ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ BLOG

Αν θέλουμε να ζήσουμε ξανά τον μεγάλο Παναθηναϊκό…

Για την επιστροφή στην Παναθηναϊκή κανονικότητα πρέπει να διανύσουν όλοι πολλά χιλιόμετρα. Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

Αν θέλουμε να ζήσουμε ξανά τον μεγάλο Παναθηναϊκό…

Όλοι μας θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για τη σπουδαία πρόκριση επί της Μπενφίκα. Δεν είναι λίγο αυτό που έκανε ο δικέφαλος χθες και μακάρι να συνεχίσει και στους ομίλους, αποκλείοντας και την Κράσνονταρ. Καλό για όλους θα είναι και φυσικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο που κάποτε… καμάρωνε για την 6η και 7η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη και τώρα παλεύει με τα… θηρία στη 18η θέση. Όλα όσα έχουν συμβεί εδώ και χρόνια στο σπορ της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή απουσία του τριφυλλιού, οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του απόλυτου οπαδισμού, της ποδοσφαιρικής γραφικότητας και των παραγόντων (των περισσότερων) που δεν τους νοιάζει το προϊόν αλλά «η νίκη με κάθε τρόπο», το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε από του χρόνου καμία ομάδα στο Europa League και να χάνουμε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.  Είναι, όμως, αργά για δάκρυα…

Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι αυτό που «πονάει» περισσότερο τον φίλο του Παναθηναϊκού, πέρα από τη μη διεκδίκηση τίτλων, είναι η απουσία από τα ευρωπαϊκά σαλόνια. Δεν είναι λίγο αυτό που έχει συμβεί στην ομάδα με τις περισσότερες επιτυχίες σε κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κάθε άλλο. Το να λείπει από την Ευρώπη το τριφύλλι, που έκανε γνωστό το ελληνικό ποδόσφαιρο σε κάθε γωνιά της γηραιάς ηπείρου είναι θλιβερό και στενάχωρο για όλους. Πρωτίστως για τον Σύλλογο και δευτερευόντως για το ποδόσφαιρό μας.

Προφανώς και ο μεγάλος στόχος για φέτος είναι το ευρωπαϊκό εισιτήριο για επιστροφή από του χρόνου, έστω και στο Europa Conference League. Δε χωράει αμφιβολία γι αυτό. Ο Παναθηναϊκός είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να πάρει φέτος αποτελέσματα, να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να επιστρέψει τη νέα σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχία.

Αποτελεί, βέβαια, κοινή συνείδηση το γεγονός ότι για να επιστρέψουμε στην Παναθηναϊκή κανονικότητα απαιτούνται ακόμα πολλά. Δεν αρκεί η επιστροφή του χρόνου στην Ευρώπη. Αυτό θα είναι απλώς ένα πρώτο βήμα.

Μπροστά στον μεγάλο στόχο, η ήττα στην Τρίπολη είναι το τελευταίο.  Δε λέω ότι το αποτέλεσμα δεν «πονάει» την ομάδα και τον κόσμο. Αποτυχημένη ήταν η πρεμιέρα. Κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Όμως, αυτό συμβαίνει. Ακόμη και σε εποχές που ο Παναθηναϊκός ήταν… κανονικός, τέτοιες γκέλες έκανε. Συνεπώς, καλό θα είναι να προβληματιστούμε, αλλά όχι και να είμαστε καταστροφικοί για ένα άσχημο αποτέλεσμα στην αρχή. Το θέμα είναι, σε μια χρονιά που… επανέρχονται οι απαιτήσεις οι «γκέλες τύπου Τρίπολης» να μη γίνουν συνήθεια. Αυτό από φέτος, απαγορεύεται και καλό θα είναι να το καταλάβουν άπαντες.

Αυτό το οποίο πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι με ποιον τρόπο- αφού πετύχει τους φετινούς του στόχους του- θα καταφέρει ο Παναθηναϊκός, επιτέλους, να αποκτήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Με σταθερή ευρωπαϊκή παρουσία, με επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ, με διεκδίκηση τίτλων. Για τα τρία τελευταία, έχουμε ακόμα δρόμο πολύ. Αλλά για να… περπατηθεί αυτός ο δρόμος πιο γρήγορα, θα πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό πλάνο το οποίο θα εφαρμοστεί, ένα όραμα και όχι βιαστικές κινήσεις ή ποδοσφαιρικά παράλογες.  Ούτε το σχέδιο μπορεί να αλλάζει κάθε ένα ή δυο χρόνια,  ούτε να παίρνονται αποφάσεις που «παίζουν μπουνιές μεταξύ τους», ούτε φυσικά να βιαζόμαστε σε όλα. Απαιτείται υπομονή, πίστη σε ένα ξεκάθαρο πλάνο, αλλά και ταυτόχρονη εγρήγορση. Ήδη, τα χρόνια τα οποία ο Παναθηναϊκός… μένει εκτός είναι πολλά. Είναι επιβεβλημένο να μπούμε στην αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη επιστροφή. Η οποία πρέπει να έλθει μέσα σε δυο χρόνια, άντε τρία το πολύ. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται όλα τα παραπάνω που αναφέραμε.

Υ.Γ: Παναθηναϊκός TV, λοιπόν, και επίσημα εδώ και λίγες μέρες. Παρά το γεγονός ότι ήταν έντονη φημολογία για επιστροφή της Nova, η κατάσταση δεν άλλαξε ποτέ. Ο Σύλλογος  θα πορευτεί με το δικό του κανάλι. Να το ξεκαθαρίσουμε ξανά: Μέσω αυτής της γωνιάς έχουμε εκφραστεί για το θέμα  αυτό. Το ιδανικό για ένα πρωτάθλημα είναι η κεντρική διαχείριση, ενώ είναι σε σωστό πλαίσιο να έχει, παράλληλα, ένα κλαμπ το δικό του κανάλι. Όπως συμβαίνει σε πολλές ομάδες του εξωτερικού. Από τη στιγμή που η κεντρική δεν προχώρησε και το τριφύλλι δεν ικανοποιήθηκε από τα όσα του έδινε το συνδρομητικό, καλά έκανε και πήγε στη δική του λύση. Μια λύση που αποτελεί, φυσικά, στοίχημα, αλλά μπορεί να πιάσει, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες με κυριότερο την πορεία της ομάδας.

Το φιλικό με τον Λεβαδειακό θα το δείτε από το Παναθηναϊκός TV, όπως και τα εντός έδρας ματς του πρωταθλήματος. Μπορείτε να κάνετε εγγραφή με ένα κλικ εδώ.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