Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης αποφασίζει: Πώς και πότε ανοίγουν καταστήματα, σχολεία – Οι «νάρκες»

Ο Μητσοτάκης αποφασίζει: Πώς και πότε ανοίγουν καταστήματα, σχολεία – Οι «νάρκες»

Η περίφημη «επιστροφή στην κανονικότητα» κρύβει πολλές «νάρκες», καθώς απρόοπτα συμβάντα παρόμοια με αυτά στις δύο δομές υγείας και στις δομές φιλοξενίας  μπορεί να τινάξουν το σχεδιασμό στον αέρα.

Με την εισήγηση της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων για την, σταδιακή έστω, “επιστροφή στην κανονικότητα” ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις μέσα το Σαββατοκύριακο τις οποίες και θα ανακοινώσει τη Δευτέρα με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό.

Η περίφημη “επιστροφή στην κανονικότητα” κρίνεται απαραίτητη για την οικονομία και την ψυχική υγεία των πολιτών, όμως τα μέτρα θα ληφθούν προοδευτικά και με προσοχή, καθώς στο δρόμο κρύβονται πολλές “νάρκες”, με απρόοπτα συμβάντα όπως αυτά στις δύο δομές υγείας και στις δομές φιλοξενίας που μπορεί να τινάξουν τους σχεδιασμούς στον αέρα.

Η άρση των μέτρων θα γίνει σε διαδοχικές φάσεις, 2 μηνών, Μάιου και Ιουνίου, με χρονική απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 14 μέρες, ενώ η  εφαρμογή κάθε μέτρου θα αξιολογείται και εάν χρειαστεί μπορεί να επανεφαρμόζονται μέτρα που είχαν αρθεί!

Ήδη παρατάθηκε η ισχύς των περιοριστικών μέτρων έως και τις 4 Μαΐου, ενώ για τα μηνύματα SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Σίγουρα πάντως θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.

Δικαιοσύνη

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Καταστήματα 

Στις 4 Μαΐου αναμένεται να αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία -πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων- και θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).

Τα μεγαλύτερα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν μετά τις 20 Μαΐου, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά τις 25 Μαΐου.

Σχολεία 

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αν η πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων του κορωνοϊού συνεχίσουν πτωτικά, «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν» και σε κάθε περίπτωση αφού ληφθεί υπόψιν η άποψη των επιδημιολόγων.

Στα μέσα Μαΐου πιθανότατα θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου καθώς και στα φροντιστήρια, ενώ θα ακολουθήσει η επαναλειτουργία και του γυμνασίου από τα τέλη Μαΐου και μετά. Για τους μαθητές που κατοικούν με ευπαθείς ομάδες θα παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ σχεδιάζονται πρωινές και απογευματινές βάρδιες από ολιγομελή τμήματα. Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων αυτή δεν αποκλείεται να γίνει τον Σεπτέμβριο καθώς αποδίδει η εξ αποστάσεως παράδοση μαθημάτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι σταθερή  επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι Πανελλαδικές να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου και να ολοκληρωθούν μέσα Ιουλίου.

Λουόμενοι 

Αναφορικά με τις οργανωμένες πλαζ και το κολύμπι, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να «χαρούν» τη θάλασσα από τις αρχές Ιουνίου, ωστόσο θα ληφθούν μέτρα για αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού και σε καμία περίπτωση οι λουόμενοι δεν θα είναι “ο ένας πάνω στον άλλον” όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ Αθανάσιος Τσάκρης καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής.

Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα 

Τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, αναμένεται να λειτουργήσουν προς τα μέσα Ιουνίου σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς με επαρκείς υγειονομικές υποδομές.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των συνόρων όπως δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι έλεγχοι στις πτήσεις εξωτερικού θα συνεχιστούν. Από 20 Μαΐου έως 20 Απριλίου εξετάστηκαν επιβάτες 36 πτήσεων εξωτερικού, συνολικά 2928 άτομα, και το 97,81% βγήκαν αρνητικοί στη νόσο.

Μάσκες – Μοριακοί έλεγχοι 

Με χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς, θα μεταβούμε στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, που θα ακολουθήσει προσεχώς, έκανε γνωστό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Στο θέμα των μασκών και των άλλων προστατευτικών μέσων ειδικοί θεωρούν ότι έπρεπε να επιβληθεί νωρίτερα η χρήση τους.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε πάντως ότι η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με συχνό πλύσιμο των χεριών. Επίσης, είναι σημαντικό να πλένονται τα χέρια και μετά την αφαίρεσή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται από το πίσω μέρος της και με συγκεκριμένο τρόπο. Οι μάσκες μίας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστό κάδο και όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη θα πρέπει να πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμούς Κελσίου) ενώ η χρήση της δεν καταργεί τα άλλα μέτρα προφύλαξης τα οποία έχουν ήδη επικοινωνηθεί.

“Έχει φτάσει η ώρα για μαζικά τεστ, και ίσως θα έπρεπε να έχει γίνει και λίγο νωρίτερα… Αυτή η τάση υπάρχει σε όλες τις χώρες. Ο ιός επεκτάθηκε και με γεωγραφικούς/οικονομικούς όρους” επισήμανε επίσης στον σταθμό μας ο Αθανάσιος Τσάκρης.

Πηγή: Skai.gr

Exit mobile version