Ποδόσφαιρο

«Αγωνιστικός χώρος ευρωπαϊκού επιπέδου το καλοκαίρι στη Λεωφόρο»

«Αγωνιστικός χώρος ευρωπαϊκού επιπέδου το καλοκαίρι στη Λεωφόρο»

Ο Αντώνης Γκριμώτσης, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τις εργασίες, ανέλυσε την κατάσταση με τον αγωνιστικό χώρο και εξήγησε ότι αν το τριφύλλι αποφασίσει να μείνει στη Λεωφόρο τη νέα χρονιά, θα έχει ένα γήπεδο με αγωνιστικό χώρο ευρωπαϊκού επιπέδου.

Ο Αντώνης Γκριμώτσης, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τις εργασίες, ανέλυσε την κατάσταση με τον αγωνιστικό χώρο και εξήγησε ότι αν το τριφύλλι αποφασίσει να μείνει στη Λεωφόρο τη νέα χρονιά, θα έχει ένα γήπεδο με αγωνιστικό χώρο ευρωπαϊκού επιπέδου.

Αναλυτικά η ανάρτηση

Λίγα λόγια για το project ”Λεωφόρος”.

Πολλά ακούστηκαν και περισσότερα γράφτηκαν αυτές τις μέρες για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, άλλα από πραγματικό ενδιαφέρον, άλλα από άγνοια και ελάχιστα (ελπίζω) για τρίτους λόγους.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η επιστημονική πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη από την απλή άποψη είτε πρόκειται για χλοοτάπητες είτε πρόκειται για εμβόλια και για αυτό θα χρειαστούν αρκετές λέξεις για να περιγράψω στοιχειωδώς την πραγματική κατάσταση.

Όσοι πιστοί λοιπόν… συνεχίστε την ανάγνωση:

Πριν λίγο καιρό στο πλαίσιο της συνεργασίας της εταιρείας μας με τον Παναθηναϊκό, είχαμε την τιμή να προσκληθούμε για να διερευνήσουμε τις αιτίες κατάρρευσης του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ. Παράλληλα είχαν κληθεί και σπουδαίοι συνάδελφοι από την Αγγλία λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της ΑΕΚ και όλοι μαζί – πέραν των τεχνικών ζητημάτων που δεν είναι της παρούσης- συγκλίναμε στην εξής πρόταση:

Να απομακρυνθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, δυο από τις τρεις ομάδες από το γήπεδο διότι με την υποδομή που διαθέτει οποιαδήποτε εφικτή οικονομικά παρέμβαση θα ήταν αναποτελεσματική. Το λάθος με λίγα λόγια, εκτός κάποιων τεχνικών αστοχιών, ήταν εξαρχής η επιλογή να παίζουν τρεις ομάδες στον ίδιο αγωνιστικό χώρο.

‘Άρχισε λοιπόν η Διοίκηση να διερευνά σενάρια.

Πρώτα διερευνήθηκε η επιλογή η ομάδα να παραμείνει στο ΟΑΚΑ. Ακόμη και με νέο χλοοτάπητα καλύτερης ποιότητας, θα έπρεπε να παίξει σε ένα γήπεδο το οποίο από τις 12/12/20 – 31/01/21 θα είχε να αντέξει 11 συνεχόμενα παιχνίδια, μέσα στην περίοδο με το χαμηλότερο growth potential της χρονιάς.

ΑΔΥΝΑΤΟ.

Θα επρόκειτο για το πιο συμφορημένο γήπεδο αυτού του επιπέδου στην Ευρώπη με πολύ λιγότερες υποδομές από οποιοδήποτε άλλο της κατηγορίας.

Με βάση αυτό το σενάριο αναπόφευκτης υπερχρήσης το πιθανότερο θα ήταν να μην έχει γήπεδο ούτε ο Παναθηναϊκός ούτε η ΑΕΚ – ακόμη και με νέο χλοοτάπητα!

Στο πλαίσιο λοιπόν μιας εξαιρετικής συνεργασίας των στελεχών των δυο ομάδων, ελήφθη μια δύσκολη απόφαση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η ΑΕΚ να κρατήσει το ΟΑΚΑ αλλάζοντας το χορτάρι και ο Παναθηναϊκός να επανέλθει στην ιστορική του έδρα.

Έτσι η ομάδα, είχε μπροστά της τον μονόδρομο της Λεωφόρου. Το συγκεκριμένο γήπεδο, είχε να συντηρηθεί συστηματικά σε υψηλό επίπεδο πολλά χρόνια. Αν και υπήρχε χλοοτάπητας θα έπρεπε να αναζωογονηθεί πλήρως και από την άλλη να λυθεί ένα τεράστιο ζήτημα για τα σύγχρονα γήπεδα:

H σκιά των σκεπάστρων – της πλευράς της οδού Τσόχα στην περίπτωσή μας.

Πολύ επιγραμματικά να πούμε ότι η σκιά τον χειμώνα δεν επιτρέπει στον χλοοτάπητα να αναπτυχθεί και σε συνδυασμό με ένα κακό αποστραγγιστικό μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες “βούρκου” στο σημείο που επηρεάζει.

