ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η φιλοσοφία Πογιάτος, το αγαπημένο 4-3-3 και η ομαδική λογική

Το panathinaikos24.gr αναλύει το προφίλ του Ντάνι Πογιάτος, του Καταλανού προπονητή ο οποίος αφήνει την U19 της Ρεάλ Μαδρίτης για να δουλέψει για πρώτη φορά ως πρώτος τεχνικός σε ομάδα, αναλαμβάνοντας τον Παναθηναϊκό.

Το panathinaikos24.gr αναλύει το προφίλ του Ντάνι Πογιάτος, του Καταλανού προπονητή ο οποίος αφήνει την U19 της Ρεάλ Μαδρίτης για να δουλέψει για πρώτη φορά ως πρώτος τεχνικός σε ομάδα, αναλαμβάνοντας τον Παναθηναϊκό.

Ο Ντάνι Πογιάτος έχει γεννηθεί στις 30 Νοεμβρίου του 1973. Μέχρι τώρα, στα 46 του χρόνια, δεν έχει εργαστεί ποτέ ως πρώτος προπονητής σε ομάδα. Θα το κάνει τώρα (εκτός απροόπτου) με τον Παναθηναϊκό.

Το στοίχημα του Ρόκα

Ο Καταλανός αποτελεί την προσωπική επιλογή του Τσάβι Ρόκα. Μια επιλογή η οποία σαφέστατα εμπεριέχει ρίσκο, έχει, όμως, και ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το «τριφύλλι» πηγαίνει σε μια λογική  με νέο τεχνικό, άπειρο, αλλά και με δίψα για διάκριση και για κάτι νέο στο κλαμπ. Δίχως, ταυτόχρονα, να διαφοροποιείται η φιλοσοφία της αξιοποίησης νέων ποδοσφαιριστών. Άλλωστε, όπως τονίζουν και άνθρωποι της ομάδας «θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία αν έχουμε ανοιχτή την πόρτα της Ρεάλ για να φέρουμε νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στον Παναθηναϊκό».

Ο Ντάνιελ Πογιάτος Αλγκάμπα, όπως είναι το πλήρες όνομά του εργάζεται στο ποδόσφαιρο από το 2006. Γεννημένος στη Βαρκελώνη, πήγε στις ακαδημίες της Εσπανιόλ το 2006 και έμεινε εκεί μέχρι το 2012. Αυτή τη χρονιά, ως κόουτς της U19, κατέκτησε τα πάντα (πρωτάθλημα και Κύπελλο) και έφτασε με την ομάδα μέχρι τους «4» του UEFA Youth League.

Την επόμενη σεζόν πήγε στο Μπαχρέιν, ως assistant του Φράν Σάντσες. Δούλεψε στην Εθνική μέχρι τον Ιούνιο του 2014, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του για την U18 της Ρεάλ Μαδρίτης. Εκεί συνέχισε την πολύ καλή του πορεία με νεαρούς παίκτες και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Το 2017 έφυγε για το Ισραήλ και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Εκεί δούλεψε για 50 παιχνίδια ως βοηθός του Τζόρντι Κρόιφ και ένα πίσω από τον Στιβ Μακλάρεν.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2018, αποχώρησε για να επιστρέψει ξανά στη χώρα του και να αναλάβει πάλι πόστο στις ακαδημίες της Ρεάλ. Ο Γκούτι αποχώρησε και ο Πογιάτος κάλυψε το κενό του στην U19 της βασίλισσας. Στην τελευταία σεζόν, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, τερμάτισε πρώτος στο 5ο γκρουπ της κατηγορίας.

Το αγαπημένο του 4-3-3 και… «η ομάδα πάνω απ’ όλα»

Ο Πογιάτος είναι της άποψης και της λογικής «η ομάδα πάνω απ’ όλα». Δε διστάζει να αφήνει έξω ποδοσφαιριστές – αστέρια, αν δει ότι στην προπόνηση κάποιος άλλος δίνει πολλά περισσότερα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι την τελευταία χρονιά στην U19 της Ρεάλ Μαδρίτης χρησιμοποίησε συνολικά 26 ποδοσφαιριστές, δίνοντας ευκαιρίες.

Το αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-3-3. Με έναν κόφτη και δυο εσωτερικούς μέσους στα χαφ. Αυτό δούλευε στη Ρεάλ Μαδρίτης, αυτό αναμένεται να κάνει και τώρα στον Παναθηναϊκό, αν τελικά αναλάβει.

Exit mobile version