Ο αριθμός των θανάτων λόγω του κορωνοϊού (COVID-19) σε νοσοκομεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τους 10.000 και υψηλόβαθμος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης έχει πει ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει η χειρότερα πληγείσα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Daily Mail, oι σάκοι στους οποίους τοποθετούνται οι σοροί εξαντλούνται, καθώς οι προμηθευτές προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν αποθέματα και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη ισχυρίζονται ότι έχουν αναγκαστεί να τυλίξουν τα θύματα του κορωνοϊού με σεντόνια.
Το NHS υποστηρίζει ότι διαθέτει επαρκή ποσότητα σάκων μεταφοράς πτωμάτων, παρόλο που οι προμηθευτές νεκροταφείων σε όλη τη χώρα δεν είναι σε θέση να εισάγουν αποθέματα από το εξωτερικό εδώ και εβδομάδες.
Την περασμένη Δευτέρα η Sally Goodright, νοσοκόμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο West Middlesex στο Isleworth του Δυτικού Λονδίνου, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook, η οποία όπως αναφέρει το δημοσίευμα αφαιρέθηκε αργότερα: «Έχουμε ξεμείνει από σακούλες σώματος, αλλά οι νεκροί συνεχίζουν να φτάνουν από τους θαλάμους». Σε άλλη ανάρτηση αναφέρει ότι το νεκροτομείο είναι πλήρες και έχουν μεταφερθεί στο πάρκινγκ δύο μεγάλα ψυγεία.
Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 30%
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε συναδέλφους του ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά έως 30% αυτό το τρίμηνο λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, την ώρα που ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για άρση των περιορισμών σύντομα.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Times ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ συζήτησε με τους συναδέλφους του την πιθανότητα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να συρρικνωθεί κατά 25-30% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ο Σουνάκ συζήτησε την πιθανότητα μίας μείωσης του ΑΕΠ μεταξύ 25% και 30% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπως ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι δέκα υπουργοί πιέζουν για χαλάρωση των περιορισμών που έχουν υποβληθεί από τον επόμενο μήνα.
Χρησιμοποιώντας ως πηγές υπουργούς που δεν κατονομάζονται, η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Σουνάκ και άλλοι πιέζουν για χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για χάρη της οικονομίας, ενώ άλλοι αντιδρούν καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να επανεξεταστούν τα ισχύοντα μέτρα που επιβλήθηκαν στις 23 Μαρτίου, με πολλούς να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα τα παρατείνει.