Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βαρούχα:
Για τα προβλήματα της διαιτησίας: «Το ποδόσφαιρο είναι ενιαίο, από τη Super League, έως τα τοπικά πρωταθλήματα. Η διαιτησία δεν θα έχει διαιτητές σε λίγο καιρό. Το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει προβλήματα, ομάδες δεν κατεβαίνουν, ενώ οι διαιτητές λιγοστεύουν. Στις μεγάλες ενώσεις βρίσκουμε διαιτητές, αλλά δεν είναι πλέον πολλοί. Παλιότερα κάναμε σεμινάρια σε 150, τώρα κάνουμε σε 50 και μένουν οι μισοί. Μάλιστα, οι περισσότεροι προέρχονται από τα σώματα ασφαλείας, οι οποίοι έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα που παίρνουν. Τα χρήματα που παίρνουν δεν είναι πολλά, εκτός αν σφυρίζουν στη Super League. Αλλά όταν βλέπουν πως εκεί σφυρίζουν ξένοι, γιατί να γίνουν διαιτητές; Από μούρλια γίνονται διαιτητές. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα και δεν ενσκύπτουν οι παράγοντες πάνω από αυτό. Εμείς στην Αθήνα τα έχουμε βρει με τον πρόεδρο της ΕΠΣ και κάνουμε τα μαθήματα σε μεγάλες αίθουσες. Εγώ τους βοηθάω, αλλά δεν κάνω ορισμούς.
Θα πάμε σε λίγο καιρό στο γήπεδο και οι διαιτητές θα είναι πολίτες. Παλιά κάναμε σχολές για διαιτητές και είχαμε 150 άτομα, ενώ τώρα κάνουμε με 50 και μένουν οι μισοί».
Για τους ξένους διαιτητές: «Το πρόβλημα δεν είναι ποια Ένωση έχει διαιτητές στις μεγάλες κατηγορίες. Το θέμα είναι να παίζουν οι καλοί διαιτητές. Ο ερχομός των ξένων, ποιος φταίει; Φταίνε και οι διαιτητές. Δεν είναι αθώοι. Έχουν δώσει δικαιώματα. Αν βλέπεις και το VAR και παίρνεις λάθος απόφαση…».
Για το VAR: «Στις νέες τροποποιήσεις του VAR αλλάζει ο κανονισμός, αν γίνεται φάουλ στη σέντρα και μπαίνει γκολ, δεν θα γυρίζει η φάση τόσο πίσω. Αν δεν τους δώσεις τη φάση να την καταλάβουν όλοι, δεν θα το αντιληφθούν. Η φάση στο VAR πρέπει να προβάλλεται, για να βλέπουν όλοι τη φάση. Μάλιστα, θα έπρεπε να προβάλλεται στα μάτριξ του γηπέδου».
Για το πόσο σημαντικό είναι ο διαιτητής να έχει παίξει ποδόσφαιρο: «Είναι πολύ σημαντικό Εγώ που έχω παίξει μπάλα, ήμουν κακός ποδοσφαιριστής. Οι αποβολές ήταν στο τσεπάκι μου. Μετά δεν ανεχόμουν εγώ αυτά που έκανα ως παίκτης. Μετά, αν έχεις παίξει μπάλα, βλέπεις τον παίκτη και υπολογίζεις την επόμενη κίνηση. Υπάρχει όμως ένα ντισαβαντάζ σε αυτό, γιατί πλέον παίζουν ρόλο και οι ηλικίες. Αυτός που θα γίνει διαιτητής, πρέπει να είναι νέος σε ηλικία. Αυτό είναι λάθος για μένα. Έναν διαιτητή που είναι 37-38 ετών δεν μπορείς να τους λες να πάει σπίτι του. Όπως έγινε με τον Τζουμαλάκη, με ένα λάθος τον έστειλαν σπίτι του. Δεν γίνεται έτσι. Θέλει ηθική στήριξη ο διαιτητής».