ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: «Θα έχουμε εμβόλια τον Ιανουάριο»

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα έχει μέσα στον Ιανουάριο εμβόλια έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τόνισε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες.

Μητσοτάκης: «Θα έχουμε εμβόλια τον Ιανουάριο»

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα μέτρα της κυβερνήσεις, αναγνώρισε ότι ίσως κάποια μέτρα δεν ελήφθησαν έγκαιρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «η χώρα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει». Κατά τη διαρκείας της πρωτομιλίας του ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην χρησιμοποιήσει στατιστικά νεκρών για αντιπολιτευτικούς λόγους, χαρακτηρίζοντας το «προσβολή».

«Προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα νηφάλιο, ειλικρινή διάλογο για την κατάσταση ότι επικρατεί στη χώρα. Η κυβέρνηση θα ενημερώσει τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες για την κατάσταση. Πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας που ασθενούν το τελευταίο που θα ήθελαν να ακούσουν είναι έναν ακόμα ακούσιο καβγά στην εθνική αντιπροσωπεία. Στο χέρι μας το αν θα μετατρέψουμε αυτή τη διαδικασία σε μια γόνιμη συζήτηση. Η κυβέρνηση θα κάνει την αυτοκριτική της και αναμένουμε από την αντιπολίτευση τις προτάσεις της. Όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα είναι λίγο πολύ γνωστά αλλά χρειάζεται να πούμε εν συντομία τι έχει συμβεί. Η χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτη κύμα της πανδημίας γιατί πολιτικοί, πολίτες και γιατροί συστρατεύθηκαν. Σε κάθε δημόσια ομιλία και παρέμβαση μου ευχαριστούσα του πολίτες. Όταν ξεπεράσαμε το πρώτο κύμα, εγώ ο ίδιος προειδοποιούσα ότι δεν έχει φύγει ο κίνδυνος».

«Υπάρχει δυσκολία να συμφωνήσουμε στα νούμερα»

Το τι έχει γίνει στο σύστημα υγείας είναι γνωστό. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια δυσκολία να συμφωνήσουμε στα νούμερα. Η κυβέρνηση δίνει στοιχεία, η αντιπολίτευση τα αμφισβητεί. Εγώ σήμερα αντί να παραθέσω νούμερα θα διαβάσω κάτι που είπε η καθηγήτρια κ. Κοτανιδου, μια επιστήμονας καταξιωμένη. «Θα ήθελα να επισημάνω ότι όλοι εμείς οι εντατικολόγοι είμαστε μια μικρή ομάδα που γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αυτό που ζητάμε είναι να αυξηθούν τα κρεβάτια και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια γίνονται βήματα στον τομέα αυτό» είπε. Δε θα πω ότι όλα είναι τέλεια, αλλά έχει γίνει ότι είναι μάθε οι ως δυνατό σε αυτό τον τομέα.

Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα;
Πάνω από 8/10 έχεις γνώσεις: Αναγνωρίζεις 10 ήρωες της Επανάστασης του ’21 από μία μόνο εικόνα; 64.892 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα διαθέτει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και έναν ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με αυτό που παραλάβαμε. Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τεστ που γίνονται στη χώρα. Ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα. Θα πω αργότερα και τι μπορούσαμε να έχουμε κάνει καλύτερα. Έπρεπε εμείς όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε δυο παράλληλες και αντίθετες ανάγκες. Την προστασία θα υγείας και την στήριξη της κοινωνίας. Επιλέξαμε αρχικά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τοπικές παρεμβάσεις για να αποφύγουμε ένα ορίζονται lockdown, όπως έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Στο ερώτημα αν τα πιο χαλαρά μέτρα μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία η απάντηση είναι «όχι». Και το ίδιο συνέβη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Τα στοιχεία που έδιναν οι ειδικοί δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Το μεγαλύτερο θέμα ήταν βόρεια Ελλάδα και έπρεπε να το σταματήσουμε. Οι διάφορες είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και η διατήρηση των δημοτικών σχολείων ανοιχτών. Το κάναμε νωρίτερα από το Βέλγιο, την Γαλλία και την Ιταλία. Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθίνοπωρου.

«Η αύξηση δεν συνδέεται με άνοιγμα του τουρισμού»

«Η αύξηση δεν συνδέεται με άνοιγμα του τουρισμού. Θα το τεκμηριώσω. Το Ισραήλ που ήταν κλειστό είδε αύξηση τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος το ίδιο. Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα στον τουρισμό θα έπρεπε να την δούμε τον Αύγουστο. Είμαι τελείως προφανές. Η αξιωματική αντιπολίτευση μας ζητούσε από τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό! Εμείς ανοίξαμε με μέτρο, κάνοντας τεστ σε ένα σημαντικό ποσοστό των εισερχομένων τουριστών. Αν κάναμε υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους θα είχαμε το 10% του τουρισμού που είχαμε. Θα μπορούσε να είναι μια απάντηση. Αλλά πρέπει να το δούμε. Δεν μπορείτε να ζητάτε υποχρεωτικά τεστ και να θέλετε και τουρισμό.

