ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Ρότσα στο Panathinaikos24.gr: «Έπαθα σοκ με Δώνη – Ποιότητα ο Βιγιαφάνιες»

Άστραψε και βρόντηξε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα στη συνέντευξη του στο Panathinaikos24.gr. Η φυγή του Γιώργου Δώνη, οι εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, ο Βιγιαφάνιες αλλά και η επόμενη μέρα.

Ρότσα στο Panathinaikos24.gr: «Έπαθα σοκ με Δώνη - Ποιότητα ο Βιγιαφάνιες»

Άστραψε και βρόντηξε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα στη συνέντευξη του στο Panathinaikos24.gr. Η φυγή του Γιώργου Δώνη, οι εξελίξεις στον Παναθηναϊκό, ο Βιγιαφάνιες αλλά και η επόμενη μέρα.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα άνοιξε την καρδιά του στο Panathinaikos24.gr και μίλησε για τον Παναθηναϊκό και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ο Αργεντινός  μίλησε για την φυγή του Δώνη που θεωρεί παράλογη, τις κινήσεις Αλαφούζου και την επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό.

Το μαρς – πέναλτι που δεν έδωσε ο Γάλλος διαιτητής υπέρ του Παναθηναϊκού (vid)
Το μαρς – πέναλτι που δεν έδωσε ο Γάλλος διαιτητής υπέρ του Παναθηναϊκού (vid) 6.086 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Όλα στη συνέντευξη  – ποταμό στο Panathinaikos24.gr:

Πως βιώσατε όλο αυτό με τον κορωνοϊό;

«Η αλήθεια είναι ότι εμένα η ζωή μου δεν άλλαξε πάρα πολύ. Δεν είμαι ένας άνθρωπος που βγαίνει για καφέ. Εμένα μου έλειψαν φυσικά οι προπονήσεις οι αγώνες και τα ταξίδια. Στο κομμάτι αυτό ναι, μπορώ να πω ότι άλλαξε κατά πολύ η καθημερινότητα μου».

Ποια είναι η γνώμη σας για τον τωρινό Παναθηναϊκό;

«Εγώ το έχω δηλώσει δημόσια οτι ο Γιώργος Δώνης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Ήρθε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ομάδα και κατάφερε από την πρώτη χρονιά να κάνει σημαντικά πράγματα. Δηλαδή πολύ γρήγορα κατάφερε να καλύψει το -6. Την δεύτερη χρονιά ταυτόχρονα η ομάδα μου άρεσε πολύ. Έμφάνισε ένα σύνολο που μπορούσε να παίζει ωραίο, μοντέρνο και… στρωτό ποδόσφαιρο. Εγώ είχα την εντύπωση ότι ο Δώνης θα μείνει για πολλά χρόνια στην ομάδα, καθώς είχε δείξει πράγματα. Χαρακτηριστικά θυμάμαι το ματς με τον ΠΑΟΚ  (2-0) που το παρακολούθησα από κοντά. Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό ο κόσμος είχε πάει μαζικά το γήπεδο και έφευγε χαρούμενος. Μετά από 20 μέρες διαβάζω για τα προβλήματα με την διοίκηση και πραγματικά έπαθα σοκ. Εκεί δηλαδή που πήγαιναν τα πράγματα κάπως καλά, βλέπουμε ότι ξαφνικά αρχίζουν δημιουργούνται νέα προβλήματα και φεύγει ο Δώνης»

Η φυγή του Γιώργου Δώνη από τον Παναθηναϊκό θεωρώ ότι είναι ένα τεράστιο λάθος. Όπως είπα και πιο πριν ο Δώνης έχει δημιουργήσει μια πολύ καλά ομάδα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει Παναθηναϊκός και είναι Παναθηναϊκός. Επίσης θέλω να πω ότι τον Ιανουάριο κατά τη γνώμη έγιναν μεταγραφές για να γίνουν. Αυτοί που ήρθαν δεν κατάφεραν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από αυτά που προσέφεραν οι ήδη υπάρχοντες. Ο Δώνης έχει αποδείξει ξεκάθαρα με την δουλειά του τι μπορεί να προσφέρει και δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την απόφαση. Ο Γιώργος έπρεπε να μείνει και να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην ομάδα. Δεν μπορεί να το κρίνει κάποιος άλλος αυτό. Ο Δώνης δεν είναι ξένος και είμαι σίγουρος ότι ήθελε να ζήσει αντίστοιχες στιγμές με αυτές που έζησε σαν παίκτης».

Η επόμενη μέρα;

«Θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Φέρνουμε ένα προπονητή άπειρο. Μακάρι να βγω ψεύτης. Εγώ θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο όμως.  Αυτό που δεν μπορώ να πιστέψω είναι ότι δεν υπάρχει τμήμα σκάουτινγκ στον σύλλογο. Εντάξει μπορεί να ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά υπήρχε.  Με λίγα λόγια νιώθω ότι ο Παναθηναϊκός απομακρύνεται από την διεκδίκηση τίτλων. Φυσικά μακάρι να πέσω έξω και η ομάδα να πάει ακόμα καλύτερα, αλλά πραγματικά δεν το βλέπω πιθανό. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό αυτή της απόφασης και θα πω κάτι ακόμα: Θεωρώ ότι όταν περάσει όλο αυτό θα δούμε ακόμα λιγότερος κόσμος θα πηγαίνει στο γήπεδο. Δεν πιστεύω ότι εγώ θα ξαναδώ το γήπεδο γεμάτο, όπως όταν ήμουν εγώ στον πάγκο»

Βλέπουμε παιδιά που έχουν βγει από τα σπλάχνα του Παναθηναϊκού να φεύγουν, όπως ο Βαγιαννίδης και ο Αποστολάκης. Τι έχετε να πείτε γι΄ αυτό;

«Θέλω να πω αρχικά ότι για τον Βαγιαννίδη έγινε πολύ μεγάλος ντόρος. Και στο παρελθόν μπορούμε να θυμιθούμε και άλλες περιπτώσεις παικτών που έφυγαν σε μικρή ηλικία από την ομάδα, όπως ο Βακουφτσής και ο Χούτος. Αλλά θέλω να αναφερθώ στο πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα. Ο Κώστας Αποστολάκης αποφάσισε να πάει στην Κύπρο και καλά έκανε το παιδί. Παλαιότερα εμείς θα πηγαίναμε Κύπρο για να κλείσουμε την καριέρα μας. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Φαντάσου που έχει φτάσει ο Παναθηναϊκός. Αυτό με στεναχωρεί πάρα πολύ. Έχω ζήσει τεράστιες στιγμές με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και δεν μπορώ να πιστέψω πως έφτασε η ομάδα σε αυτό το σημείο. Είναι αδιανόητο».

Θεωρείται ότι είναι ρίσκο η απόφαση του Βαγιαννίδη να πάει σε μια τόσο μεγάλη ομάδα σε τόσο μικρή ηλικία;

«Καθόλου. Δεν είναι ρίσκο. Είναι διαφορετική η εμπορική αξία με την ποδοσφαιρική αξία του ποδοσφαιριστή. Δηλαδή ο Βαγιαννίδης έχει παίξει δύο παιχνίδια με την φανέλα του Παναθηναϊκού και θα πάρει ένα τόσο μεγάλο ποσό από τους Ιταλούς. Θέλει κότσια για να κάνεις αυτό το βήμα και φυσικά είναι πολύ δύσκολο να παίξεις στην πρώτη ομάδα της Ίντερ. Η αλήθεια είναι ότι πάει σε μια χώρα που 200 επίπεδα πάνω από την Ελλάδα. Αν το παιδί αυτό έχει τη δύναμη να αντέξει την πίεση και όλα αυτά, τότε θα καταφέρει πολλά».

Θα επηρεάσει την υπόλοιπη ομάδα το γεγονός ο Αλαφούζος έδωσε τόσο μεγάλη σημασία στην υπόθεση Βαγιαννίδη;

«Πρέπει να υπάρχουν ισορροπίες και όλα όσα γίνονται να μένουν εντός ομάδας. Όταν υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και χάνονται αυτές οι ισορροπίες, τότε είναι απόλυτα λογικό να δημιουργούνται προβλήματα. Δεν ξέρω πως ακριβώς το χειριστηκάν όλο αυτό, από αυτά που διαβάζω βγάζω τα συμπεράσματα μου. Επίσης για να είμαστε ειλικρινείς, όταν θες να κρατήσεις έναν ποδοσφαιριστή ξεκινάς τις συζητήσεις δύο ή τρία χρόνια πριν. Έτσι κάνουν οι μεγάλοι σύλλογοι. Θα επανέλθω λίγο σε αυτο που έλεγα πιο πριν για το τμήμα σκάουτινγκ. Ομάδες σαν την Ίντερ χαλάνε 6 και 7 εκατ. για το τμήμα σκάουτινγκ.

Αυτοί παίρνουν με λίγα χρήματα 30-40 παίκτες. Κάποιοι από αυτούς είναι για την πρώτη ομάδα και κάποιοι δίνονται δανεικοί. Αλλά οι δανεισμοί φέρνου 400 και 500 χιλ. στην ομάδα. Μην ξεχνάμε πόσα έδωσε ο Παναθηναϊκός για τον Ιμπάρμπο. Είναι δυνατόν; Πόσοι άλλοι ήρθαν δανεικοί; Εμείς ακόμα είμαστε στις… σπηλιές σε αυτό το ζήτημα. Όταν εγώ είχα πάει το τελευταίο ταξίδι για τον Παναθηναϊκό κάλυψα εγώ τα έξοδα. Το τμήμα σκάουτινγκ είναι το Α και το Ω. Εγώ όταν πήγα στον Θεσπρωτό πήρα κάποιος παίκτες δανεικούς από τον Παναθηναϊκό. Ένας από αυτούς ήταν ο Θανάσης Δημήτρουλας. Το παιδί έκανε 22 εμφανίσεις. Βάζω στοίχημα πως ούτε καν θυμούνται στον Παναθηναϊκό πως υπάρχει αυτός ο παίκτης. Δεν γίνεται να δίνει μια ομάδα δανεικούς και να μην ξέρει την εξέλιξη τους. Ο Δημήτρουλας ήταν ο καλύτερος μπακ της κατηγορίας φέτος».

