη να φροντίσουν τα μέτρα τους να βρίσκονται σε αρμονία με τις αρχές της αναλογικότητας και, ακόμη σημαντικότερο, της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, της μη διάκρισης και των σχετικών κανόνων της Σένγκεν. Είναι κρίσιμο η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων να γίνονται διακρίσεις μεταξύ πολιτών της ΕΕ. Μόνο μέσω μιας συντονισμένης προσέγγισής, αντί για μεμονωμένες αποφάσεις σε κάθε κράτος μέλος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών παρακολουθεί στενά την κατάσταση και περιμένει η Επιτροπή, η Προεδρία του Συμβουλίου και τα κράτη μέλη να προστατεύσουν όλα τα οφέλη της ζώνης Σένγκεν».

Επίσημο: Αυτό είναι το όνομα-βόμβα που προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ανδρουλάκης
POPULAR NOW Επίσημο: Αυτό είναι το όνομα-βόμβα που προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ανδρουλάκης

Έκτακτη ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής

Στο μεταξύ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής για το απόγευμα της Τρίτης. Όπως αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ, «για να συγκρατηθεί η διασπορά του κορονοϊού, να εξασφαλιστούν ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, να δοθεί περαιτέρω ενθάρρυνση στην έρευνα και να περιοριστεί η οικονομική επίπτωση της πανδημίας.

Μάλιστα λίγο πριν τις 16:00  ολοκληρώθηκε η τηλεκλήση μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 11 ώρα Ελλάδας στο πλαίσιο του κοινού πλαισίου διαχείρισης της κρίσης και τυχόν άμεσα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή να «απαντηθούν» από την ΕΕ.

Σε απομόνωση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Σημειώνεται πως ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς βρίσκεται σε οικειοθελή καραντίνα γιατί στις 6/3 είχε συμμετάσχει σε κοινό πάνελ με τη Γαλλία υπουργό οικολογικής μετάβασης, η οποία διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.

Κατευθυντήριες γραμμές για Υγεία και προστασία συνόρων

56 Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον και Διαχείρισης Κρίσεων Γιαν Λέναρτσιτς συναντήθηκαν ψηφιακά σήμερα το πρωί προκειμένου να συντονιστεί καλύτερα η αποτροπή του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί αποφάσισαν:

Τα άτομα που εντοπίζονται με κίνδυνο διάδοσης του COVID-19 πρέπει να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, είτε στη χώρα άφιξης είτε στη χώρα αναχώρησης, και αυτό πρέπει να συντονίζεται μεταξύ των δύο χωρών. Είναι εφικτό να υποβάλλονται όλοι όσοι εισέρχονται στο εθνικό έδαφος σε υγειονομικούς ελέγχους χωρίς επίσημη εισαγωγή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Η διαφορά μεταξύ των συνήθων υγειονομικών ελέγχων και των συνοριακών ελέγχων είναι η δυνατότητα άρνησης εισόδου σε μεμονωμένα άτομα. Δεν πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα που είναι άρρωστα αλλά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Τα κράτη μέλη μπορούν να επανεισάγουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για λόγους δημόσιας τάξης, οι οποίοι, σε εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις, ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη δημόσια υγεία. Οι εν λόγω συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να οργανωθούν για να αποφευχθεί η εμφάνιση μεγάλων συγκεντρώσεων (π.χ. ουρών), οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν την εξάπλωση του ιού. Όλοι οι συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να εφαρμόζονται αναλογικά και με την δέουσα προσοχή στην υγεία των ανθρώπων. Τα κράτη μέλη πρέπει πάντοτε να δέχονται τους δικούς τους πολίτες και κατοίκους και να διευκολύνουν τη διέλευση άλλων πολιτών της ΕΕ και κατοίκων που επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Ωστόσο, μπορούν να λάβουν μέτρα όπως η απαίτηση μιας περιόδου αυτόαπομόνωσης, εάν επιβάλλουν τις ίδιες απαιτήσεις στους δικούς τους υπηκόους.

Πηγή: ethnos.gr

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο