ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Η επιστολή του Ράϊκαρντ… που απέκλεισε το «τριφύλλι»

Πριν από 24 χρόνια μια επιστολή του Φρανκ Ράϊκαρντ προς τους παίκτες του στον Άγιαξ, στάθηκε η αφορμή για να αποκλείσει τον Παναθηναϊκό από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η επιστολή του Ράϊκαρντ... που απέκλεισε το «τριφύλλι»

Το φως τη δημοσιότητας 24 χρόνια μετά, είδε μια επιστολή του Φρανκ Ράϊκαρντ, προς τους παίκτες του Άγιαξ.

Ήταν η νύχτα της 17ης Απριλίου και στο κατάμεστο από τους φίλους του Παναθηναϊκού ΟΑΚΑ, τα πράγματα ήταν άσχημα για τον Άγιαξ. Ο Φαν Γκάαλ 2,5 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα είδε στο φαξ να έρχεται μια επιστολή από το Μονακό στο οποίο τότε διέμενε ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

Ο υψηλόσωμος μέσος «παιδί του Αίαντα» έχριζε μεγάλης αποδοχής και σεβασμού στις τάξεις του συλλόγου. Ο Φαν Γκάαλ μάζεψε τους παίκτες και τους διάβασε την επιστολή. «Αγωνιστείτε απόψε σα να είναι τελικός. Σα να μη υπάρχει αύριο. Παίξτε με όλη σας την ψυχή και όλη σας τη δύναμη. Επειδή τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να χάσετε την παρουσία σ’ έναν τελικό ο οποίος σας ανήκει». Στην συνέχεια σταμάτησε κι άφησε τους παίκτες να σκεφτούν μέσα σε απόλυτη σιγή. Λίγο μετά τους είπε:

Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα
Αποκλειστικό: Τι λέει ο διαιτητής του ΑΕΚ-Παναθηναϊκός για το πέναλτι στον Κώτσιρα 23.143 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

«Είστε πολύ κοντά στην επανάληψη ενός μοναδικού γεγονότος. Να βρεθείτε ξανά στον τελικό όπως πέρυσι. Έχετε δουλέψει πολύ σκληρά ένα χρόνο για να τα πετάξετε όλα».

Ο Ρόναλντ ντε Μπουρ θυμήθηκε: «Μείναμε για λίγο κοιτώντας όλοι στο πάτωμα. Μετά κοιταχτήκαμε στα μάτια κι όλοι είχαν μια δυνατή λάμψη. Μια απλή επιστολή είχε αλλάξει τα πάντα. Ήμασταν έτοιμοι για όλα, ήμασταν αποφασισμένοι να νικήσουμε».

Το αποτέλεσμα για την ομάδα του Αίαντα ήταν θετικό. Με γκολ των Γιάρι Λιτμάνεν (4’, 77’) και Βόουτερ (86’) ο Άγιαξ νίκησε τον Παναθηναϊκό με 3-0 και κατάφερε να προκριθεί ξανά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τη αποκάλυψη της επιστολής έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ολλανδικής ομάδας και συγγραφέας του βιβλίου «Είκοσι επιστολές προς τον Φρανκ Ράϊκαρντ και ένα γράμμα πίσω».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.