Ποδόσφαιρο

Χούντα, προπαγάνδα και πραγματικότητα: Are you… Ρέντη; (pics)

Η προπαγάνδα για τις σχέσεις χούντας και Παναθηναϊκού, είναι ένα ακόμη παραμυθάκι, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι πανηγυρισμοί 5.000 οπαδών του ΟΣΦΠ όταν η δικτατορία χάριζε τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ρέντη, το 1969.

Η ερυθρόλευκη προπαγάνδα για τις σχέσεις χούντας και Παναθηναϊκού, είναι ένα ακόμη παραμυθάκι των Πειραιωτών, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι πανηγυρισμοί 5.000 οπαδών του ΟΣΦΠ όταν η δικτατορία χάριζε τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ρέντη, το 1969.

Οι προπαγανδιστές έχουν να λένε για το Γουέμπλεϊ και τις ανακρίβειες της Δέσποινας Παπαδοπούλου (φτου, φτου) για το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα. Ναι, εκείνο το 3-0, στο οποίο χρειάστηκε ένα εντυπωσιακό μπλοζόν και απόκρουση του Βασίλη Κωνσταντίνου λίγο πριν από το τέλος για να δώσει τη μεγάλη πρόκριση του «τριφυλλιού» στον τελικό. Το… είχε στήσει κι αυτό η Χούντα, σύμφωνα με τα παπαγαλάκια της εποχής.

Προφανώς, και η συγκεκριμένη θεωρία, όπως και τα ψέματα της κυρα – Δέσποινας, έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι. Προφανώς, και η Χούντα ήθελε να εκμεταλλευτεί μια σούπερ αθλητική επιτυχία, τη μεγαλύτερη ελληνικού συλλόγου, μέχρι και σήμερα. Όλα τα καθεστώτα το κάνουν, για να δείξουν αρεστά. Εργα, όμως, στον Παναθηναϊκό η δικτατορία δεν άφησε προίκα. Όπως έκανε στον Ολυμπιακό.

Ηταν 15 Ιουνίου του 1969, όταν η Χούντα, λοιπόν, άφηνε προίκα το νέο σπίτι του Ολυμπιακού. Ναι, ναι, για το Ρέντη μιλάμε και τις εγκαταστάσεις που έχουν μέχρι και τώρα οι Πειραιώτες. Τότε, λοιπόν, όπως γράφουν και τα δημοσιεύματα της εποχής, 5.000 οπαδοί των «ερυθρόλευκων» πανηγύριζαν με σημαίες στα χέρια και δάκρυζαν για το γεγονός, μπροστά στον Στυλιανό Παττακό.  Μάλιστα, η δικτατορία θα κατασκεύαζε γήπεδο 75.000 θέσεων για τον Ολυμπιακό. Εργο που… χάθηκε στη συνέχεια, όπως και τα λεφτά που δόθηκαν. Γιατί, άραγε;

Να και η μακέτα

«Εξοχότατε κύριε αντιπρόεδρε», είπε, τότε, ανοίγοντας τον λόγο του ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ Κώστας Μπουζάκης, αναφερόμενος στον Παττακό:  «θα θεμελιώσετε σήμερον το Αθλητικόν Κέντρον του Ολυμπιακού “21η Απριλίου 1967”». Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Μόνον η εθνική επανάστασις συνέλαβε το νόημα τούτο και δι’ αυτό μόνον η εθνική επανάστασις ήτο δυνατόν να πραγματοποιήσει το έργο τούτο. Εξοχότατε κ. Αντιπρόεδρε, ο ολυμπιακός κόσμος, ο φίλαθλος κόσμος σας ευγνωμονεί».

Τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της «Χούντας», ο γνωστός για τα Ολυμπιακά του αισθήματα,  Στυλιανός Παττακός, που μετέφερε τη δήλωση του Γιώργου Παπαδόπουλου: «Είναι εκτάκτως δηλωτικόν ότι το στάδιον του Ολυμπιακού συνεδέθη ιστορικώς με την “επανάστασιν” της 21ης Απριλίου του 1967. Διότι Ολυμπιακός και επανάστασις συμβολίζουν την νίκη».

Οταν έκλεισε την ομιλία του ο Στυλιανός Παττακός, «έθεσε τον θεμέλιο λίθο, υπό τας θερμοτάτας εκδηλώσεις του πλήθους».

Κάπως έτσι έγιναν και τα εγκαίνια στο Ρέντη από τη Χούντα, που σύμφωνα με τους γνωστούς προπαγανδιστές ήταν κοντά στον Παναθηναϊκό. Είχε φροντίσει, όμως, να προσφέρει 250 εκατ. δραχμές στον Ολυμπιακό για τις εγκαταστάσεις και το γήπεδο και λίγο αργότερα, το 1972, να δώσει δάνειο ύψους 130 εκατ. δραχμών στο σωματείο του Πειραιά…

Exit mobile version