ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός; Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη – Ποιοι έρχονται

Αλλαγές ετοιμάζει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση, ποια ονόματα ετοιμάζονται να μπουν στο νέο σχήμα.

Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός; Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη - Ποιοι έρχονται

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε Υπουργούς, βουλευτές και δημοσιογράφους, καθώς οι μεταξύ τους συζητήσεις περιστρέφονται ολοένα και περισσότερο γύρω από την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, να μην εκδηλώνει τις προθέσεις του ακόμη και σε έναν πολύ κλειστό κύκλο συνεργατών του.

Η απόρριψη με τα έως τώρα δεδομένα τουλάχιστον από την πλευρά του πρωθυπουργού της εκδοχής ενός εκλογικού αιφνιδιασμού παρά τις σχετικές εισηγήσεις του τελευταίου μήνα δίδουν ξεκάθαρο προβάδισμα στον ανασχηματισμό, όπως αφήνουν να εννοηθεί ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες. Η κύρια πολιτική στόχευση τω επικείμενων κυβερνητικών αλλαγών, όπως την περιγράφουν τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, είναι η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος – ομάδας κρούσης ικανή πολιτικά και οργανωτικά να αντεπεξέλθει της μεγάλης ύφεσης, που κληροδοτεί το lockdown από τον κορωνοιό και να διασφαλίσει την ταχεία ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας εντός του 2021. Ως εκ τούτου, η αναμενόμενη αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος δεν θα πρέπει να εκληφθεί, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ως μήνυμα αποτυχίας του υφιστάμενου, κάτι, εξάλλου, που δεν προκύπτει από όλα ανεξαιρέτως τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου μήνα, καθώς η κυβέρνηση απολαμβάνει ασυνήθιστα μεγάλο προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως ο κυοφορούμενος ανασχηματισμός θα είχε έναν αναμφίβολα ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, εάν συνέπιπτε χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ευρεία εκλογική νίκη του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις 7 του περασμένου Ιουλίου. Ο…αντίλογος στο σενάριο ενός ανασχηματισμού τον Ιούλιο, όπως τον μεταφέρουν έμπειρα πολιτικά στελέχη, είναι πως κινδυνεύει να χαθεί επικοινωνιακά εν μέσω της αγωνίας για τις επιδόσεις του τουρισμού και της συνηθισμένης τέτοια εποχή χαλαρότητας εν όψει της θερινής ανάπαυλας.

Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς…
Πρώτη δημοσκόπηση: Διέλυσε τα κοντέρ ο Αυτιάς… 11.387 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ορισμένα στελέχη υπενθυμίζουν, εξάλλου, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνηθίζει να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις ύστερα από ολιγοήμερες αποδράσεις, όπως το έπραξε και στο ζήτημα της επιλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση πως οι  αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επισπεύδονται ή πως είναι ακόμα και θέμα…ολίγων 24ώρων δημιουργήθηκε εν μέρει και από το γεγονός πως η κυβέρνηση στηριζόμενη στα θετικά μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα συμπτύσσει τον αρχικό της σχεδιασμό φέρνοντας εγγύτερα τις διακριτές φάσεις του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας, όπως το έπραξε το Σάββατο 16/5 με τα καταστήματα εστίασης, θέμα για το οποίο σας ενημέρωσε αποκλειστικά χθες το πρωί το ethnos.gr. Πάντως, άλλες πηγές τονίζουν με νόημα πως ανασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει όσο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το σχέδιο της επιστροφής στην κανονικότητα, προσδιορίζοντας, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 10 Ιουνίου, ενώ επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν επιβεβαίωναν αργά χθες βράδυ το σενάριο ενός ανασχηματισμού τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η ταυτόχρονη διαδικασία αξιολόγησης, Υπουργών, Υφυπουργών, βουλευτών, αλλά και Γενικών Γραμματέων, που εκκίνησε από τις αρχές Φεβρουαρίου, ουδέποτε ανεστάλη. Τουναντίον, η δίδυμη κρίση του Μεταναστευτικού με την Τουρκία στον Έβρο και της πανδημίας του κορωνοιού έθεσε νέα δεδομένα, εμπλούτισε τα διαθέσιμα στοιχεία και σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις στο πολιτικό χρηματιστήριο.

Καλά πληροφορημένες πηγές, μεταδίδουν πως δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες το ενδεχόμενο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, τουλάχιστον σε επίπεδο Υπουργών, κάτι, εξάλλου, που δεν είναι συμβατό με τη σε γενικές γραμμές θετική εικόνα της κυβέρνησης με τον αστερίσκο, ωστόσο, ότι οι συνηθισμένες σε τέτοιες περιπτώσεις καραμπόλες – μη ορατές κατά τις πρώτες φάσεις του πολιτικού σχεδιασμού – επενεργούν στο τελικό εύρος των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Όμως, πρόσωπα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις, που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν αποκλείουν την εκδοχή ενός ανασχηματισμού με δομικά χαρακτηριστικά, καθώς επί τάπητος έχουν τεθεί σενάρια κατάτμησης συγκεκριμένων παραγωγικών Υπουργείων.

Στο τραπέζι του πρωθυπουργού υπάρχει, επίσης, κατά πληροφορίες ολοκληρωμένος κατά το μάλλον ή το ήττον και ο κατάλογος των προς υπουργοποίηση γαλάζιων βουλευτών, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών προορίζονται για θέσεις Υφυπουργών, όπου οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα έχουν μεγαλύτερη έκταση. Μολονότι οι…ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ακόμη λάβει….το τελικό σήμα από το Μέγαρο Μαξίμου, πολλές πιθανότητες να υπουργοποιηθούν συγκεντρώνουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ βουλευτές, όπως μεταξύ άλλων ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Σπήλιος Λιβάνος, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο  Μακάριος Λαζαρίδης και ο Άγγελος Συρίγος. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα, προς αξιοποίηση υπολογίζονται η Ζωή Ράπτη, η Άννα Καραμανλή και η  Μαρία Κεφάλα. Διαφορετικές περιπτώσεις θα πρέπει να λογίζονται η Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τους οποίους υπάρχει έντονη φημολογία ότι επανακάμπτουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.