ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Βραδιές… μαγικές στη Λεωφόρο (vids)

Ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να επιστρέψει στο γήπεδο της Λεωφόρου και το Panathinaikos24.gr θυμάται τις πιο Παναθηναϊκές βραδιές στο "Απόστολος Νικολαϊδης".

Βραδιές... μαγικές στη Λεωφόρο (vids)
Ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να επιστρέψει στο γήπεδο της Λεωφόρου και το Panathinaikos24.gr θυμάται τις πιο Παναθηναϊκές βραδιές στο “Απόστολος Νικολαϊδης”.

Το Panathinaikos24.gr με αφορμή την επικείμενη αυτή η επιστροφή σας θυμίζει κάποια παιχνίδια, τα οποία έχουν μείνει αξέχαστα σε όλους.

Η τεράστια νίκη πρόκριση στον τελικό με 3-0 επί του Ερυθρού Αστέρα

Είναι ίσως η μεγαλύτερη σε σημασία νίκη στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Το τριφύλλι τότε υποδέχθηκε τον Ερυθρό Αστέρα στη Λεωφόρο  στον δεύτερο από τους δύο αγώνες των ημιτελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971.

Οι πράσινοι άνοιξαν το σκορ με τον Αντωνιάδη, ο οποίος ήταν και σκόρερ του δεύτερου τέρματος της ομάδας βάζοντας γερές βάσεις για την πρόκριση. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Αριστείδης Καμάρας, από κοντά. Οι “πράσινοι” του Φέρενς Πούσκας ανέτρεψαν το εις βάρος τους 4-1 του πρώτου αγώνα και πήραν τη μεγάλη πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Παναθηναϊκός παραμένει μέχρι και σήμερα η μοναδική ελληνική ομάδα που το έχει καταφέρει.

Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, (90’ Χατζηανδρέου), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης, (54’ Αθανασόπουλος).

Ερυθρός Αστέρας: Ντουίκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστοϊτς, Φιλίποβιτς.

Η μεγάλη νίκη επί της Γιουβέντους με 4-2

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του Κυπέλλου UEFA, τη σεζόν 1980-81,  οι «πράσινοι» υποδέχονταν στην Λεωφόρο την Γιουβέντους στην ρεβάνς του 4-0 στο Τορίνο.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η υπόθεση πρόκριση μόνο εύκολη δεν ήταν, όμως οι παίκτες του Ανδρέα Παπαεμανουήλ που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ρόνι Άλεν, ήταν αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους και έτσι έπραξαν!

Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 31′ με το αυτογκόλ του Τζεντίλε, ενώ 4 λεπτά αργότερα, ο Ανδρεούτσι έκανε το 2-0, βάζοντας… φωτιά στην Λεωφόρο. Το γκολ του Μπετέγκα όμως στο 37′ διέλυσε τα όνειρα της μεγάλης ανατροπής, όμως οι «πράσινοι» πάλεψαν μέχρι το τέλος…

Ο Λιβαθηνός στο 68 έκανε το 3-1, ενώ ο Δεληκάρης στο 88′ διαμόρφωσε το τελικό 4-2, αφού στο 76΄ο Φανά είχε μειώσει σε 3-2.

Παναθηναϊκός (Παπαεμανουήλ): Κωνσταντίνου, Ζιάκος, Μπανάσας, Αγκουερόπολις, Κόβης, Λιβαθηνός, Ράουλ Αλφάρο (60′ Δεληκάρης), Κατσιάκος (25′ Αντωνίου), Αντρεούτσι, Ρότσα, Ντούρου Νικολάε. Γιουβέντους (Τραπατόνι): Τζόφ, Κουκουρέντου, Όστι, Φουρίνο, Τζεντίλε, Σιρέα, Καούζιο (66′ Βέρτσα), Ταρντέλι, Μπέτεγκα, Μπρέιντι, Φάνα (82′ Πραντέλι).