Είδαμε τος τελευταίες δέκα μέρες μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Αν συνεχίζαμε έτσι το σύστημα υγεία θα «φορτωνόταν» με 1000 ασθενείς την ημέρα εκ των οπίων οι 100 περίπου ίσως θα χρειάζονταν ΜΕΘ. Όσες μονάδες κι αν έχουμε δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας. Και η αρχή είναι η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού. Ακόμα κι αν είχαμε μεγαλύτερο αριθμό ΜΕΘ, έστω 3000 και χαλαρώναμε τα μέτρα θα χάναμε 1500 συμπολίτες μας την εβδομάδα.

Ακούω από την αντιπολίτευση «μη στοχοποιείτε τους νέους!» σαν να είναι παντελώς ανεύθυνοι. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πως πολεμήσαμε αλλά όχι για το αν πολεμήσαμε. Φτάσαμε στο νέο απαγορευτικό του Νοέμβρη. Ποιος είναι ο στόχος; Να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Πρώτος σταθμός μας είναι οι γιορτές. Μήπως καταφέρουμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες. Δεν έχουμε πείσει τους πολίτες. Η εντύπωση μου είναι ότι χρειάζεται να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από τον Μάρτιο για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που πετύχαμε τότε.

Δεν γίνεται να χρησιμοποιούμε το μήνυμα τις άσκησης για να πηγαίνουμε σε σπίτια. Αν δεν έχω την δυνατότητα να πείσω τους συμπολίτες μου γι αυτό τι θα κάνω; Αυστηρότερα μέτρα. Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Θα είμαστε πάντα εδώ να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως κάναμε με τα 800 ευρώ του Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Θα παρακαλούσα να μη μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε στοίχισα νεκρών. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους. Τι θα αποδείξετε; Δε θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών. Μη με αναγκάσετε να το κάνω. Χρησιμοποιείστε όσα στοιχεία θέλετε όχι αυτά. Είναι προσβολή.

Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά

«Θα μπορούσαμε να επιβάλλουμε μάσκα νωρίτερα, να περιορίσουμε τη διασκέδαση νωρίτερα, να περιορίσουμε την Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα. Να πει «κλείστε την οικονομία νωρίτερα!». Αλλά κανείς δεν το έκανε. Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο. Δεν ενοχοποιείται ο covid αλλά η κυβέρνηση. Μας είπατε ότι «αν ήμουν εγώ δεν θα εξελισσόταν έτσι η κατάσταση». Ναι, με ένα νόμο κι με ένα άρθρο! Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο!»

Για την επίθεση στον Τσιόδρα

«Σας σκανδάλισε που απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Υπάρχουν συνθήκες που μου επέτρεψαν να το κάνω. Θέλω να καταθέσω στα πρακτικά βίντεο που στοχοποιείτε τον κ. Τσιόδρα. Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης.Πρώτος είμαι έτοιμος αν παραδεχτώ και καθυστερήσεις και αστοχίες μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη. Όμως ποτέ, δεν θα μηδενίσω την συνολική αυτή προσπάθεια».

Για τις 3 προτάσεις Τσίπρα για την αντιμετώπιση της COVID

«Μας είπατε ότι πρέπει ως κυβέρνηση πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμα μας, να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου υγείας και να επιλέγει υπουργός κοινής αποδοχής και να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Επειδή δεν έχετε σχέδιο αν καταλαβαίνω καλά, προτείνετε να συγκυβερνηθεί η χώρα!  Ακούστε το καλά. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Φαντάζομαι ότι επειδή ζητάτε συχνά την παραίτηση υπουργών, σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση. Κοιτάξτε, παντού στον κόσμο δεν έχει ανασταλεί ο πολιτικός διάλογος και η κριτική. Παντού υπάρχει το υπερκείμενο καλό. Ρισκάρετε να μετατρέψετε μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις Μονάδες Εντατικής. Σας το λέμε από τώρα. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει πορείες. Όπως πήρε απόφαση να μην εορταστεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι δεν θα γίνει και η πορεία του Πολυτεχνείου. Αυτό θα ήθελαν και οι αγωνιστές» υπογράμμισε. «Σήμερα δεν βαδίζουμε χωρίς κατεύθυνση. Δεν ξέρουμε πότε θα φτάσουμε στην κορυφή, αλλά την βλέπουμε και αυτή είναι το εμβόλιο. Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια, για να φτάσουμε στο τέλος. Θα έχουμε εμβόλια από τον Ιανουάριο. Θα έρχονται τμηματικά και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν οι πολίτες για να σπάσουμε την αλυσίδα της πανδημίας. Η ευθύνη είναι λέξη που μπορεί κανείς να την διαβάσει από δύο πλευρές. Η ευθύνη δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε σε κανέναν το δάχτυλο. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι δίδυμος αδελφός ελευθερίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης, ως υπευθυνότητα και όχι φταίξιμο, θα την αγκαλιάσει η κοινωνία και ίσως τώρα που αντιμετωπίζουμε τις πιο δύσκολες σκοτεινές ημέρες, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα, ώστε το 2021 να είναι χρονιά επανεκκίνησης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...