Επικαιρότητα

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την καραντίνα: Πότε και πώς θα ανοίξουν τα ρολά

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την καραντίνα: Πότε και πώς θα ανοίξουν τα ρολά

Η σταδιακή άρση των περιορισμών βρίσκεται προ των πυλών και στη χώρα μας. Η Γερμανία έκανε την αρχή σήμερα, ανοίγοντας τις επιχειρήσεις και στον ίδιο δρόμο φαίνεται πως είναι και η Ελλάδα.

Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να κερδήθηκε, καθώς το «καυτό» τριήμερο Μεγάλη Παρασκευή – Δευτέρα του Πάσχα, ο Ελληνας πειθάρχησε κι έδειξε αίσθημα αυτοσυγκράτησης και κοινωνικής ευθύνης, παρότι ο καιρός μόνο σύμμαχος της καραντίνας για τον κορωνοϊό δεν ήταν.

Τα πρώτα δείγματα γραφής είχαν κατατεθεί και το προηγούμενο διάστημα, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του ανέμεναν το «κρας τεστ» για να βάλουν μπροστά το σχέδιο της εξόδου από την καραντίνα. Το τρίπτυχο για την σταδιακή άρση των περιορισµών συνίσταται στο «λιγότερος συγχρωτισµός – λιγότερες ευπαθείς οµάδες – λιγότερο κόστος». Το σχέδιο επανεκκίνησης της κοινωνίας και της οικονομίας τελεί σε κάθε περίπτωση υπό την έγκριση της οµάδας ειδικών του Σωτήρη Τσιόδρα.

Σε αυτό το πλαίσιο η πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας του Πάσχα αποκτά βαρύνουσα σηµασία, καθώς θα γίνει η αποτίµηση προκειµένου να αποφασιστούν πλέον τα βήµατα αλλά και το χρονοδιάγραµµα του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας θα αποτυπώσουν τα υγειονοµικά δεδοµένα, προκειµένου να αποσαφηνιστεί κατά πόσον επιβεβαιώνεται η πτωτική πορεία της καµπύλης µετάδοσης του ιού που διαπιστώνεται τις τελευταίες δύο εβδοµάδες.

Ειδικότερα, θα παρουσιάσουν τα επιδηµιολογικά δεδοµένα, ήτοι τον πίνακα των κρουσµάτων ανά γεωγραφική ζώνη, και πώς αυτά επηρεάζουν την αντοχή του Εθνικού Συστήµατος Υγείας. Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναµένεται να εκθέσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις παραβάσεις των τελευταίων 24 ωρών, προκειµένου να καταστεί σαφές πόσο αποδοτικά ήταν τα επιπρόσθετα περιοριστικά µέτρα τις κρίσιµες ηµέρες της Μεγάλης Εβδοµάδας, και δη της Κυριακής του Πάσχα, όπου τα δείγματα γραφής ήταν ενθαρρυντικά. Βάσει αυτού του πορίσµατος, η επιστηµονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας αναµένεται να ανάψει το «πράσινο φως» στον πρωθυπουργό για την ενεργοποίηση του σχεδίου τµηµατικής άρσης των περιορισµών, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες και καθορίζοντας το χρονοδιάγραµµα που θα τις συνοδεύει.

Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη για την μερική επιστροφή στην κανονικότητα Το οικονοµικό επιτελείο συμβούλευσε τον πρωθυπουργό ότι είναι υψίστης σημασίας η επαναλειτουργία των περίπου 300.000 µικροµεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονοµίας και τον δεύτερο µεγαλύτερο «εργοδότη» µετά το Δηµόσιο, θα πρέπει να προηγηθεί στη διαδικασία άρσης των περιορισµών.  Υπό την προϋπόθεση ότι η επιδηµιολογική καµπύλη θα επιβεβαιώσει την πτωτική της πορεία και την ερχόµενη εβδοµάδα, των επίσηµων ανακοινώσεων για την ενεργοποίηση του σχεδίου µερικής άρσης των περιορισµών θα προηγηθεί νέο τηλεοπτικό µήνυµα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτό ο πρωθυπουργός αναµένεται να προδιαγράψει τις βασικές πτυχές του οδικού χάρτη επαναφοράς στην κανονικότητα αλλά και τους κρίσιµους χρονικούς του σταθµούς. Αυτή τη στιγμή επικρατεί το ευοίωνο σενάριο της επιστροφής κατά μία εβδομάδα νωρίτερα στην κανονικότητα με την 4η Μαΐου να «τρώει» την 11η που αναμενόταν να ισχύσει η μερική άρση. Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί µε πολλή προσοχή και χωρίς περιττά ρίσκα, προκειµένου να αποφευχθεί πάση θυσία ενδεχόµενο πισωγύρισµα, δηλαδή η ανάγκη επαναφοράς µέρος των περιορισµών, που θα είχε δυσµενείς συνέπειες στην ψυχολογία των πολιτών και στην οικονοµία, ενώ θα αφαιρούσε πολύτιµο χρόνο από την επιβεβληµένη προετοιµασία του ΕΣΥ για το αναµενόµενο δεύτερο κύµα της νόσου από το φθινόπωρο.