Όταν η Μαγιόρκα υποκλίθηκε στον Παναθηναϊκό 

Ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2001-2002 με τον Γιάννη Κυράστα στον πάγκο του, ξεκίνησε ονειρικά το Champions League. Το ματς είναι ιστορικό διότι είναι το πρώτο ευρωπαϊκό ομίλων στην επιστροφή στη Λεωφόρο. Το τριφύλλι ξεκινά με εντυπωσιακή είσοδο στους ομίλους, επική πρεμιέρα και νίκη 2-0 στη Γερμανία επί της Σάλκε αλλά και δεύτερη σερί νίκη στα γκρουπ με αντίπαλο τη φορμαρισμένη Μαγιόρκα του Σαμουέλ Ετό κι άλλων παικταράδων εκείνη την εποχή.

Στο ματς που έγινε στην ασφυκτικά γεμάτη Λεωφόρο στις 19 Σεπτεμβρίου 2001, το «τριφύλλι» έκανε μεγάλο βήμα πρόκρισης. Με τα γκολ των Γκόραν Βλάοβιτς στο 25’ και Μιχάλη Κωνσταντίνου στο 28’, «καθάρισε» 2-0 και τους Ισπανούς της Μαγιόρκα και έφτασε στους 6 βαθμούς…

Όταν «καθάρισε» την Άρσεναλ με την κεφαλιά – ψαράκι του Καραγκούνη

Οι «πράσινοι», την ίδια ονειρική ευρωπαϊκή σεζόν, με τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα στον πάγκο τους ήταν ανώτεροι από τους «κανονιέρηδες» σε όλο το ματς και τελικά επικράτησαν χάρη σε μία τρομερή κεφαλιά «ψαράκι» του Γιώργου Καραγκούνη στο 25’.

Το «τριφύλλι» θα μπορούσε να φτάσει και σε άλλα τέρματα. Ο Παναθηναϊκός έγραψε τη δική του ιστορία με αυτήν τη νίκη καθώς είχε κάνει το 3Χ3 στο ξεκίνημα της φάσης των ομίλων και ήταν η μοναδική ομάδα μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης που είχαν πετύχει κάτι τέτοιο εκείνη τη χρονιά.

Παράλληλα δεν είχε δεχτεί ούτε ένα γκολ έχοντας σημειώσει την ίδια στιγμή πέντε τέρματα.

Η ισοπαλία – πρόκριση επί της Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Παναθηναϊκός στις 20 Μαρτίου του 2002 υποδεχόταν τη Ρεάλ στο Λεωφόρο, με μοναδικό στόχο την ισοπαλία ή νίκη που θα του έδινε τη νίκη στους «8».

Οι «πράσινοι» μπαίνουν πολύ δυνατά στο ματς και καταφέρνουν να προηγηθούν πολύ γρήγορα στο 9’ με εξαιρετικό σουτ του Λυμπερόπουλου. Δύο λεπτά αργότερα όμως ο Μοριέντες ισοφαρίζει φέρνοντας ανησυχία στο «πράσινο» στρατόπεδο.

Οι παίκτες του Μαρκαριάν ωστόσο δεν το έβαλαν κάτω. Σφυροκοπούσαν συνεχώς τους Μαδριλένους οι οποίοι έπρεπε να κάνουν… τάμα στον Κασίγιας που κρατούσε την ισοπαλία.

Στο δεύτερο ημίχρονο το «τριφύλλι» συνέχισε στον ίδιο ρυθμό, και πήρε εκ νέου το προβάδισμα με το γκολ του Γκούμα στο 64’.

Λίγο νωρίτερα στο άλλο παιχνίδι η Σπάρτα έχει μόλις προηγηθεί απέναντι στην Πόρτο και όλοι αισθάνονται πως η πρόκριση είναι πλέον πολύ κοντά.

Η τρέλα έχει χτυπήσει… πράσινο στη Λεωφόρο και ούτε το 2-2 από τον Πορτίγιο μπορεί να χαλάσει τη γιορτή, η οποία επιδεινώνεται με την είσοδο του μεγάλου Κριστόφ Βαζέχα στο 86’ ο οποίος παίζει το τελευταίο του ματς σε αγώνα του Champions League.

