ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ποδόσφαιρο

Αϊτόρ: «Γι΄ αυτό επέλεξα τον Παναθηναϊκό»

Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα μίλησε στο match programme της αναμέτρησης με την ΑΕΛ και αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το τριφύλλι.

Αϊτόρ: «Γι΄ αυτό επέλεξα τον Παναθηναϊκό»

Ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα μίλησε στο match programme της αναμέτρησης με την ΑΕΛ και αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα εντυπώσεις από το ελληνικό πρωτάθλημα, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο πρώτο χρονικό διάστημα, αλλά και στο υπόλοιπο της χρονιάς.

Αναλυτικά όσα είπε:

Πόσο σημαντικό είναι το ματς κόντρα στην ΑΕΛ με δεδομένη τη βαθμολογική θέση του Παναθηναϊκού;

Πρόκειται για έναν αγώνα όπως όλοι οι άλλοι. Πολύ σημαντικό ματς το οποίο και πρέπει να κερδίσουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να γεφυρώσουμε τη διαφορά με τις ομάδες που βρίσκονται πάνω από εμάς στη βαθμολογία. Η ομάδα χτυπήθηκε από τον Covid-19.

Πως ανταποκριθήκατε σε αυτή τη δυσκολία και πως είναι τώρα το κλίμα στις τάξεις της ομάδας;

Ήταν σίγουρα μία δύσκολη κατάσταση. Ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε όλοι μαζί και να δώσουμε τη μάχη μας για να καταφέρουμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Έχουμε επιπλέον κίνητρο να κερδίσουμε και για τους συμπαίκτες μας που δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά μας.

«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα
«Έγινε λάθος στην εγχείρηση, τον… διέλυσαν!»: To 8άρι-κομπιούτερ που θα άλλαζε τον Παναθηναϊκό χάθηκε σε μια μέρα 70.005 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ας πάμε πίσω στο καλοκαίρι. Ποιο ήταν το story της μετακίνησής σου στον Παναθηναϊκό;

Υπήρχε πράγματι ενδιαφέρον και από ομάδες όπως η Μπεσίκτας, όπως είχε γραφτεί στον Τύπο; Υπήρξαν αρκετές ομάδες από την Τουρκία που έδειξαν ενδιαφέρον για εμένα, όπως και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Εδώ, όμως, ήταν ο Τσάβι Ρόκα. Μιλούσα μαζί του για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για το πρότζεκτ που χτιζόταν εδώ. Ασφαλώς ρόλο καθοριστικό έπαιξε και το όνομα που έχει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη, παρά τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια. Για μένα ήταν πρόκληση το να επαναφέρουμε το κλαμπ εκεί που αξίζει στην ιστορία του.

Πως ήταν οι πρώτες σου ημέρες στην ομάδα;

Θυμάμαι ότι η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή στην ομάδα. Βεβαίως με βοήθησε το γεγονός ότι αρκετά άτομα μιλούσαν Ισπανικά. Θα μπορούσα να πω πως μου έχει μείνει μία στενοχώρια που αυτό το πρότζεκτ τελείωσε τόσο γρήγορα. Έβλεπα τον κόσμο να δουλεύει πολλές ώρες για το σύλλογο και άφηναν τη ζωή τους έτσι ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν καλά. Από κακή τύχη τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θέλαμε και έτσι αλλάξαμε προπονητή.

Πιστεύεις ότι ήταν αποκλειστικά θέμα τύχης το ότι η ομάδα έκανε ένα αρνητικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα;

Ναι, για μένα ήταν θέμα κακής τύχης. Βέβαια ήμασταν μία ομάδα με αρκετούς νέους παίκτες, με νέο προπονητή και νέες ιδέες. Όλα αυτά χρειάζονται το χρόνο τους για να εξελιχθούν και να πάει η ομάδα καλά. Είναι σαφές πως στους αγώνες που δώσαμε δεν κερδίσαμε γιατί είχαμε πρόβλημα στο σκοράρισμα.

Στο διάστημα που αγωνίστηκες στην Τβέντε πραγματοποίησες πολύ καλές εμφανίσεις, έκανες ένα άλμα στην καριέρα σου, βοηθώντας μεταξύ άλλων τον σύλλογο να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας. Τι ήταν αυτό που σε έκανε εκεί να αισθανθείς τόσο καλά;

Πήγα εκεί μετά από ένα δύσκολο διάστημα στη Σεβίλλη. Βρέθηκα σε ένα περιβάλλον με αν – θρώπους που μου προσέφεραν τα πάντα. Μου έδωσαν μεγάλη αυτοπεποίθηση και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή. Αυτό ήταν το κλειδί έτσι ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν τόσο καλά για μένα στην Ολλανδία.

Πως θα συνέκρινες το ολλανδικό και το ελληνικό πρωτάθλημα;

Πρόκειται για δύο διαφορετικούς τύπους ποδοσφαίρου. Εδώ είμαστε μία μεγάλη ομάδα και το παιχνίδι είναι πολύ σκληρό και συμπα – γές. Στην Ολλανδία υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, πολλές αποστάσεις και χώροι. Αυτό επιτρέπει να γίνονται αγώνες που λήγουν με μεγάλα σκορ. Στην Ελλάδα τα ματς είναι πιο κλειστά, χωρίς πολλά γκολ.

Τι σου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση ως τώρα από το ελληνικό πρωτάθλημα;

Η ένταση αλλά και οι μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος. Τα ντέρμπι στην Ελλάδα είναι σπουδαία. Μπορεί να μην έρχονται οι οπαδοί στα γήπεδα, αλλά μπορώ να φανταστώ πως θα είναι αυτά τα ματς με γεμάτες εξέδρες. Ερχόμενος εδώ, υπήρξαν μεγάλες προσδοκίες από εσένα. Το πρώτο σου διάστημα στον Παναθηναϊκό δεν ήταν αυτό που και εσύ ενδεχομένως θα ήθελες.

Αισθάνεσαι πλέον καλύτερα και έτοιμος να βοηθήσεις ακόμα περισσότερο την ομάδα;

Στο ξεκίνημα βίωσα μία δύσκολη περίοδο λόγω τραυματισμών. Τώρα πια έχω αυτοπεποίθηση, είμαι καλά με τους συμπαίκτες μου. Θα έλεγα πως έχω απαλλαγεί και από το άγχος μετά τα πρώτα μου γκολ και πιστεύω πως από εδώ και στο εξής τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα.

Με δεδομένο ότι όταν μία ομάδα θέλει να πρωταγωνιστεί πρέπει να βρίσκει λύσεις στο σκοράρισμα από τους χαφ της, πιστεύεις πως μπορείς να βοηθήσεις σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού;

Θα προσπαθώ να παίζω όσο καλύτερα μπορώ και μακάρι να υπάρξουν τόσο ασίστ προς τους συμπαίκτες μου όσο και γκολ!

Έκανες τα πρώτα σου βήματα στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που σε ακολουθούν ως και σήμερα από αυτή σου την εμπειρία;

Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που μπόρεσα να βρεθώ εκεί. Φεύγοντας είχα πάρει πολλά θετικά στοιχεία. Έμαθα να παίζω τόσο τακτικά όσο και ομαδικά. Να παίζω σωστά με τους συμπαίκτες μου. Είχα την ευκαιρία να προπονηθώ και να παίξω δίπλα στους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Ακόμα, ήταν σημαντικό το ότι βρέθηκα στην πόλη μου, γιατί είμαι από τη Βαρκελώνη και θα έλεγα πως όλα πήγαν πολύ καλά για εμένα.

Έχεις να θυμάσαι κάποια ιστορία από το πέρασμά σου αυτό από ένα κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα;

Από μικρό παιδί με πήγαινε ο πατέρας μου στο Καμπ Νόου για να δούμε τους αγώνες της Μπαρτσελόνα. Όταν κάποια στιγμή μου είπαν πως θα αγωνιστώ σε αυτό το γήπεδο, ήταν κάτι απίστευτο για εμένα. Ακόμα περισσότερο που αγωνίστηκα ως βασικός για 90’. Ήταν ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί.

Πως θα περιέγραφες τα συναισθήματά σου σε αυτό το ματς;

Μεγάλη χαρά. Επιπλέον, σκέφτηκα όλα όσα έκανα και πόσο προσπάθησα για να φτάσω ως εκεί. Θα έλεγα πως πέρασε από το μυαλό μου ο πόλεμος που έδωσα για να έρθει εκείνη η στιγμή. Πολλοί το ονειρεύονται, αλλά ελάχιστοι έχουν την ευκαιρία να το ζήσουν. Το να είσαι ποδοσφαιριστής από μόνο του είναι ένα όνειρο, να ζεις από αυτό που αγαπάς.

