Επικαιρότητα

Πέντε μήνες Covid-19: Τι μάθαμε για τον κορωνοϊό και ποια τα αναπάντητα ερωτήματα

Πέντε μήνες Covid-19: Τι μάθαμε για τον κορωνοϊό και ποια τα αναπάντητα ερωτήματα

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, έχουν περάσει πέντε μήνες και ακόμη οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, με την παρασκευή εμβολίου ή έστω ενός φαρμάκου που θα μπορούσε να θεραπεύσει τους ασθενείς του Covid-19, ειδικά τους περισσότερο ευάλωτους.

Οι περισσότεροι κορονοϊοί προκαλούν απλά κρυολογήματα, αλλά κάποιοι όπως τώρα ο Covid-19, και νωρίτερα οιSars και Mers, μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνοι.

Τι γνωρίζουν λοιπόν οι επιστήμονες αυτό το ελάχιστο διάστημα που τον μελετούν και ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα;

Από πού προέρχεται και πώς μόλυνε τους ανθρώπους;

Ο Sars-CoV-2 είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι προέρχεται από τις νυχτερίδες, που παρουσιάζουν πολύ υψηλή ανοσία στους ιούς.

Αλλά όταν αυτοί οι ιοί περνούν στα θηλαστικά, που δεν έχουν τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, τότε μεταδίδονται ταχύτατα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κορονοϊός προέρχεται από τις νυχτερίδες και πέρασε στους ανθρώπους μέσω των πανγκολίνων που λειτούργησαν ως ενδιάμεσος ξενιστής.

Όταν τον πήραν οι άνθρωποι, άρχισε να μεταδίδεται με ταχύτητα, γιατί προκαλεί συμπτώματα νόσου του αναπνευστικού, όπως βήχας και φταρνίσματα. Στα σταγονίδια που φεύγουν υπάρχουν στελέχη του ιού, τα οποία μολύνουν.

Πώς επηρεάζει τους ανθρώπους;

Τα σταγονίδια που περιέχουν στελέχη του ιού, περνούν στον οργανισμό μέσω της μύτης ή του φάρυγγα. Στον φάρυγγα υπάρχουν οι κατάλληλοι υποδοχείς που επιτρέπουν στον Sars-CoV-2 να εισέλθει στο RNA και να πολλαπλασιαστεί προκαλώντας λοίμωξη.

Ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα, ο ασθενής θα αναπτύξει ελαφρά ή σοβαρότερα συμπτώματα, με σοβαρότερη εξέλιξη την πνευμονία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί και θανατηφόρα. Ωστόσο κάποιοι δεν θα καταλάβουν καν ότι πέρασαν την ασθένεια.

Σε γενικές γραμμές, ο Covid-19 έχει ελαφρά συμπτώματα, εξηγούν οι ειδικοί.

Γιατί μερικές φορές προκαλεί θάνατο;

Αν ο ιός καταφέρει να φτάσει στους πνεύμονες, όπου υπάρχουν πολύ περισσότεροι υποδοχείς, τότε καταστρέφει σταδιακά τα υγιή κύτταρα, οι πνεύμονες γεμίζουν υγρό και δεν μπορούν να στείλουν οξυγόνο στον οργανισμό. Τότε απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Πολλές φορές, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό επιτίθεται με ισχύ και σε υγιή κύτταρα, προκαλώντας φλεγμονή. Αν αυτή η διαδικασία βγει εκτός ελέγχου, αυτό μπορεί να σκοτώσει τον ασθενή.

Είμαστε προστατευμένοι αν ασθενήσουμε και ιαθούμε;

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει στους οργανισμούς των ιαθέντων μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, τα οποία δημιουργούνται από την προσπάθεια του οργανισμού να πολεμήσει την ασθένεια. Αυτά προστατεύουν τον ιαθέντα από μελλοντική μόλυνση από τον ίδιο ιό, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η προστασία είναι μάλλον απίθανο να διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

Θεωρούν ότι μπορεί να ισχύει για ένα ή δύο χρόνια όπως ισχύει με άλλους κορονοϊούς. Άλλοι εκτιμούν ότι με την πάροδο του χρόνου ο κορονοϊός μπορεί να αποδυναμωθεί και να μην είναι τόσο μολυσματικός, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σύντομα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον.

Πότε θα έχουμε εμβόλιο;

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως 78 έρευνες για εμβόλιο και ακόμη 37 βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Κάποιες από τις ερευνητικές ομάδες αναφέρουν ότι μπορεί να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στη χρονιά, ωστόσο όλοι εκτιμούν ότι εμβόλιο δεν θα έχουμε πολύ σύντομα, διότι είναι μακρόχρονη και σύνθετη διαδικασία η δοκιμή του σε ανθρώπους. Χρειάζονται υγιείς εθελοντές, που θα μοιραστούν σε ομάδες, οι μισοί θα εμβολιαστούν με το υπό δοκιμή παρασκεύασμα και οι υπόλοιποι με ψευδο-εμβόλιο και στη συνέχεια θα εκτεθούν με φυσικό τρόπο στον ιό. Από το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η διαδικασία αυτή είναι ηθικά αμφιλεγόμενη, διότι μπορεί ένα υγιής εθελοντής, που θα εμβολιαστεί με το ψευδές παρασκεύασμα να ασθενήσει σοβαρά ή ακόμη και να πεθάνει. Οπότε, πριν φτάσουμε εκεί πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλα θα γίνουν σωστά, προστατεύοντας στον μέγιστο βαθμό τους εθελοντές στη δοκιμή.

Πηγή: efsyn

Exit mobile version