Λίγες μέρες αργότερα η κληρωτίδα θα βγάλει Μπαρτσελόνα, όπου με λίγο παραπάνω τύχη θα μπορούσε να την είχε αποκλείσει. Το σουτ του Βλάοβιτς όμως πέρασε ξυστά από το δοκάρι…

Όταν καθάρισε την Μπαρτσελόνα

Στην εποχή που ο Παναθηναϊκός κατέγραφε σπουδαίες ευρωπαϊκές επιτυχίες, υπήρξε και η μέρα που πρόσθεσε τη Μπαρτσελόνα στα «θύματά» του, σκορπώντας τη χαρά σε εκατομμύρια φίλους του.

Τη σεζόν 2001/02, οι «πράσινοι» έφτασαν στα προημιτελικά του Champions League και ο αντίπαλος ήταν τόσο μεγάλος, όσο και η πρόκληση για την ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν! Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στην Αθήνα κι έμελλε να μείνει αξέχαστος στους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Οι «μπλαουγκράνα» των Ριβάλντο, Πουγιόλ, Σαβιόλα, Όφερμαρς και Κλάιφερτ ηττήθηκε από ένα ψυχωμένο «τριφύλλι», με τον Μπασινά να ευστοχεί σε πέναλτι που κέρδισε ο Κόλκα (77′) και να βάζει… φωτιά στη Λεωφόρο!

Η νίκη γέμισε με αισιοδοξία τον Παναθηναϊκό για τη ρεβάνς του Καμπ Νόου, έστω κι αν τελικά η πρόκριση στα ημιτελικά δεν ήρθε ποτέ, αν και οι «πράσινοι» έφτασαν τόσο κοντά…

Η τεσσάρα στη Φενέρ

Σ’ ένα από τα ωραιότερα βράδια της Ευρωπαϊκής του ιστορίας ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε στην Λεωφόρο με 4-1 της Φενερμπαχτσέ στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Το «τριφύλλι» μπήκε πολύ δυνατά στην αναμέτρηση και έδειχνε αποφασισμένο να καθαρίσει την πρόκριση από νωρίς. Στο 24ο λεπτό ο Νίκος Λυμπερόπουλος εκμεταλλέυτηκε το λάθος του Ρουστού και έκανε το 1-0 ανοίγοντας τον δρόμο για την πρόκριση στον Παναθηναϊκό. Στη συνέχεια οι «πράσινοι» πίεζαν και στο 31ο λεπτό ο Μπασινάς εκτέλεσε το κόρνερ και ο Γκούμας με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 2-0 και έβαλε…φωτιά στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν για λίγο στο παιχνίδι της πρόκρισης με το γκολ του Τουντσάι Σανλί στο 37ο λεπτό. Ο Παναθηναϊκός όμως αντέδρασε άμεσα με οβίδα του Γιαν Μικάελσεν ο οποίος διαμόρφωσε το 4-1 στο 42ο λεπτό.

Καθ’ όλη την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο του αγώνα. Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος έβγαλε με το κεφάλι τον Βαζέχα απέναντι από τον Ρουστού και παρότι είχε μπροστά του αμυντικό, ο 38χρονος τότε φορ δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στην απέναντι γωνία για το ευρύ 4-1.

Η τρομερή ανατροπή επί του Ολυμπιακού με 5 γκολ του τριφυλλιού

Είναι από αυτά ματς που λες ότι πραγματικά γίνονται μία φορά και δεν ξαναγίνονται. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι ο Παναθηναϊκός έβαλα 3 κανονικά και 2 αυτογκόλ.

Το ματς δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Παναθηναϊκό με τον Ρενέ Χένρικσεν να πετυχαίνει αυτογκόλ στο 9΄με κεφαλιά. Η απάντηση του Παναθηναϊκού ήταν άμεση και με την Εμάνουελ Ολισαντέμπε έκανε το 1-1 με καρφωτή κεφαλιά.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος του αμυντικογενούς Ολυμπιακού, αλλά στο 55’ η φιλοξενούμενη ομάδα ανέκτησε το προβάδισμα με δεύτερο αυτογκόλ (!) αυτή τη φορά από τον Σωτήρη Κυργιάκο, έπειτα από προσπάθεια του Παρασκευά Άντζα.

