Με αφορμή τις αναμνήσεις από τα ευρωπαϊκά κατορθώματα του Παναθηναϊκού, ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει γι αυτά που έχουν λείψει και που πρέπει να έρθουν ξανά.

Αν έριχνε κάποιος μια ματιά χθες 3 Απριλίου στα social media, στις πράσινες ιστοσελίδες ή ακόμη και σε αυτές που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, θα έβλεπε συνεχώς αναρτήσεις για τον Παναθηναϊκό. Για τον Παναθηναϊκό του παρελθόντος, φυσικά, και όχι για τον σημερινό. Το μεγάλο «διπλό» στο Άμστερνταμ το 1996, αλλά και η νίκη επί της Μπαρτσελόνα το 2002, έφεραν στο μυαλό μνήμες τις οποίες όλοι μας κρατάμε μέχρι σήμερα σαν φυλαχτό. Μνήμες από σπουδαίες βραδιές, από μεγάλες ομάδες του «τριφυλλιού», από ένδοξα ευρωπαϊκά χρόνια. Δυστυχώς, όλα αυτά φαίνεται πολύ μακρινά…

Οι αναμνήσεις είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τους Συλλόγους και τους οπαδούς τους. Δεν μπορείς, όμως, να ζεις μόνο με αυτές. Πρέπει να συνεχίσεις να τις δημιουργείς και τις επόμενες γενιές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μείνεις μόνο με το παρελθόν, το οποίο φυσικά και δε σβήνει, αλλά δεν αρκεί.

Η τελευταία μεγάλη πορεία του Παναθηναϊκού, της ομάδας με τις μεγαλύτερες επιτυχίες από οποιαδήποτε άλλη ελληνική στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ήταν 10 χρόνια πριν. Από τη μαγική βραδιά στη Ρώμη μετά τη νίκη με 3-2 και πρόκριση επί των τζιαλορόσι, το «τριφύλλι» δεν έχει ζήσει ανάλογα πράγματα. Η σταδιακή κρίση έφερε τον μαρασμό στην Ευρώπη, αλλά και την τιμωρία αποκλεισμού, γεγονός που μίκρυνε πολύ τον Σύλλογο και πίκρανε όσο τίποτε άλλο τον κόσμο του. Έναν κόσμο που έχει στο… dna του τις ευρωπαϊκές βραδιές, τις νίκες, τις προκρίσεις, τα ταξίδια…

Η εποχή δεν είναι όπως τότε. Μια ελληνική ομάδα δεν μπορεί να κάνει αυτά που έκανε ο Παναθηναϊκός στο παρελθόν στα Κύπελλα Ευρώπης. Τουλάχιστον, όχι τώρα. Όμως, η υποχρέωση των «πράσινων» είναι, αρχικά, να επιστρέψουν στα «σαλόνια» και στη συνέχεια να έχουν το όραμα και το πλάνο προκειμένου να αρχίσουν σιγά – σιγά να πετυχαίνουν πράγματα στις εκτός συνόρων υποχρεώσεις. Δεν είναι εύκολο. Είναι όμως χρέος των ανθρώπων του κλαμπ να το πετύχουν. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να δημιουργήσει ξανά νέες αναμνήσεις στους φίλους του που τόσες και τόσες στεναχώριες έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια.

➡️ Γράψε το σχόλιο σου