Πώς θα αρθεί το «λουκέτο»

Επιχειρήσεις

Εμπορικά καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 4 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση, πάντως, αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας: Ενας πελάτης για έναν εργαζόµενο, ο υπάλληλος υποχρεούται να φορά µάσκα και γάντια, ενώ σε ευκρινή σηµεία των καταστηµάτων θα πρέπει να υπάρχουν γάντια και αντισηπτικό. Αυτό προϋποθέτει ότι για όσο θα ισχύει ακόμα το 13033 είτε θα αφαιρεθούν κωδικοί είτε θα προστεθούν νέοι.

Λύκεια

Μετά τις 10 Μαΐου επιδιώκεται η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία, προκειµένου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να έχουν ικανό χρόνο για τις απαραίτητες επαναλήψεις στην εξεταστέα ύλη. Η προοπτική επαναφοράς και άλλων τάξεων και βαθµίδων της Εκπαίδευσης στις τάξεις αναµένεται να αποφασιστεί µετά την παρέλευση ενός 15νθηµέρου και αναλόγως µε το αποτύπωµα της συγκεκριµένης αλλαγής στα επιδηµιολογικά δεδοµένα της χώρας.

Δικαστήρια

Εντός του Μαΐου αναµένεται να επαναλειτουργήσουν τµηµατικά και τα δικαστήρια της χώρας, αρχής γενοµένης, πάντως, από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισµό. Και σε αυτήν την περίπτωση έχει προβλεφθεί να ακολουθηθεί ο κανόνας της παρουσίας εντός των δικαστικών αιθουσών του µικρότερου δυνατού αριθµού ατόµων, ώστε να διασφαλίζεται η οµαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκάστοτε δίκης.

Εφορίες

Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να ενισχυθεί η λειτουργία κρίσιµων υποδοµών και διοικητικών υπηρεσιών του κράτους, όπως οι εφορίες, οι οποίες για την ώρα δουλεύουν µε προσωπικό ασφαλείας.

Καφέ, μπαρ, εστιατόρια

Επόµενη µεγάλη αλλαγή εκτιµάται πως θα είναι η επαναλειτουργία µπαρ, καφέ και εστιατορίων, πάντα υπό το αυστηρό πρωτόκολλο της αξιοποίησης αποκλειστικά και µόνο εξωτερικών χώρων αλλά και της τήρησης των επιβεβληµένων αποστάσεων. Ασαφής παραµένει, πάντως, ο χρονικός προσδιορισµός της επαναλειτουργίας των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος. Σύµφωνα µε την άποψη που εκφράζει το οικονοµικό επιτελείο, η εντός του Μαΐου επαναλειτουργία των συγκεκριµένων επιχειρήσεων θα συνέβαλε στην οµαλή επανεκκίνηση της πραγµατικής οικονοµίας. Υπάρχουν ωστόσο ενστάσεις -κυρίως από την επιστημονική κοινότητα- έτσι ώστε καφέ, μπαρ κι εστιατόρια να ανοίξουν στο δεύτερο κύμα της άρσης των περιορισμών, τον Ιούνιο.

Πολιτιστικοί χώροι, μουσεία, γήπεδα

Στις αρχές του καλοκαιριού τοποθετείται και το άνοιγµα στο κοινό πολιτιστικών χώρων και µουσείων, ενώ περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να επαναλειτουργήσουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τουριστικά καταλύματα

Εξάλλου, ως τις 15 Ιουλίου πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύµατα. Μελετάται η επαναλειτουργία αρχικώς των µονάδων 12µηνης διάρκειας και ακολούθως των εποχικών. Επ’ αυτού, µείζον θέµα παραµένει ο χρονικός προσδιορισµός της αποκατάστασης των αεροπορικών συνδέσεων µε χώρες της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα, ζήτηµα που απαιτεί κατά τον κ. Μητσοτάκη τη συντονισµένη δράση και την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου τουλάχιστον ανάµεσα στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεγάλο στοίχημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί ο τουρισμός και γι αυτό η κυβέρνηση μελετά πολύ προσεκτικά το πλάνο με το οποίο θα «πάμε διακοπές» έτσι ώστε να μην δεχθεί πλήγμα ο τουρισμός, στον οποίο ποντάρουν πολλά για την ανάκαμψη της αγοράς.

Πηγή:  ethnos.gr

Exit mobile version