Το ρολόι σημάδευε το 72ο λεπτό, όταν ο Άγγελος Μπασινάς πήρε φόρα, έκανε δύο βήματα και στο τρίτο βρήκε την μπάλα όσο χρειαζόταν για να τη στείλει στο αριστερό «παραθυράκι» του Κατεργιαννάκη, ο οποίος μπήκε… γκολ χωρίς να καταφέρει να αποσοβήσει το 2-2 από αυτό το υποδειγματικό φάουλ.

Μόλις πέντε λεπτά αργότερα ο Γιόνας Κόλκα έφερε το ματς τούμπα και έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό σ΄ένα ματς – θρίλερ.

Το εντυπωσιακό «πράσινο» κορεό στο 2-0 επί της Άντερλεχτ

Το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου του 2003 που ο Παναθηναϊκός «φιλοδωρούσε» με τρία γκολ την Άντερλεχτ στη Λεωφόρο και έβαζε βάσεις πρόκρισης στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όπου και αντιμετώπισε την Πόρτο του Μουρίνιο. Εκείνο το ματς ήταν η βραδιά του «Μανωλάκη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνο το ματς ήταν το πρώτο, στο οποίο «σηκώθηκε» κορεό από φιλάθλους.

https://youtu.be/34eTa6AlzoM

Η γκολάρα του Έκι που παλάβωσε την Ευρώπη

Παναθηναϊκός υποδεχόταν την Άρσεναλ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Άρσεναλ εκείνης της εποχής ήταν η καλύτερη όλων των εποχών, καθώς ήταν αήττητη για 49(!) συνεχόμενα παιχνίδια στην Premier League, η λεγόμενη ομάδα των «Invicibles» που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν (2003-04)!

Τηρουμένων των αναλογιών, ο Παναθηναϊκός ήταν άκρως ανταγωνιστικός απέναντι στο μεγαθήριο του Λονδίνου. Υπήρχαν βέβαια στιγμές στην αναμέτρηση που η Άρσεναλ «έκρυβε» την μπάλα, όπως στα δύο γκολ που πέτυχε με τους Λιούνγκμπεργκ (18′) και Ανρί (74′).

Στο ενδιάμεσο, όμως, συνέβη το απίθανο. Ο Σκάτσελ στο 65′ βγάζει την ψιλοκρεμαστή μπαλιά για τον Ολισαντέμπε, ο Λέμαν βγαίνει εκτός περιοχής και απομακρύνει με το κεφάλι, και κάπου εκεί έρχεται το… πόδι του Θεού Έκι. Λίγα μέτρα από το πλάγιο πλασάρει την μπάλα στον αέρα και της δίνει τα τέλεια φάλτσα και τη στέλνει στα δίχτυα. Ούτε στο Playstation τέτοια γκολ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχει ψηφιστεί ένα από τα καλύτερα γκολ όλων των εποχών στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Στη συνέχεια, όπως είπαμε, η Άρσεναλ πήρε ξανά το προβάδισμα με τον Ανρί, ο οποίος πανηγύρισε κοιτώντας επίμονα τη Θύρα 13. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο Γάλλος αστέρας δικαιολόγησε τον πανηγυρισμό του, τονίζοντας πως άκουγε ρατσιστικά συνθήματα από την κερκίδα.

Οι «πράσινοι» όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Χτύπησαν στο 82ο λεπτό με τον συνήθη ύποπτο. Ποιον άλλον από τον αγαπημένο «Μανωλάκη» της πράσινης εξέδρας. Ο Ολισαντέμπε με καρφωτή κεφαλιά από το κέντρο της περιοχής, έπειτα από κόρνερ του Μπασινά, έγραψε το τελικό 2-2 και κράτησε ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης του Τριφυλλιού για την επόμενη φάση.

https://www.youtube.com/watch?v=5jz-abgdND0

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.