Δημιουργήθηκε έτσι μια σύνθετη πρόκληση. ΄Ένα χειρουργικό project που έπρεπε να λύσει πολλά προβλήματα μαζί, σε πολύ λίγο χρόνο, στον σκιασμένο χώρο μπροστά από την κερκίδα της Τσόχα έκτασης 1,5 στρεμμάτων:

– Αποστραγγιστική ανεπάρκεια

– Κατεστραμμένο εδαφικό προφίλ σε βάθος 5 εκ. στο ίδιο σημείο

– Κατεστραμμένο χλοοτάπητα

– Αδυναμία συντήρησης χόρτου λόγω σκιάς μετά την οποιαδήποτε παρέμβαση

Δημιουργήσαμε μαζί με την Εργολαβική εταιρεία για λογαριασμό της ομάδας, ένα πλάνο δράσης το οποίο απαιτούσε αρκετά μεγάλο μπάτζετ και κυρίως υπομονή ενός μήνα που ισοδυναμούσε με δυο παιχνίδια. Η υπομονή αφορούσε την πλήρη αισθητική αποκατάσταση του αγωνιστικού χώρου, καθώς το γήπεδο ακόμη κι αν δεν φαινόταν όμορφο χθες ας πούμε, η επιφάνεια του ήταν απολύτως ασφαλής και σύμφωνη με τις προδιαγραφές που προβλέπει η FIFA και η UEFA για τους αγωνιστικούς χώρους. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί ανά πάσα στιγμή σε οποιονδήποτε, με απόλυτα εργαστηριακό και αντικειμενικό τρόπο.

Τί έγινε σε λοιπόν σε 16 μέρες με απίστευτο ζήλο και προσήλωση από την Διοίκηση και την εργολαβική εταιρεία:

– Δημιουργήθηκε δίκτυο αποστράγγισης στον υπό ανακατασκευή χώρο, που εκτόξευσε τη ικανότητα διήθησης του νερού από τα 2 mm/h στα 250 mm/h. Γεγονός που σημαίνει ότι αν βρέξει με ύψος υετού 20 φορές περισσότερο από ότι πέφτει σήμερα στα Γιάννενα το γήπεδο δεν θα ”κρατήσει” σταγόνα νερού.

– Τοποθετήθηκε χλοοτάπητας ειδικού τύπου ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα από την Ιταλία, με βάθος προφίλ 45 mm . Έτσι με μια κίνηση βελτιώθηκε τόσο η ποιότητα του χλοοτάπητα όσο και η μηχανική σύσταση του εδαφικού προφίλ.

-Αγοράστηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα, φωτιστικά σώματα υποβοήθησης της ανάπτυξης του χλοοτάπητα. Μια υποδομή κορυφαίας ολλανδικής εταιρείας, που βοηθά τα μεγαλύτερα γήπεδα στο κόσμο να συντηρούν τον χλοοτάπητα στα σκιασμένα σημεία.

Όλα αυτά έγιναν γιατί η απόφασή ήταν να μην μπει απλώς νέο χορτάρι που θα ισοδυναμούσε με κοστούμι σε έναν καρκινοπαθή, αλλά για να λυθεί οριστικά ένα τεράστιο πρόβλημα χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες υποδομές.

Αυτό λοιπόν που είδαμε στον αγώνα με τον ΑΣΤΈΡΑ και πολύ λιγότερο εως ελάχιστα στον αγώνα με την Λάρισα, ήταν ένα μετεγχειρητικό σοκ. Οι ωδίνες ενός τοκετού που γέννησαν ένα αναζωογονημένο χώρο, ο οποίος από εδώ και εμπρός θα μπορεί να φιλοξενεί μια μεγάλη ομάδα με μεγάλη αξιοπρέπεια.

Την Πέμπτη το έργο τελειώνει οριστικά, καθώς ήταν αδύνατο να τελειώσει μονομιάς λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων κάθε εβδομάδα.

Θα είναι από εδώ και εμπρός τέλειο;

OXI.

Θα είναι όμως στο πάνω ράφι των ελληνικών γηπέδων και σίγουρα το κομμάτι στην σκιά που αποκαταστάθηκε, θα έχει αγωνιστικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα με τα καλύτερα γήπεδα στην χώρα.

Ο σχεδιασμός για την πλήρη αποκατάσταση της Λεωφόρου το καλοκαίρι, έχει ήδη ξεκινήσει.  Αν η ομάδα αποφασίσει να μείνει στο συγκεκριμένο γήπεδο, έχει εκπονηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του σχέδιο το οποίο θα εγγυάται έναν αγωνιστικό χώρο ευρωπαϊκού επιπέδου.

Οριστικά και χωρίς αστερίσκους.

Με την ελπίδα ότι από την νέα χρόνια όλα τα γήπεδα της χώρας θα είναι ένα σκαλί παραπάνω.

Λίγα λόγια για το project ''Λεωφόρος''.

Πολλά ακούστηκαν και περισσότερα γράφτηκαν αυτές τις μέρες για το γήπεδο του…

Δημοσιεύτηκε από Antonis Grimotsis στις Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021

Exit mobile version