Ογδόντα υπεύθυνες δηλώσεις το λεπτό συμπληρώνονται στην νέα πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr από εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ή πλήττονται λόγω κορωνοιού.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 1η Απριλίου έχουν υποβληθεί πάνω από 37.000 αιτήσεις από εργαζόμενους που αιτούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως:

  • οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή υποβάλλουν αίτηση με βάσει το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του από σήμερα 1η Απριλίου έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση.
  • οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ υποβάλλουν αίτηση από 1η Απριλίου έως 30 Απριλίου και όποτε τεθούν σε αναστολή από τον εργοδότη τους.

Η ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση ολοκληρώνεται με 10 “κλικ”

Οι μισθωτοί με λήγοντα τον αριθμό 1 στο ΑΦΜ μπορούν να υποβάλλουν την ψηφιακή δήλωση από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες. Το ότι η πλατφόρμα ανοίγει γι αυτούς σήμερα δεν σημαίνει πως μόνο σήμερα μπορούν να κάνουν δήλωση. Μπορούν και αύριο και μεθαύριο κ.ο.κ. Το ίδιο ισχύει και για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Δικαιούνται και το επίδομα ανεργίας και τα 800 ευρώ. Πρέπει κι αυτοί να υποβάλλουν αίτηση από σήμερα.

Σήμερα δεν μπορούν να κάνουν ακόμη δήλωση οι εργαζόμενοι με λήγοντα στο ΑΦΜ τους από 2 και πάνω. Οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 2 θα υποβάλλουν δήλωση από αύριο Πέμπτη 2/4 και μετά, οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 3 από μεθαύριο Παρασκευή 3/4 και μετά κ.ο.κ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η δήλωση από τον εργαζόμενο είναι να έχει προηγηθεί η δήλωση του εργοδότη στο σύστημα “Εργάνη”. Δεδομένου ότι οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν λάβει παράταση μέχρι την επόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου (αρχικά οι δικές τους αιτήσεις έληγαν 31/3) κι επειδή η δήλωση του εργοδότη είναι προαπαιτούμενο, καλό είναι οι εργαζόμενοι να συνεννοούνται πρώτα με τον εργοδότη τους, ώστε να τους δηλώσει σε αναστολή στην “Εργάνη” και ακολούθως οι ίδιοι να υποβάλλουν την δήλωσή τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένο ότι οι προθεσμίες θα παραταθούν και για τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν όλοι να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους

Οι πληρωμές της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ σχεδιάζεται να γίνουν σταδιακά ανάλογα και με την ροή των αιτήσεων με στόχο να έχουν σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα.

Πηγή: Ethnos.gr

➡️ Γράψε το σχόλιο σου