Ποιος  ήταν ο τελευταίος παίκτης που προτείνατε στον Παναθηναϊκό εσείς και γιατί δεν ήρθε;

« Η αλήθεια είναι ότι είχα προτείνει πολλούς παίκτες, οι οποίοι τελικά δεν ήρθαν στον Παναθηναϊκό και μάλιστα έκαναν καριέρα. Θα σου πω τώρα την ιστορία με τον τελευταίο παίκτη που είχα προτείνει στον Παναθηναϊκό και γιατί τελικά δεν ήρθε. Τότε μου είχε πει ο Παναθηναϊκός να πάω στην Αργεντινή για να βρω ένα αμυντικό χαφ. Πήγα στην Μπόκα, στην Ρίβερ και πήγα να δω και κάποια ματς άλλων ομάδων. Βλέπω ένα παιχνίδι της Κιουρτίσε.

Εγώ είχα βρει έναν πολύ καλό ποδοσφαιριστή σε αυτό το ματς. Επιστρέφω λοιπόν στην Ελλάδα και τι μου λένε; «Δεν τον θέλουμε αυτόν γιατί θα φέρουμε έναν ποδοσφαιριστή σε αυτή τη θέση που θα είναι τεράστιας αξίας». Ο ποδοσφαιριστής αυτός ήταν ο Κριστιάν Λεντέσμα και τους λέω ότι αυτός είναι παλαίμαχος. Στον Παναθηναϊκό συνέχιζαν να επιμένουν και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τους είπα πως αυτός ο ποδοσφαιριστής θα σταματήσει σύντομα το ποδόσφαιρο. Πόσα παίχνιδια έπαιξε ο Λεντέσμα; 5 – 6. Εγώ είχα προτείνει τον Γίδο Ροντρίγκεζ που πήγε στο  Μεξικό και πλέον παίζει στην Εθνική Αργεντινής. Τότε ήταν ο Στραματσόνι προπονητής». 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αντρέα Στραματσόνι;

«Ο Στραματσόνι έκανε εγκλήματα. Δες ποιοι ποδοσφαιριστές ήρθαν. Ο Λέτο ήρθε επί εποχής Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό σωστά ; Τώρα είναι βοηθός του. Βλέπεις αυτά τα πράγματα είναι δανεικά. Χρησιμοποιούν τον Παναθηναϊκό για άλλα πράγματα. Φόρτωσε τόσα εκατομμύρια τον Παναθηναϊκό. Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω αλλά καταλαβαίνεις. Πολλά πράγματα είναι δανεικά στη ζωή. Εγώ σε αυτό το παιχνίδι δεν έχω μπει ποτέ και με ενοχλεί να συζητάω γι΄αυτό».

Ποια είναι η άποψή σας για τον Λούκας Βιγιαφάνιες και την πιθανή επιστροφή;

«Ο Λούκας είναι ένας πολύ καλός παίκτης, ο οποίος μπορεί να δώσει ποιότητα στον Παναθηναϊκό. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει και μόνο θετικά βλέπω μια ενδεχόμενη επιστροφή του»

Από δω και πέρα ο Παναθηναϊκός τι πρέπει να κάνει για να επανέλθει στην κανονικότητα;

«Ο Παναθηναϊκός με αυτόν τον τρόπο δεν θα επανέλθει ποτέ στην κανονικότητα. Μπορεί να γίνει αυτό μετά από πολλά χρόνια. Για να επανέλθει θα πρέπει να έχει την στόφα, την ποιότητα και να διεκδικεί και να παίρνει τίτλους. Αυτό είναι κανονικότητα. Με τον Γιώργο Δώνη θα μπορούσε να επανέλθει πιο γρήγορα. Θα ήταν ένα σύνολο πολύ καλό. Τώρα αυτό που πρέπει να κάνει ο πρόεδρος και ο τεχνικός διευθυντής είναι να μιλήσει στον κόσμο και να πει : «Εμείς παιδιά τώρα θα ξεκινήσουμε από άλλες βάσεις». Δεν γίνεται ένας προπονητής με ελάχιστη εμπειρία να διεκδικήσει πρωτάθλημα. Πρέπει να μπει ο πήχης πολύ χαμηλότερα και κάτι τέτοιο να το πούμε στον κόσμο.»

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.