Μετά το πέρας των δυο πρώτων χρόνων και των πολλών δυσκολιών εξαιτίας των εγκληματικών λαθών του πρόσφατου παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε μια συνεχιζόμενη κρίση (οικονομική και όχι μόνο), το κλαμπ αρχίζει σιγά – σιγά να “καθαρίζει” και να κοιτάζει την επόμενη μέρα. Το χρέος πέφτει, η ΠΑΕ γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική και το πλάνον της οικονομικής εξυγίανσης σταδιακά αποδίδει και φέρνει την ομάδα στον πρώτο μεγάλο στόχο που είναι να πέσουν τα χρέη σε μονοψήφιο αριθμό.
Το χρέος, το πλάνο και… ο κορωνοϊός
Αυτή τη στιγμή το χρέος της πράσινης ΠΑΕ είναι κοντά στα 16 εκατ. ευρώ. Με βάση το πλάνο που είχαν χαράξει ο μεγαλομέτοχος, Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του, ο στόχος είναι το τέλος της επόμενης χρονιάς (μετά το πέρας της τριετίας δηλαδή), το συνολικό χρέος να είναι πολύ χαμηλά κοντά στα 7 εκατ. ευρώ και αν είναι δυνατόν ακόμη πιο χαμηλό. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Παναθηναϊκός θα έχει βγάλει, με πολύ κόπο και ιδρώτα- το μεγάλο βάρος πάνω από τις πλάτες του, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια και με πιο ευνοϊκές τις συνθήκες προκειμένου να μπουν νέα κεφάλαια στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ή ακόμη και νέος ιδιοκτήτης που θα καλύψει ΑΜΚ προκειμένου να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο.
Οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό είναι πιθανό να επηρεάσουν κάπως το πλάνο και τον στόχο σε ό, τι αφορά τους αριθμούς. Οπως έχουμε τονίσει ξανά, οι άνθρωποι του “τριφυλλιού” με μια πρώτη… ματιά υπολογίζουν μια ζημιά ύψους 2-3 εκατ. ευρώ από την πανδημία και των όσων συμβαίνουν σε οικονομικό επίπεδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Πάντως, δε θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση στα νούμερα. Η διαφορά δε θα είναι μεγάλη, εκτός και αν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις και σε πολύ μεγάλο διάστημα αποχής απο το οτιδήποτε.
Η Ευρώπη
Ο Παναθηναϊκός των λίγων εσόδων γνωρίζει ότι για να επιστρέψει για τα καλά και για να πάει στο επόμενο level θα πρέπει να παίξει στην Ευρώπη. Πρώτον για το πρεστίζ του συλλόγου, που αποτελεί παραδοσιακά μια ομάδα ευρωπαϊκή και δεύτερον για τα οικονομικά οφέλη. Η ζημιά που έχει γίνει από την ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι πολύ μεγάλη.
Η προσπάθεια θα γίνει. Οι ελπίδες για άρση της ποινής δεν είναι πολλές. Δεν είναι, όμως, και μηδαμινές. Κάποια περιθώρια υπάρχουν και ο Παναθηναϊκός οφείλει να τα εξαντλήσει. Αν δεν τα καταφέρει, θα είναι ξανά στην Ευρώπη από τη σεζόν 2021-22 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όπως και να ‘χει, η επιστροφή στα ευρωπαϊκά σαλόνια είναι και πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για τον Σύλλογο.
Το γήπεδο
Ο Βοτανικός είναι μια περίπτωση που δυστυχώς ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τον Σύλλογο, λόγω άστοχων κινήσεων που ξεκινούν από την εποχή Βαρδινογιάννη – Βωβού και προσφυγών και φτάνει μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Ως γνωστόν, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ενώ δεν αποκλείεται σε αυτή να λάβει μέρος και ο Γιάννης Αλαφούζος, μετά το πρόσφατο κάλεσμα του πρώτου. Οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό “πάγωσαν” το θέμα και είναι πιθανό να το “παγώσουν” περισσότερο.
ΣυναντήσεΙς που είχαν προγραμματιστεί (με υπουργεία και τράπεζες για το σημαντικό θέμα της χρηματοδότησης) να γίνουν πήγαν πίσω. Πάντως, το θέμα δε θα αφεθεί στη μοίρα του. Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα παλέψει το γηπεδικό ζήτημα, το οποίο είναι το πρώτο στην ατζέντα. Άπαντες γνωρίζουν ότι αν ο Παναθηναϊκός θέλει να γίνει ξανά μεγάλος και τρανός και ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κλαμπ στη νέα εποχή, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να έχει το δικό του νέο, μοντέρνο γήπεδο.
Η Ευρώπη και το γηπεδικό είναι θέματα τα οποία συνδέονται. Αν προχωρήσουν αυτά τα δυο και υπάρχει ενότητα, αλλά και σοβαρές κινήσεις από τη διοίκηση, τότε και ΜΟΝΟ τότε, θα δούμε ξανά τον Παναθηναϊκό που έμαθε ο κόσμος του. Τον Παναθηναϊκό που ονειρεύονται οι οπαδοί του, τον Παναθηναϊκό που τόσο τους έχει λείψει.
Η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η συστράτευση όλων των δυνάμεων για νέο γήπεδο, αποτελούν ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ για τον Σύλλογο.