Επικαιρότητα

Αυτές είναι οι ποινές για την Χρυσή Αυγή

Εξελίξεις.

Στις 11:10 ανέβηκε η έδρα με σκοπό τη συνέχιση της δίκης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία άρχισε να αναπτύσσει την πρότασή της επί των ποινών.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας πρότεινε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον Γιώργο Ρουπακιά. Ακόμη, για όσους έχουν καταδικαστεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα προτάθηκε κάθειρξη οκτώ ετών.

Ποιοι έλαβαν ελαφρυντικά

Αντίθετα, με τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου ελαφρυντικά έλαβαν οι πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, οι οποίοι μετά την δίωξη της Χρυσής Αυγής, διαφοροποίησαν τη στάση τους και απομακρύνθηκαν από αυτή. Να σημειωθεί πως και οι δυο όντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν ανεξαρτητοποιηθεί.

Στους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα το δικαστήριο χορήγησε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου αναγνωρίστηκε στον δικηγόρο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχ. Αρβανίτη, όπως επίσης και στον Ν. Μίχο. Στον τελευταίο χορηγήθηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Να σημειωθεί πως οι τέσσερις πρώην βουλευτές έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και το πλαίσιο της ποινής για το αδίκημα αυτό χωρίς ελαφρυντικά είναι από πέντε έως 10 έτη. Ωστόσο, με την αναγνώριση ελαφρυντικού η ποινή αυτή μειώνεται και κυμαίνεται από 1 έως 6 έτη.

Επίσης με τη χθεσινή απόφασή το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικά (μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και μετεφηβικής ηλικίας) σε δέκα ακόμη πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την ολοκλήρωση του σταδίου για τις ποινές, στο δικαστήριο θα εξετάσει το μείζον ζήτημα των αναστολών ή μη των όποιων ποινών επιβάλλει. Κάτι, που το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει σε μια άλλη δικάσιμο και όχι στη σημερινή. Και πάλι πρώτη θα τοποθετηθεί η εισαγγελέας για το ζήτημα των αναστολών, ακολούθως οι συνήγοροι υπεράσπισης και τελευταίο θα «μιλήσει» το δικαστήριο με απόφαση που θα εκδώσει.

Αν πάντως το δικαστήριο δεν δώσει αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα θα διαβιβάσει την απόφασή του στο τμήμα εκτέλεσης ποινών και ακολούθως αυτή θα σταλεί στην αρμόδια αστυνομική αρχή προς εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν όσους κριθεί ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να τους οδηγήσουν σε αυτές.

Exit mobile version