Επικαιρότητα

Άσχημα μαντάτα την πιο κρίσιμη στιγμή: Τα εργαστήρια εξέτασης του κορωνοϊού μένουν χωρίς αντιδραστήρια!

Άσχημα μαντάτα την πιο κρίσιμη στιγμή: Τα εργαστήρια εξέτασης του κορωνοϊού μένουν χωρίς αντιδραστήρια!

Χωρίς αντιδραστήρια μένουν τα εργαστήρια για τον έλεγχο του κορονοϊού στην πιο κρίσιμη φάση της επιδημίας!

Με το σταγονόμετρο γίνονται πλέον τα διαγνωστικά τεστ σε δείγματα για τον κορονοϊο, καθώς τελειώνουν και τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για την εξέταση. Γεγονός βέβαια που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα, δεδομένου ότι τις επόμενες εβδομάδες (μία με δύο) οι ειδικοί αναμένουν να ξεκινήσει η έξαρση των κρουσμάτων.

Έγκυρες πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν ότι πλέον είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα αντιδραστήρια στον ΕΟΔΥ και στα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει συνεργασία με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να αποστέλλονται και εκεί δείγματα. Άλλωστε ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται ότι διαθέτει ακόμη προμήθειες, γι αυτό εξάλλου και πραγματοποιούνται εξετάσεις σε εξαιρετικά υψηλές τιμές από 150 έως και πάνω από 300 ευρώ με κάλυψη των εξόδων από τους ίδιους τους πολίτες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: «Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, για την εξέταση δειγμάτων με ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας».

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι εδώ και κάποιες ημέρες όταν άρχισε δηλαδή να περιορίζεται το απόθεμα των αντιδραστηρίων, ξεκίνησε μόνο ο δειγματοληπτικός έλεγχος στα δείγματα και πλέον πραγματοποιείται όχι σε όλους που έχουν συμπτώματα, έστω και έντονα, αλλά μόνο στις ευπαθείς ομάδες με σοβαρή συμπτωματολογία, καθώς και σε όσους νοσηλεύονται με πνευμονία στα νοσοκομεία.

Άγνωστο παραμένει εάν με τα λιγοστά τέστ που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού που υπάρχουν στη χώρα.

Εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην τελευταία του ανακοίνωση μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη να πραγματοποιούνται όλο και περισσότερα τεστ στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα ανεξάρτητα εάν είναι ήπια ή όχι, καθώς μόνο έσι μπορεί να περιορισθεί η διασπορά στην κοινότητα.

Την έλλειψη αντιδραστηρίων επιβεβαίωσε και ο επιφανής καθηγητής επιδημιολογίας και κοινωνικής ιατρικής Άγγελος Χατζάκης ο οποίος μιλώντας στο OPEN έκανε ξεκάθαρα λόγω για ελλείψεις στα απαραίτητα αντιδραστήρια.

Πηγή:ethnos.gr

Exit mobile version