Ποια ήταν η διαδικασία για να ενταχθείς στην Μασία;

Στη Βαρκελώνη πέρασα από διάφορους συλλόγους, έκανα μία πολύ καλή σεζόν με μία τοπική ομάδα που λέγεται Κορνεγιά. Μετά ενδιαφέρθηκαν πολλές ομάδες από την Ισπανία για εμένα, όμως όταν σε καλεί η Μπαρτσελόνα δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Έχεις προπονηθεί στο πλευρό του Λιονέλ Μέσι. Πως θα περιέγραφες αυτή σου την εμπειρία;

Είναι κάτι απίστευτο. Ό,τι μπορεί ο κόσμος να σκεφτεί, επί δέκα! Τον έβλεπα να προπονείται και τον απολάμβανα. Όσα έκανε ήταν πραγματικά συγκλονι- στικά. Ίσως κάποιος να σκεφτεί βλέποντάς τον πως αυτό που κάνει ο Μέσι είναι εύκολο. Είναι όμως αδύνατο για κάθε άλλον.

Ποιο είναι το δικό σου ποδοσφαιρικό όνειρο;

Από μικρός το όνειρό μου ήταν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το ότι βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό είναι κάτι που ίσως δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Σίγουρα σκέφτομαι πως θα ήθελα μία μέρα να παίξω στα Κύπελλα Ευρώπης.

Ως παιδί έβλεπες τον Παναθηναϊκό να πραγματοποιεί εξαιρετικές πορείες στα Κύπελλα Ευρώπης;

Ναι, θυμάμαι μάλιστα πως είχα δει την αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Η ζωή σου στην Ελλάδα πως είναι εκτός γηπέδου;

Υπάρχουν σίγουρα δυσκολίες λόγω της πανδημίας και των περιορισμών, όμως μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Είναι μία χώρα που με έχει εκπλήξει πολύ ευχάριστα. Είμαι ευτυχισμένος θα έλεγα που ζω εδώ. Παλιά είχαμε τη δυνατότητα με τους υπόλοιπους Ισπανούς ποδοσφαιριστές να συναντηθούμε, τώρα δυστυχώς δεν γίνεται. Ελπίζω όμως όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, να έχουμε και πάλι την ευκαιρία να πάμε για έναν καφέ στη θάλασσα. Μου αρέσει πολύ ο καιρός. Όλα αυτά είναι πράγματα που αξιολογείς, δίνεις σημασία στην καλή ζωή.

Ήρθαμε εδώ στον Υμηττό και η αλήθεια είναι πως ο καιρός δεν μαρτυρά σε καμία περίπτωση πως βρισκόμαστε στις αρχές Ιανουαρίου. Θα έλεγες πως το κλίμα σου θυμίζει αυτό της πατρίδας σου;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι μου το θυμίζει. Το γεγονός ότι βρίσκομαι Γενάρη μήνα με ήλιο και ζέστη τα πρωινά, για μένα είναι κάτι πολύ σπάνιο αν σκεφτούμε πως μέχρι και το καλοκαίρι αγωνιζόμουν στην Ολλανδία. Εκεί δεν βλέπεις τον χειμώνα ήλιο για 3-4 μήνες. Είναι κάτι απίστευτο.

Κλείνοντας, αγωνίστηκες με τη φανέλα του Παναθηναϊκού τόσο στο ΟΑΚΑ όσο και στη Λεωφόρο. Ποιο γήπεδο θα ήθελες να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ως έδρα η ομάδα;

Το ΟΑΚΑ είναι πολύ μεγάλο και έχει τον στίβο γύρω γύρω. Το σπίτι μας, το γήπεδό μας, είναι η Λεωφόρος. Είναι σπουδαίο να βλέπεις το έμβλημά μας, τα πράσινα και λευκά καθίσματα. Από μόνα τους αυτά μας δίνουν μία έξτρα ώθηση. Ξέρουμε ακόμα ότι είναι η δική μας έδρα, πως δεν την μοιραζόμαστε με άλλη ομάδα. Θα έλεγα πως είναι καλύτερα στη Λεωφόρο.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...