Επικαιρότητα

Τσιόδρας: Ο… πολύτεκνος ψάλτης από την Κυψέλη που κρέμεται όλη η Ελλάδα από τα χείλη του

Τσιόδρας: Ο… πολύτεκνος ψάλτης από την Κυψέλη που κρέμεται όλη η Ελλάδα από τα χείλη του

Ποιος είναι ο λοιμωξιολόγος με τα 7 παιδιά και τις 27 σελίδες βιογραφικό που ενημερώνει με ψυχραιμία τους Έλληνες για τον κορωνοϊό κάθε απόγευμα.

Eνας λοιμωξιολόγος με… 27 σελίδες βιογραφικό και λαμπρές σπουδές μεταξύ άλλων στο Χάρβαρντ είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύθηκε η πολιτεία για τη διαχείριση του κινδύνου του νέου κορονοϊού, ρίχνοντας τον στην μάχη κατά του φονικού ιού. Πρόκειται για τον 55χρονο καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα από τα χείλη του οποίου καθημερινά κρέμεται όλη η Ελλάδα.

Επιφορτισμένος με αξιοζήλευτη εξειδίκευση κι επιστημονική γνώση και κρατώντας αποφασιστική απόσταση από παρερμηνείες, φλυαρία και περιπλοκότητα ενημερώνει κάθε απόγευμα στις 6 την κοινή γνώμη για τις τελευταίες εξελίξεις και την πορεία της επιδημίας. Πολύτεκνος πατέρας επτά παιδιών, ψάλτης με μεγάλη εμπειρία στη αντιμετώπιση επιδημιών ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας σημαντικός επιστήμονας και πάνω απ΄ όλα άνθρωπος που εκπέμπει ψυχραιμία-την οποία θα ζήλευαν και οι πολιτικοί-προσπαθώντας να καταλαγιάσει τον πανικό του ιού.

Ο πάτερ φαμίλιας και η διαδρομή από την Αυστραλία στην Ελλάδα και από την Κυψέλη στο Χάρβαρντ

Γεννημένος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1965, ο Σωτήρης Τσιόδρας τελείωσε το σχολείο στην Κυψέλη και πέρασε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δύο χρόνια αργότερα πήρε μετεγγραφή ως αριστούχος στη Ιατρική Σχολή Αθήνας. Ολοκλήρωσε με «Άριστα» τον Μάρτιο του 1991. Ξεκινώντας την ιατρική σταδιοδρομία του, έδωσε συνέντευξη σε 10 πανεπιστημιακά νοσοκομεία των ΗΠΑ και τα 3 πρώτα χρόνια τα πέρασε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Albert Einstein. Από το 1997 έως το 2001, ήταν εσωτερικός ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess Medical Center και στην Ιατρική Σχολή του Harvard  και ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός.

Το 1998 έλαβε τίτλο με το όνομα «Υπότροφος ερευνητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ». Εκεί εκπαιδεύτηκε στην κλινική παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκες λοιμώξεις σε έδαφος ανοσοκαταστολής π.χ. από μεταμοσχεύσεις (παγκοσμίως γνωστό κέντρο για τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και μυελού των οστών) ή από AIDS.Το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από την ίδια σχολή.

Αγροτικό στο Άστρος Κυνουρίας-Ο ρόλος του στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε… αγροτικό στο Κέντρο Υγείας Άστρους Κυνουρίας και το ολοκλήρωσε το 2001 στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης προσφέροντας υπηρεσίες υπαίθρου. Ένα χρόνο αργότερα υπέβαλε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναγορεύτηκε διδάκτορας και από τον Δεκέμβριο του 2003 ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα διανύοντας όλες τις βαθμίδες εξέλιξης. Αεικίνητος,  δραστηριοποιήθηκε ως λοιμωξιολόγος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέικ, στην Πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ, ενώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, ήταν ο υπεύθυνος γιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής Επιτήρησης.

Από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο κορονοϊό

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σωτήρης Τσίορδας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχει στην οργάνωση και στην αντιμετώπιση ιώσεων. Το 2005 συμμετείχε στην οργάνωση και στον σχεδιασμό αντιμετώπισης πανδημίας γρίπης και στην ολοκλήρωση του Εθνικού σχεδίου Πανδημίας ως μέλος της ομάδας συγγραφής. Συμμετείχε επίσης, ως ειδικός λοιμωξιολόγος σε θέματα δημόσιας υγείας, σε 4μελείς επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European CDC), οι οποίες επιθεώρησαν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την προετοιμασία για πανδημία γρίπης σε εθνικό επίπεδο (Ιταλία και Ουγγαρία).

Ως λοιμωξιολόγος–σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε ενεργά σε αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών όπως η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στην Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004 η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1 το 2005-2006 καθώς και η πανδημία γρίπης 2009-2010, οι επιδημίες ελονοσίας και Δ. Νείλου το 2010-2012 και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα το 2012-2013.

Ψάλτης στην εκκλησία της Κηφισιάς

Ο χαμηλών τόνων Σωτήρης Τσιόδρας έχει ένα χόμπι το οποίο έχει στερηθεί το τελευταίο διάστημα κι όχι μόνο της λόγω απαιτητικής ιδιότητάς του. Ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κορονοϊού είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας, και μέχρι πρόσφατα συνήθιζε να ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί.

Πηγή: Ethnos.gr

Exit mobile version